Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 21:45

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: «Να είσαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου ζωή»

Γράφτηκε από την
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: «Να είσαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου ζωή»

Μηνύματα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, στέλνουν, μέσω του τεύχους του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» (τεύχος 23) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του έκανε ειδική αναφορά στην ανάληψη, από τη χώρα μας, της διοργάνωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, (που έχει καθιερωθεί στις 14 Ιουνίου) ύστερα από αίτημα του υπουργείου Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Την ημέρα αυτή τιμώνται διεθνώς ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει, προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή λίγο από τον χρόνο του και λίγο από το αίμα του. Με σημείο εκκίνησης την 1η Μάρτη (Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων του ΟΗΕ) το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς, διοργάνωσε καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, η οποία κορυφώνεται 12-14 Ιουνίου 2018, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από κέντρα αίματος όλου του κόσμου.

Η ελληνική διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, με σύνθημα «Να είσαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή», επιχειρεί να αναδείξει την αιμοδοσία και τον εθελοντισμό- ως μια κορυφαία δράση αλληλεγγύης, αλτρουισμού, ανθρωπισμού και σεβασμού προς τον άλλον,.

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: « Είναι, τιμή για τον ελληνικό λαό, να αποδεικνύει και στο πεδίο της εθελοντικής αιμοδοσίας ότι η μοναδική δημιουργική απάντηση στην κρίση είναι η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης. Σύμφωνα ?ε τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα είναι σήμερα πρώτη χώρα σε αριθμό εθελοντών αιμοδοτών κατ’ αναλογία ?ε τον πληθυσμό της. Η πρωτιά αυτή ?ας κάνει περήφανους και θέτει τον πήχη ακόμη ψηλότερα, ως την πλήρη κάλυψη των ετήσιων αιμοδοτικών αναγκών της χώρας ?ας. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες χιλιάδων “ ανώνυμων” εθελοντών από το μικρότερο χωριό ως την πρωτεύουσα, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες ?ας αντιλαμβάνονται ότι το ανθρώπινο μεγαλείο “ κρύβεται” σε τέτοιες, αθόρυβες και μικρές, προσωπικές υπερβάσεις».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στο άρθρο του στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» σημείωσε: «Δίνοντας, κανένα έλλειμμα δεν δημιουργείται, ?όνο πλεόνασμα αγάπης δημιουργείται. Η αιμοδοσία αποτελεί μέρος της καθημερινότητας ?ας από δεκαετίες, ωστόσο, το ζητούμενο πλέον είναι η επάρκεια και η ποιότητα στο μεταγγιζόμενο αίμα. Η Βουλή των Ελλήνων θεσμικά, ?έσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών, επιδιώκει και πετυχαίνει την προώθηση κάθε αιμοδοτικής διαδικασίας».

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τη σειρά του χαιρετίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη σημείωσε: «Κάθε χριστιανική καρδιά οφείλει να δονείται από το κάλεσμα της αγάπης. Η πράξη της αιμοδοσίας κινεί ιερούς συνειρμούς, ανάγει την σκέψη ?ας στο πρόσωπο του Μεγάλου Αιμοδότη και Σωτήρα του κόσμου. Η Εκκλησία της Ελλάδος συμπορεύεται απερίφραστα στη μεγάλη αυτή εκστρατεία, που στόχο έχει να καταστήσει την υπόθεση της εθελοντικής αιμοδοσίας μέρος της συλλογικής ?ας συνείδησης και συνεχή πράξη φιλανθρωπίας».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε: « Η εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων αίματος, ?έσω της εθελοντικής αιμοδοσίας, αποτελεί βασική πτυχή του δημόσιου συστήματος υγείας, που επιτρέπει την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων και την κάλυψη κρίσιμων και ζωτικών αναγκών ασφαλούς φροντίδας των ασθενών. Η αναβαθμισμένη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας εντάσσεται στο πολιτικό σχέδιο της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας μέσα από ένα ανασυγκροτημένο, καθολικό και αξιόπιστο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Τέλος η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου έδωσε το δικό της στίγμα λέγοντας: « Η αλληλεγγύη, η προσφορά και η αλληλοβοήθεια είναι κομβικά στοιχεία πολιτισμού. Ειδικά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τα στοιχεία αυτά ?ας υπενθυμίζουν και υπογραμμίζουν τη σημασία του κοινωνικού δεσμού και της συνύπαρξης, την υπέρβαση του ατομισμού και τον αλτρουισμού ως απαραίτητο στοιχείο συμβίωσης».

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER