Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 17:25

Ρινοπλαστική

Γράφτηκε από την

 

Μύτη: ουσιαστικό, θηλυκό, το όργανο που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του προσώπου, επιτελεί τη λειτουργία της αναπνοής και διαθέτει την ικανότητα της όσφρησης.

Οι παραπάνω γραμμές, θα μπορούσαν να αποτελούν τον ορισμό της μύτης σε κάποιο ετυμολογικό λεξικό. Θα ήταν όμως ελλιπής εφόσον δεν περιλαμβάνει έναν από τους βασικούς της  ρόλους. Η μύτη, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί το κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου,και συνεπώς ένα εξαιρετικά βασικό στοιχείο της εμφάνισης ενός ανθρώπου. Ακόμη και μικρές διαφοροποιήσεις στο σχήμα, ή στο μέγεθος θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την όψη ολόκληρου του προσώπου.

Ο στόχος μιας ολοκληρωμένης κι επιτυχημένης Ρινοπλαστικής είναι η αισθητική και λειτουργική αναθεώρηση της μύτης, με στόχους αφενός την ανεμπόδιστη και ποιοτική αναπνοή και αφετέρου την αναβάθμιση της εξωτερικής εμφάνισης. Οι Ρινοχειρουργοί, εξειδικευμένοι χειρουργοί στη Λειτουργική και Αισθητική αποκατάσταση της μύτης, συνδυάζουν την επιστήμη και την τέχνη, σε μία επέμβαση με διττό χαρακτήρα.

Σύντομες πληροφορίες για τη Ρινοπλαστική
  • Μία επέμβαση Ρινοπλαστικής μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά κανόνα μετά την ηλικία των 16 ετών για τα κορίτσια και μετά την ηλικία των 17 ετών για τα αγόρια, εκτός εάν συνυπάρχουν παράγοντες που απαιτούν η χειρουργική παρέμβαση να γίνει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα.
  • Μπορεί να συνδυαστεί με μία επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος. Το ρινικό διάφραγμα αποτελεί το τμήμα του σκελετού της μύτης, που διαχωρίζει τις δύο ρινικές κοιλότητες. Ένα στραβό ρινικό διάφραγμα παρεμποδίζει την ελεύθερη αναπνοή, ενώ προκαλεί πολλές διαταραχές στην καθημερινότητα του ασθενούς (ύπνος, άθληση κλπ). Ο ευθειασμός ενός στραβού διαφράγματος αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου, ανακουφίζει από τη μόνιμη ρινική συμφόρηση και τις συχνές κεφαλαλγίες, βελτιώνει την οξυγόνωση, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα κόπωσης, και μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

(Διαβάστε περισσότερα για τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος στην Ιστοσελίδα της Δρ. Ειρήνης Μάντζαρη)

  • Ένα από τα σημαντικότερα στάδια της διαδικασίας αποτελεί το ραντεβού με το Ρινοχειρουργό πριν τη διενέργεια της επέμβασης. Κατά τη διάρκεια αυτού του ραντεβού ο χειρουργός θα διασφαλίσει πως ο ενδιαφερόμενος κατανοεί πλήρως τη διαδικασία, θα ακούσει τις επιθυμίες του και μαζί θα καταλήξουν στον βέλτιστο και πιο ρεαλιστικό στόχο.
  • Τα αισθητικά προβλήματα της μύτης που διορθώνονται με τη Ρινοπλαστική είναι τα εξής:
  • Ύβος (Καμπούρα)
  • Πλατιά κορυφή
  • Πεσμένη προς το στόμα κορυφή
  • Υπερπροβολή της κορυφής (προβάλλει πολύ προς τα έξω σε σχέση με το πηγούνι)
  • Λοξή μύτη
  • Παραμορφώσεις από προηγούμενες αποτυχημένες επεμβάσεις ή τραυματισμούς

  • Η επέμβαση πραγματοποιείται κατά κανόνα υπό γενική αναισθησία, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ή το αργότερο την επόμενη ημέρα. Η μετεγχειρητική πορεία είναι αρκετά σύντομη και εύκολη, χωρίς πόνο και χωρίς ιδιαίτερο οίδημα ή εκχυμώσεις.
  • Εντός 8-10 ημερών μπορεί ο ασθενής να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς ορατά σημάδια ή πρήξιμο, χωρίς να φαίνεται χειρουργημένος, με μια μύτη ήδη πολύ πιο όμορφη και λειτουργική από αυτήν που είχε προεγχειρητικά, ενώ σταδιακά μπορεί να επιστρέψει και σε αθλητικές δραστηριότητες. Με την πάροδο του χρόνου και όσο το ήπιο μετεγχειρητικό οίδημα θα υποχωρεί, η λειτουργικότητα αλλά και η εικόνα της μύτης θα βελτιώνεται διαρκώς , ενώ το τελικό-φίνο αποτέλεσμα θα είναι ορατό έπειτα από την πάροδο λίγων μόνο μηνών από την ημέρα της επέμβασης.
Επιλέγοντας τον κατάλληλο Ρινοχειρουργό

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος ρινοπλαστικής είναι η επιλογή του σωστού χειρουργού. Η Ρινοπλαστική είναι η συχνότερα εκτελούμενη επέμβαση, είναι όμως αρκετά ιδιαίτερη όσον αφορά στη διαδικασία, καθώς απαιτεί μεγάλη προσήλωση στη λεπτομέρεια. Μόνο ένας εξειδικευμένος και έμπειρος στη χειρουργική ρινός Χειρουργός, θα εξασφαλίσει το πιο άψογο - φυσικό αποτέλεσμα. Στην επέμβαση αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και εξασφαλίζει την αποφυγή του "ξένου", του "ψεύτικου", του "ανεπιθύμητου" και την επίτευξη του εξατομικευμένα όμορφου, του λειτουργικού, του φυσικού αποτελέσματος που αποζητά ο κάθε υποψήφιος προς χειρουργείο.

Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα της Εξειδικευμένης Χειρουργού ΩΡΛ Δρ. Ειρήνης Μάντζαρη και ενημερωθείτε πληρέστερα για τη διαδικασία, τα οφέλη και τα αποτελέσματα της Ρινοπλαστικής.