Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 13:39

Κότσι: Απαλλαχτείτε οριστικά και άμεσα

Γράφτηκε από την
Κότσι: Απαλλαχτείτε οριστικά και άμεσα

 

Το κότσι ή αλλιώς ο βλαισός μέγαλος δάκτυλος αποτελεί την πιο συχνή μορφή παραμόρφωση στα κάτω άκρα του ανθρώπινου σώματος.

Το κότσι δημιουργεί τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά προβλήματα στον κάθε άνθρωπο.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης του βλαισού μεγάλου δακτύλου του ποδιού;

Η κύρια αιτία εμφάνισης του κοτσιού είναι η χρήση στενών και ψηλοτάκουνων τακουνιών. Για τον λόγο αυτό, η πάθηση εμφανίζεται, συχνότερα, στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Ωστόσο, δεν αποτελεί την μοναδική αιτία εμφάνισης της πάθησης. Άλλες αιτίες είναι:

 • Η κληρονομικότητα
 • Η ύπαρξη φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδας
 • Η βλαισοπλατυποδία ή η κοιλοποδία
 • Οι νευρολογικές πάθησεις
Πώς αντιμετωπίζεται το κότσι στο πόδι;

Η αντιμετώπιση της πάθησης εξαρτάται από το στάδιο της παραμόρφωσης που έχει ο κάθε ασθενής. Στην περίπτωση που η παραμόρφωση δεν έχει εξελιχθεί σημαντικά, τότε ο Ορθοπαιδικός θα προτείνει συντηρητική θεραπεία με τη χρήση μαλακών και άνετων παπουτσιών, έτσι ώστε τα δάχτυλα να μην πιέζονται. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η συντηρητική θεραπεία δεν θα εξαφανίσει την ύπαρξη του βλαισού μεγάλου δακτύλου.

Για την άμεση κι οριστική απαλλαγή, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί στη σύγχρονη τάση της χειρουργικής του ποδιού.  Την διαδερμική χειρουργική. Κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός πραγματοποιεί, μέσα από μικρές οπές της τάξης των 3mm,

Πώς πραγματοποιείται η διαδερμική τεχνική χειρουργική;

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός στην αρχή θα αφαιρέσει την εξόστωση (δηλαδή ένα μέρος της διογκωμένης κεφαλής του μεταταρσίου) και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει μια οστεοτομία, δηλαδή την διαδικασία που θα επαναφέρει τα οστά στην διορθωμένη τους θέση. Στο τέλος, θα τοποθετήσει μια βίδα ή ένα συρματάκι για να σταθεροποιήσει τα οστικά τεμάχια μέχρι να αρχίσουν να κολλάνε, δηλαδή για 3 εβδομάδες συνήθως.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία του ασθενή;

Η όλη επέμβαση δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Μετά την επίδεση του ποδιού και την τοποθέτηση ενός ειδικού μετεγχειρητικού υποδήματος, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο  χειρουργός θα πρέπει να επανεξετάσει την πορεία του ασθενή κατά την 3η εβδομάδα, μετά την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Ο ασθενής θα ήταν καλό να απέχει από αθλητικές δραστηριότητες για περίπου 2 μήνες.

Ποια είναι τα πλεονέκτηματα της διαδερμικής τεχνικής χειρουργικής;

Η διαδερμική χειρουργική  είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Το επίκεντρο της φιλοσοφίας της είναι η ελαχιστοποίηση της βλάβης στους ιστούς του ποδιού.

Έτσι έχουμε πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που συνοψίζονται στα ακόλουθα:

 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μηδαμινός
 • Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης είναι 20-30 λεπτά
 • Γίνεται με τοπική αναισθησία
 • Δεν χρειάζεται η νοσηλεία του ασθενούς
 • Ο ασθενής βαδίζει, άμεσα, με τη βοήθεια ενός ειδικού υποδήματος
 • Το μέγεθος της τομής είναι μόνο 3 χιλιοστά
 • Δεν υπάρχει καμία ουλή μετά την επέμβαση

 

Απευθυνθείτε στον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο, ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας και για μια έγκαιρη διάγνωση το κότσι του πoδιού. Με σεβασμό και υπευθυνότητα θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας.

 


NEWSLETTER