Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 18:48

Κονδυλώματα πρωκτού: Θεραπεία χωρίς χειρουργείο

Γράφτηκε από την

 

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μία πάθηση που επηρεάζει την περιπρωκτική αλλά και ενδοπρωκτική χώρα και, τα τελευταία χρόνια, η θεραπεία τους επιτυγχάνεται χωρίς χειρουργείο, με την εφαρμογή νέων σύγχρονων και αποτελεσματικών τεχνικών.

Η πάθηση των κονδυλωμάτων πρωκτού αποτελεί εκδήλωση του ιού HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων). Αρχικά, εμφανίζονται ως μικροσκοπικές διογκώσεις, τόσο μικρές όσο η κεφαλή μίας καρφίτσας. Καθώς αναπτύσσονται, τα κονδυλώματα μεγαλώνουν στον πρωκτό και μπορεί να καλύψουν ολόκληρη την πρωκτική και περιπρωκτική χώρα.

Ιός HPV: Κονδυλώματα πρωκτού, δυσπλασίες & καρκίνος πρωκτού

Ο ιός HPV είναι η συχνότερη λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής πράξης. Πέρα από τα κονδυλώματα πρωκτού, μπορεί να προκαλέσει και δυσπλασίες (προκαρκινικές βλάβες), οι οποίες σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθούν μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο πρωκτού. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις ο καρκίνος αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, σε διάστημα τριών με πέντε χρόνων περίπου, και σε ποσοστό 10 με 15%.

Οι τύποι του ιού HPV χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Χαμηλού κινδύνου - Προκαλούν τα κονδυλώματα πρωκτού και τις χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου.
  2. Υψηλού κινδύνου - Προκαλούν υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες ή δυσπλασίες του πρωκτού που μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια.
Πώς μπορώ να μάθω αν έχω δυσπλασίες μαζί με τα κονδυλώματα πρωκτού;

Όπως προαναφέρθηκε τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται στον ιό HPV ο οποίος, όπως αναφέραμε πιο πάνω, μπορεί να προκαλέσει και δυσπλασίες. Ενώ τα κονδυλώματα είναι σχετικά εύκολο να αναγνωριστούν, οι δυσπλασίες απαιτούν ειδική διαγνωστική εξέταση, καθώς δεν έχουν διακριτά χαρακτηριστικά. Για αυτό το λόγο, όταν ο ασθενής διαγνωσθεί με HPV και κονδυλώματα πρωκτού, είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων που θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη διάγνωση τυχόν ύπαρξης δυσπλασιών και άλλων βλαβών.

Οι εξετάσεις που θα διασφαλίσουν μία ολοκληρωμένη και ακριβή διάγνωση είναι:

Ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως είναι:

  • Πρωκτικό άλγος
  • Κνησμό στον πρωκτό
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Εκροή υγρών
  • Αίσθημα βάρους ή ύπαρξης ξένου σώματος στην περιοχή του πρωκτού
  • Ανάγκη επιστροφής στην τουαλέτα παρά την ολοκλήρωση της κένωσης
Θεραπεία χωρίς χειρουργείο - Νέες τεχνικές αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων πρωκτού

Τα κονδυλώματα πρωκτού πρέπει να αντιμετωπίζονται τόσο περιπρωκτικά όσο και ενδοπρωκτικά  από εξειδικευμένο Πρωκτολόγο. Η θεραπεία αφορά στην εξάχνωσή τους αλλά και τη μείωση των πιθανοτήτων επανεμφάνισής τους. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων πρωκτού ποικίλλουν και επιλέγονται βάσει παραγόντων όπως είναι η ηλικία του ασθενούς, η έκταση του προβλήματος, η θέση των κονδυλωμάτων, κ.α.

Δύο από τις σημαντικότερες και πιο αποτελεσματικές τεχνικές νέας γενιάς για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι οι παρακάτω:

  1. Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2)
    Εξάχνωση των κονδυλωμάτων και απόξεση των υπολειμμάτων ιστού, κάτι που εξασφαλίζει μείωση των υποτροπών, δηλαδή της πιθανότητας επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων μετά τον καυτηριασμό. Πρόκειται για ασφαλή διαδικασία που πραγματοποιείται στο χώρο του της Κλινικής Laser Surgery και ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα ανάλογα βέβαια με τον αριθμό και το μέγεθος των κονδυλωμάτων. Ο ασθενής αμέσως μετά μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι και την καθημερινότητά του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναισθησία γίνεται τοπικά.
  2. Διοδικό Laser 1470nm συνδυασμένο με οπτική ίνα ευθείας ή κωνικής εκπομπής
    Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική, η οποία επιλέγεται σε περιστατικά ιδιαίτερης δυσκολίας. Με το διοδικό Laser 1470nm επιτυγχάνεται η εξάλειψη των κονδυλωμάτων πρωκτού σε περιοχές που δεν προσεγγίζονται εύκολα με άλλες τεχνικές. Η διαδικασία είναι πολύ σύντομη και ανώδυνη, ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται, ενώ απαλλάσσεται άμεσα από τα κονδυλώματα.