Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 11:04

Ομφαλοκήλη: Αίτια – Συμπτώματα – Αντιμετώπιση

Γράφτηκε από την

 

Η ομφαλοκήλη είναι μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού.

Όπως και όλες οι υπόλοιπες κήλες , δημιουργείται όταν κάποιο σπλάχνο ή κοιλιακό λίπος προβάλει μέσω μίας οπής του κοιλιακού τοιχώματος, δημιουργώντας ένα εξόγκωμα στο δέρμα. 

 

Ομφαλοκήλη σε ενήλικες

Οι ομφαλοκήλες είναι συχνές και στη νεογνική ηλικία, όμως συνήθως δεν δημιουργούν επιπλοκές, κάτι που είναι πιο συχνό στις ομφαλοκήλες της ενήλικης ζωής. Στα ενήλικα άτομα, η πάθηση εμφανίζεται όταν ασκείται υπερβολική ενδοκοιλιακή πίεση στο – εκ γενετής - αδύναμο σημείο του ομφαλού.

Οι συνηθέστερες αιτίες πίεσης είναι οι εξής:

  • Υπερβολικά αυξημένο σωματικό βάρος ή ταχεία απώλεια βάρους
  • Πολλαπλές κυήσεις
  • Ενδοκοιλιακοί όγκοι
  • Παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού (ασκίτης)
  • Υπερβολική άρση βάρους

 

Συμπτώματα ομφαλοκήλης

Το αναγνωριστικό σύμπτωμα της ομφαλοκήλης είναι μία διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού, η οποία συνοδεύεται από τοπικές ενοχλήσεις και ενδεχόμενα πόνο σε κάποιες περιπτώσεις. Σε σοβαρότερες καταστάσεις που χρήζουν ιατρικής παρέμβασης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην πέψη
  • Εντερικές διαταραχές
  • Αίσθημα βάρους στην κοιλιακή χώρα
  • Έντονο πόνο
  • Διαταραχή της ισορροπίας / κέντρου βάρους του σώματος

 

Πιθανές επιπλοκές ομφαλοκήλης

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες κήλες, η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της ομφαλοκήλης είναι η περίσφιξη του περιεχομένου της. Σε περιπτώσεις περίσφιξης η κατάσταση κρίνεται επείγουσα, καθώς:

  • Συμπιέζεται το σπλάγχνο (λίπος ή τμήμα εντέρου) που έχει «εγκλωβιστεί» στο κοιλιακό τοίχωμα
  • Παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του περιεχομένου του εντέρου, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτικό ειλεό
  • Διαταράσσεται η αιμάτωση του εντέρου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ισχαιμίας και νέκρωσης του.

 

Αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης

Η αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Στα παιδιά, συχνά η κήλη υποστρέφει από μόνη της, σε περιπτώσεις ενηλίκων όμως, συνήθως κρίνεται απαραίτητη η πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης.

Εφόσον η κήλη είναι μικρή σε μέγεθος, η αντιμετώπισή της είναι εύκολη και σύντομη και συνήθως μέσω μίας μικρής περιομφαλικής τομής, ο έμπειρος χειρουργός θα αποκαταστήσει το χάσμα της κήλης σε διάστημα 20-30 λεπτών.

Οι συνηθέστερες χειρουργικές μέθοδοι που εφαρμόζονται από το Γενικό Χειρουργό  Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, εξειδικευμένο στη χειρουργική κηλών, ιδίως σε μεγαλύτερες ομφαλοκήλες, είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτική μέθοδος, με την τοποθέτηση (όταν είναι αναγκαίο) ειδικού, βιοσυμβατού πλέγματος.

Ο Χειρουργός θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης της κάθε κήλης, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή. Συχνά, σε άτομα με χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων, η επέμβαση συνδυάζεται εξαιρετικά με χειρουργική διόρθωση της σφριγηλότητας των κοιλιακών μυών.

 

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Ο ασθενής στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα. Η επάνοδος στην εργασία, επιτρέπεται μετά από 1-2 ημέρες, ενώ συνήθως συνιστάται η χρήση μίας μετεγχειρητικής ζώνης στην χειρουργηθείσα περιοχή, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα  παραπάνω συμπτώματα ή διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού, επικοινωνήστε με τον Δρ. Σπυρόπουλο για να κλείσετε ένα διαγνωστικό ραντεβού.