Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 18:30

Πέτρες στην χολή - Συμπτώματα & παράγοντες κινδύνου

Γράφτηκε από την

 

Η τοποθεσία της χοληδόχου κύστης βρίσκεται ανάμεσα στο συκώτι και το πάγκρεας και η αδυναμία λειτουργίας της μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία του ατόμου. Το πρώτο πρόβλημα που αναμένεται να εμφανίσει μία δυσλειτουργική χολή είναι οι πέτρες.

Φυσιολογικά το υγρό που υπάρχει στην χολή, βοηθάει στη διάσπαση των λιπαρών και κάνει την πέψη να πραγματοποιείται πιο ομαλά και εύκολα. Από την στιγμή που σχηματιστούν πέτρες στην χολή, σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα φλεγμονής με πόνο. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από κόκκο άμμου μέχρι μπαλάκι του τένις.

Η χολολιθίαση μπορεί να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα. Μπορεί όμως να παρουσιάσει επίπονη συμπτωματολογία και ο ασθενής να πρέπει να πάει στο νοσοκομείο.

Ο πόνος είναι υποφερτός και ο εντοπισμός του είναι ψηλά και δεξιά στην κοιλιά. Αυτή η ενόχληση είναι μεγαλύτερη μετά από κάποιο λιπαρό γεύμα. Αυτός ο πόνος συνήθως δεν υποχωρεί με παυσίπονα. Επίσης οι πέτρες προκαλούν πόνο στο στομάχι και ναυτίες.

Παράγοντες κινδύνου

Αρκετοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιβαρύνουν την κατάσταση με τις πέτρες στην χολή. Ένας υπέρβαρος ασθενής για παράδειγμα σαφώς και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει πέτρες στην χολή, εξαιτίας της υψηλότερης χοληστερόλης που έχουν. Ειδικά αν υπάρχει περίσσεια λίπους στην κοιλιά είναι πιο πιθανό.

Ακολουθώντας μία σωστή διατροφή, απαλλαγμένη από πολλά λίπη, μπορείτε να σταθεροποιήσετε την κατάσταση και να αποφύγετε τα χειρότερα.

Η επίσκεψη σε έναν γενικό χειρουργό επιβάλλεται από την στιγμή που νιώσετε τα παραπάνω συμπτώματα. Στην ίδια ειδικότητα θα πρέπει να απευθυνθείτε και σε περίπτωση έχετε κήλη.

 

Δρ. Ηλίας Γεώργιος

Γενικός Χειρουργός Αθήνα

hlias.gr