Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 19:39

Κορονοϊός στην Ελλάδα: 35 νέα κρούσματα, 530 συνολικά

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός στην Ελλάδα: 35 νέα κρούσματα, 530 συνολικά

Με δυσκολία κράτησε τα δάκρυα του, ο Σωτήρης Τσιόδρας στην αποψινή ενημέρωση τον ιατρικών συντακτών. Όταν αναφέρθηκε στις ευπαθείς ομάδες και τον κίνδυνο που διατρέχουν από το νέο κορονοϊό και ένα μήνυμα που δέχθηκε από έναν συνάδελφο του, πολύ καλό επιστήμονα, όπως είπε και του έλεγε ότι γίνεται πολύς θόρυβος για να σωθούν υπερήλικες, έσφιξε τα δόντια για να μην κλάψει.

«Το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ιατρικής επιβίωσης αυτών των ανθρώπων, είναι οι μανάδες και πατεράδες μας οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» και η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, όπως τόνισε, για να συμπληρώσει ότι « χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα» .

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, κανείς δεν είναι 100% ασφαλής από το νέο ιό και συμπλήρωσε ότι το 75% των κρουσμάτων καταγράφονται σε ηλικίες από 18 ετών έως 64 ετών.
Τόνισε επίσης ότι «αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τη μετάδοση».
«Η ανοσία των πολλών που θα θεραπεύσει, προστατεύσει τους λίγους θα αργήσει να έρθει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας που ήταν σαφής όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας.
«Θα αυξηθεί, είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά είναι σημαντικό ότι ήδη έχουμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι σχεδιασμοί» για την σωστή αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιστατικών που θα εμφανιστούν.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε αυστηρό τόνο κάλεσε όλους να σεβαστούν τους νεκρούς, όπως είπε, και να εγκαταλείψουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια.
Αναφερόμενος στα στοιχεία της επιδημίας στη χώρα μας, ανακοίνωσε 35 νέα κρούσματα και τρεις νέους θανάτους από τον κορονοϊό. Οι θάνατοι αφορούν δύο άντρες και μία γυναίκα. Το σύνολο των θανάτων στην Ελλάδα είναι 13 από τους οποίους οι 12 που κατέληξαν είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ο 13ος ήταν άνω των 80 ετών.

Όλοι ήταν άντρες, εκτός από μία γυναίκα 93 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 76 έτη. Αναφορικά με τους ασθενείς που νοσηλεύονται, ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι ο αριθμός τους σήμερα ανέβηκε στους 100 από τους οποίους οι 18 είναι διασωληνωμένοι. Το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας είναι πλέον 530 και ο απροσδιόριστος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού αφορά 98 κρούσματα από τα οποία τα περισσότερα είναι στην περιοχή της Αθήνας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κύριος Τσιόδρας στους καπνιστές και άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά τον covid 19, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα που τους κάνει πιο ευπαθείς στον κορονοϊό. Αναφερόμενος στους υγιείς καπνιστές είπε ότι γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους όσους συρρέουν στα νοσοκομεία χωρίς ιδιαίτερο λόγο τονίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι χώροι ιεροί που πρέπει να νοσηλεύσουν και να περιθάλψουν κι άλλους ασθενείς πέραν του κορονοϊού».

Για μία ακόμη φορά ήταν αυστηρός με όσους επενδύουν όπως είπε, στο φόβο και τους κάλεσε να είναι πιο προσεκτικοί. «Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών όπως συνέβη σε γειτονικές χώρες», κατέληξε.

 Ν. Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Έκκληση στον ελληνικό λαό απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να δούμε δύο εικόνες. Η μία με το κονβόι των στρατιωτικών που μεταφέρουν πτώματα στην Ιταλία και την άλλη με το κονβόι των ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών. Υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. Τα δύσκολα είπε είναι μπροστά μας, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι αυτό χρειάζεται, προσοχή, υπευθυνότητα και τήρηση του μέτρου μένουμε σπίτι.

Επανέλαβε ότι η πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, ωστόσο κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά. «Δεν είναι μια εύκολη ιστορία υπάρχουν συμπεριφορές που είναι ανάρμοστες και μπορεί να διασπείρουν τον ιό στις τοπικές κοινωνίες και να οδηγηθούμε σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και σε θανάτους αγαπημένων ανθρώπων. Απευθύνθηκε στο συναίσθημα, λέγοντας ότι έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να μην γίνουμε Ιταλία, θα λάβουμε και άλλα όπου επιβάλλεται με μέγιστη υπευθυνότητα για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. «Ας πάρουμε σωστές αποφάσεις. Το χρωστάμε στους δικούς μας». Η πολιτεία, είπε, είναι εδώ για να συνδράμει όπου χρειαστεί και η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται. Είπε χαρακτηριστικά ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και όλα είναι μπροστά μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν πιο αυστηρά.

Αυστηροί έλεγχοι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αυστηρούς ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όσους επαναπατρίζονται. Αναμένονται πτήσεις από Λονδίνο, Ισπανία, Βαρσοβία, Πράγα, Τιφλίδα, Βελιγράδι. Οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον ακριβή τόπο διαμονής τους, εκεί δηλαδή όπου θα περάσουν τις 14 μέρες απομόνωσης. Καταχωρούνται στην πλατφόρμα ιχνηλάτησης ώστε οι αρχές στη συνέχεια να ελέγχουν εάν τηρείται η απομόνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER