Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 18:17

Παραμένει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Γράφτηκε από την

Επρεπε να προκληθεί σύγχυση στους γιατρούς και τους ασθενείς για να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα.

Μετά το μπάχαλο που προκλήθηκε στους γιατρούς και τους συνταξιούχους που λάμβαναν ΕΚΑΣ σχετικά με τη μηδενική συμμετοχή τους στα φάρμακα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε νομοθετική ρύθμιση για να μη βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ασφαλισμένοι.

Οπως ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρική συνταγογράφηση, μετά όμως τις αντιδράσεις των γιατρών και τις ασφυκτικές πιέσεις από το Μαξίμου, όπως τονίζουν έγκυρες πήγες του ethnos.gr, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να προχωρήσει άρον άρον στην έκδοση εγκυκλίου για να επιλυθεί το θέμα.

Οπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου στο ethnos.gr, δεν ήθελε αυτή τη στιγμή να ανοίξει μέτωπο με τους συνταξιούχους και να καταργήσει ένα μέτρο ανακούφισης για την αγορά φαρμάκων.

Έτσι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διατηρηθεί η μηδενική συμμετοχή για τους συνταξιούχους που έπαιρναν ΕΚΑΣ. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ καταργήθηκε από 1.1.2020.

Η ΗΔΙΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατόπιν εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας σας ενημερώνουμε ότι μετά την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020, επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα ρυθμίζει αναδρομικά την παροχή αντισταθμιστικών ευεργετημάτων στους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ. Μέχρι τότε, παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο μέχρι 31-12-2019 καθεστώς των ποσοστών συμμετοχής, ως ίσχυε στο πλαίσιο του ν.4411/2016, για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ».