Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 09:23

Αποστολόπουλος για τις μετακινήσεις γιατρών: “Κανένα πρόβλημα στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού της Μεσσηνίας”

Γράφτηκε από τον

 

“Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με τις τελευταίες μετακινήσεις, επιστροφές γιατρών στις οργανικές τους θέσεις”, επεσήμανε στην “Ε” ο γιατρός Κώστας Αποστολόπουλος, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας κι εκτελών χρέη αναπληρωτή διοικητή στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας.

Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν, καθώς η γιατρός που μετακινήθηκε, επέστρεψε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και πήρε αναρρωτική άδεια, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά και σχόλια. Ομως, όπως παρατήρησε ο κ. Αποστολόπουλος δεν υπάρχει πρόβλημα, χάρις στις άοκνες προσπάθειες των δύο επικουρικών νεφρολόγων του Νοσοκομείου Καλαμάτας που βοηθούν και στην Κυπαρισσία και λόγω μιας μετακίνησης γενικού γιατρού.

Αναφερόμενος, αναλυτικά, στο ιστορικό των μετακινήσεων ο κ. Αποστολόπουλος μας είπε: “Ο προηγούμενος νόμος έγινε “φωτογραφικά” για την Καλαμάτα. Και ήρθαν από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο χειρουργός Παναγιώτης Καλοφωλιάς και η νεφρολόγος Αγγελική Ζέρβα. Δεν υπήρξε απόφαση, αίτημα του Δ.Σ. του Νοσοκομείου για συντονισμό, για την υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είχε 3 γιατρούς νεφρολόγους, μια διευθύντρια και 2 επικουρικές γιατρούς. Στη Μονάδα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας η κ. Ζέρβα ήταν η μοναδική νεφρολόγος. Αρχικά ήρθε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ως διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Στην Επιστημονική Επιτροπή του νοσοκομείου, στην αξιολόγηση που έγινε με κριτήρια, αξιολογήθηκα ως πρώτος για τη θέση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας. Ομως, με τον προηγούμενο νόμο, ο διοικητής της ΥΠΕ είχε τη διακριτική ευχέρεια, μπορούσε να επιλέξει τον 2ο ή τον 3ο. Κι επέλεξε την κ. Ζέρβα που ήταν 2η. Μετά έγινε και η μετακίνησή της ως νεφρολόγου, με αποτέλεσμα να έχουμε εδώ 4 νεφρολόγους και στην Κυπαρισσία κανέναν. Τότε μετακίνησε 2 γενικούς γιατρούς από περιφερειακά ιατρεία της περιοχής για να καλύπτουν τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Κυπαρισσίας”.

Για την απόφασή του ως αναπληρωτής διοικητής επεσήμανε: “Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι γιατροί πρέπει να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις. Ημουν υποχρεωμένος για τη μετακίνηση πίσω, εγώ έχω την ευθύνη εφαρμογής του νόμου”.

Οσον αφορά τις κινήσεις που έγιναν, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα, ο κ. Αποστολόπουλος παρατήρησε: “Για να μην προκληθεί δυσλειτουργία στα δύο νεφρολογικά τμήματα -η Καλαμάτα είχε 2 επικουρικές γιατρούς (η μόνιμη που ήταν διευθύντρια και τη θέση της πήρε η κ. Ζέρβα, έχει παραιτηθεί)- ζήτησα τη μετακίνηση μόνιμου νεφρολόγου από την ίδια ΥΠΕ. Ζήτησα να προκηρύξουν 2 θέσεις μόνιμου νεφρολόγου και να ολοκληρώσουν την κρίση για την επιλογή νεφρολόγου. Για να μην υπάρξει πρόβλημα μετακίνησα γενικό γιατρό από το Κέντρο Υγείας Πύλου στη μονάδα της Καλαμάτας”.

Για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Κυπαρισσία μας ενημέρωσε ότι “πηγαίνουν εναλλάξ οι επικουρικές νεφρολόγοι της Καλαμάτας, με πρόγραμμα που έχει βγει”.

Μας είπε ότι “η «αναρρωτική” άδεια της γιατρού που μετακινήθηκε, λήγει αυτή την εβδομάδα. Πάντως, έχει βγει πρόγραμμα μέχρι τέλος του μήνα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή διοικητή, με τη μετακίνηση του κ. Καλοφωλιά στην Καλαμάτα, στην Κυπαρισσία είχαν μείνει μόνο 2 επικουρικοί χειρουργοί, ενώ στην Καλαμάτα έχουμε 8 μόνιμους χειρουργούς και 2 επικουρικούς.

“Ο ρόλος μου είναι να κρατάω το δίκαιο”, σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος, αναγνωρίζοντας ότι οι δύο γιατροί που μετακινήθηκαν, είναι ικανοί συνάδελφοι, αλλά πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, όπως ανέφερε.

Εκφράζοντας την άποψή του παρατήρησε ότι “το βιογραφικό του ενδιαφερόμενου να αναρτάται στη «Διαύγεια», επειδή αναλαμβάνει θεσμική θέση. Είναι δημόσιες οι θέσεις και πρέπει να ξέρει ο κόσμος. Να κριθεί και η Επιστημονική Επιτροπή και να υπάρχει δικαίωμα ένστασης”.

Τέλος, ο κ. Αποστολόπουλος επεσήμανε ότι “οι δύο επικουρικές νεφρολόγοι, η Γεωργία Παπαμαύρου και η Ελένη Στεφάνου με τις άοκνες προσπάθειές τους έχουν στηρίξει και τις δύο Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”.

Γ.Σ.