Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 17:49

Νοσηλευτές Νοσοκομείου Καλαμάτας: Επαρκής χρηματοδότηση και μονιμοποιήσεις

Γράφτηκε από τον
Νοσηλευτές Νοσοκομείου Καλαμάτας: Επαρκής χρηματοδότηση και μονιμοποιήσεις

Επαρκής χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων συναδέλφων τους ζήτησαν χθες οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Καλαμάτας, σε σιωπηρή διαμαρτυρία τους δίπλα στην είσοδο των Επειγόντων Περιστατικών.


Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, ζήτησαν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ αναγνώρισαν ότι με τις προσλήψεις κατά την πανδημία του κορονοϊού το νοσοκομείο έχει καλυφθεί από νοσηλευτικό προσωπικό, αντίθετα με τις ελλείψεις στους γιατρούς.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας παρατήρησε ότι “στην εποχή που βιώνουμε με την πανδημία του κορονοϊού, είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά ένα δημόσιο σύστημα υγείας επαρκώς χρηματοδοτούμενο”. Αναφέρθηκε στην ανιδιοτέλεια, τη φροντίδα και την αυταπάρνηση που δείχνουν οι νοσηλευτές στο έργο τους για τον κόσμο και ενημέρωσε ότι “συγχρόνως τιμάμε και την Παγκόσμια Ημέρα Μαίας που ήταν στις 5 Μαΐου”, διευκρινίζοντας πως “οι μαίες παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια υγεία από τον προγεννητικό έλεγχο, τον τοκετό και ακολούθως τη συμβουλευτική”.
Εξήγησε ότι “φέτος δεν έγιναν οι εκδηλώσεις που γίνονται, λόγω καταστάσεων, γι’ αυτό και κάνουμε αυτή τη συγκέντρωση στο χώρο των Επειγόντων” - και σημείωσε πως τα κύρια και διαχρονικά αιτήματα των νοσηλευτών και των μαιών είναι: “Επαρκής χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, γιατί οι συνάδελφοί μας νοσηλευτές, μαίες και λοιπό προσωπικό που είναι στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων, γιατί έστω και μ’ αυτές τις διαδικασίες εξπρές που στελέχωσαν τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας, αποδείχθηκε ότι οι προσλήψεις ήταν αναγκαίες”.
Διευκρίνισε ότι “ θέλουμε μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων, που είναι με επικουρική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ που δουλεύουν και 3 χρόνια και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους”.
Επεσήμανε, ακόμα, πως ”έχουν προσληφθεί 65 άτομα στο νοσηλευτικό προσωπικό, είμαστε εντάξει. Ιατρικό μας λείπει αυτή τη στιγμή. Διάφορες ειδικότητες γιατρών”.
Ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι “είμαστε εδώ για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα που κάνουν οι νοσηλευτές και το βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου μας, το οποίο είναι σε προσωρινές θέσεις” και πρόσθεσε: “Είναι πάγιο αίτημα όλο αυτό το προσωπικό να μονιμοποιηθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται 4 χρόνια και είναι με τη σύμβαση του ΟΑΕΔ. Και υπάρχουν συμβασιούχοι που διορίστηκαν και δεν ξέρουν όταν τελειώσει η σύμβαση τι θα κάνουν. Είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του υγειονομικού συστήματος όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν”.
Η νοσηλεύτρια Σταυρούλα Κοντογιάννη -εργαζόμενη στον 4ο χρόνο με πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ-, ενημέρωσε ότι εκπροσωπεί τους 4.000 με ειδικό πρόγραμμα στην υγεία. Παρακάλεσε “τον κύριο υπουργό μας να κάνει κάτι για την άμεση μονιμοποίησή μας. Γιατί έχουμε σταθεί αρωγοί και στα χρόνια της κρίσης και στον κορονοϊό”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER