Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 14:30

Έρευνα: Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του δέρματος

Γράφτηκε από την
Έρευνα: Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του δέρματος

Τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος είναι μεγαλύτερα μεταξύ των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών από ό,τι των ετεροφυλόφιλων, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Αντίθετα, τα ποσοστά είναι μικρότερα στις λεσβίες και στις αμφιφυλόφιλες γυναίκες σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, με επικεφαλής τον δερματολόγο Αράς Μοσταγκίμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό δερματολογίας «JAMA Dermatology», βρήκαν ότι η συχνότητα καρκίνου του δέρματος ήταν 8,1% στους «γκέι» άνδρες και 8,4% στους «μπάι», έναντι 6,7% στους «στρέιτ». Στις λεσβίες το ποσοστό καρκίνου του δέρματος ήταν 5,9% και στις αμφιφυλόφιλες 4,7%, έναντι 6,6% στις ετεροφυλόφιλες.

«Είναι απολύτως σημαντικό να ρωτάμε τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στις εθνικές έρευνες για θέματα υγείας, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε αυτές τις διαφορές», δήλωσε ο Μοσταγκίμι.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και των «σολάριουμ» αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει υψηλότερα ποσοστά χρήσης του «σολάριουμ» από άνδρες, οι οποίοι ανήκουν σε σεξουαλικές μειονότητες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER