Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 18:47

Τσιόδρας: "Μαχαίρι με δύο όψεις η μάσκα"

Γράφτηκε από την
Τσιόδρας: "Μαχαίρι με δύο όψεις η μάσκα"

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη χρήση της μάσκας ως ένα προσωπικό lockdown. Ζήτησε επιβράβευση και όχι τιμωρίες για τα παιδιά.

Ιδιαίτερα αναλυτικός σχετικά με τη χρήση μάσκας ήταν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό.

Πάντως την χαρακτήρισε ως "μαχαίρι με δύο όψεις" όσον αφορά στη χρησιμότητά της και τόνισε ότι ειδικά για τη χρήση από τα παιδιά, θα πρέπει αυτή να είναι εκπαιδευτική.

Επανέλαβε δε για μια φορά ότι η αναγκαιότητα για τη χρήση μάσκας, είναι ένα μέτρο που δε λειτουργεί από μόνο του αλλά συνδυαστικά με τις αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών. Τόνισε ότι μας προστατεύει στην κοινωνική δραστηριότητά μας και μας προφυλάξει από πιο σκληρά μέτρα. "Αποτελεί ένα προσωπικό απαγορευτικό" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπερασπίστηκε επίσης τις απόψεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη μάσκα καθόλη τη διάρκεια της επιδημίας στη χώρα και δικαιολόγησε τις κατά καιρούς διαφορετικές αναφορές στα διαφορετικά δεδομένα τα οποία δημοσιοποιούσε κυρίως ο παγκόσμιος Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι εξακολουθούν να απασχολούν τους επιστήμονες οι σημαντικές επιδημίες σε κλειστές δομές. Είπε ακόμη ότι το 29% των κρουσμάτων κορονοϊού, ήταν ασυμπτωματικά αλλά και τις επικίνδυνες συρροές κρουσμάτων. Αποκάλυψε ακόμη ότι έχουμε 21 θανάτους σε μία δομή (ο οίκος ευγηρίας στην Αγία Κυριακή).

Αναφέρθηκε σε κλινικά επακόλουθα του ιού και ότι Ιάπωνες επιστήμονες ανέδειξαν τις ουσίες που προκαλούν βλάβη στον πνεύμονα. Επίσης τόνισε ότι Ιταλοί επιστήμονες μετά από μελέτες τόνισαν ότι θα πρέπει όλοι όσοι αναρρώνουν να παρακολουθούν την καρδιά τους.

Ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων για την ανακάλυψη του εμβολίου μέσα στον Οκτώβριο. Επεσήμανε δε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται το θέμα του εμβολίου πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είπε ότι 9 εμβόλια βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα στη φάση ΙΙΙ σε σύνολο 170 που δοκιμάζονται. Διατήρησε επιφύλαξη για το χρόνο ανοσίας που θα εξασφαλίζεται από το εμβόλιο και ίσως να πρέπει να γίνονται πάω από μία δόσεις ή και κάθε χρόνο.

Σχετικά με τα παιδιά ανέφερε ότι μελέτες εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι κολλούν τον ιό πιο δύσκολα και έχει επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος καθώς σημειώνεται χαμηλή νόσηση.

Τόνισε ότι η σημασία της παρουσίας των παιδιών στο σχολείο είναι ιδιαίτερα μεγάλη, για την απόκτηση γνώσεων και της ψυχική τους υγείας. Ανέφερε όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για πιθανή αλλαγή στη μορφή της διδασκαλίας αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλουν.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER