Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 18:34

Αύξηση κατά 30% από την αρχή του 2019 έως τώρα, στη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Αύξηση κατά 30% από την αρχή του 2019 έως τώρα, στη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα

Η ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων, αναδείχθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την αυριανή, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, η χώρα μας παραμένει ουραγός στη δωρεά οργάνων. Με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά εκατομμύριο, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια. Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν πριν βρεθεί μόσχευμα.

Η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150-200 χιλ. ευρώ, ενώ περισσότερο από το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, εξήγησε ότι οι γιατροί της Αθήνας πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλία προώθησης της ιδέας της δωρεάς οργάνων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και όπως είπε, από την εκδήλωση προέκυψε η ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων.

«Η ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Στη χώρα μας εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο σε λίστες αναμονής για μόσχευμα και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, ενώ για άλλους η λύση του εξωτερικού αποτελεί μονόδρομος. Η ανεπάρκεια κλινών και προσωπικού στις ΜΕΘ, η αποτυχία έγκαιρου εντοπισμού των δυνητικών δοτών και η έλλειψη ενός οργανωμένου και επαρκούς Δικτύου Συντονισμού, είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης. Καλούμε σε συστράτευση τους αρμόδιους φορείς για να συνδράμουμε στον εθνικό σκοπό της αύξησης και ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές» είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ. 

 

Ο ΕΟΜ

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων». Στόχος της ημέρας αυτής είναι να δώσει το ερέθισμα και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό, καθώς και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της δωρεάς οργάνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το έτος 2016 είχαμε στην Ελλάδα, συνολικά, 51 δότες, το 2017 είχαμε 67 δότες οργάνων, το έτος 2018 45 δότες και το 2019 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 53 δότες οργάνων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Ανδρέας Καραμπίνης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Θα ήθελα εγώ προσωπικά και τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΜ να ευχαριστήσουμε όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης, υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Κατά τη διάρκεια του 2019 και μέχρι σήμερα, παρατηρήθηκε 30% αύξηση στα ποσοστά δωρεάς οργάνων στη χώρα μας και αυτό αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της κοινωνίας σ΄ ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε 140 πάσχοντες συνανθρώπους μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER