Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 19:01

Μαγιορκίνης: Ανησυχία για την Αττική με αύξηση κρουσμάτων κατά 40%

Γράφτηκε από την

Οι ηλικίες 19 με 40 ετών μολύνονται δύο φορές περισσότερο από τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Τι είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Η ένταση του δεύτερου κύματος της επιδημίας κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα ενισχύεται φτάνοντας πλέον τις 500.000 κρούσματα, με την Αττική αν και απέχει από την εκθετική αύξηση, να σημειώνει σημαντική άνοδος κατά 40% στις διαγνώσεις ανά ημέρα.

Όπως σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, οι νέοι εξακολουθούν να είναι η κύρια ηλικιακή ομάδα μετάδοσης του ιού, καθώς τα άτομα αυτά έχουν διπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή η επιδημία μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε με μία ώση που διπλασίασε τον αριθμό διαγνώσεων ανά ημέρα. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν αυξήθηκε σε 10 ανά ημέρα μεσοσταθμικά ανά εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη δηλαδή οι διασωληνωμένοι προσεγγίζουν και πάλι τους 90.
"Η νέα αυτή ώση έχει καθαρά γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα ήταν μία σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα Βόρεια με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο παρουσίασε επιθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιες τάσεις διαπιστώνονται και σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες", επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που είχαν παρατηρηθεί τις προηγούμενες εβδομάδας.

"Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει πλέον η περιφέρεια στο σύνολο των νέων κρουσμάτων υποχώρησε καταλαμβάνοντας πλέον το 1/3, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως μία βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση εκτός Αττικής είχε πιο έντονα χαρακτηριστικά", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Μαγορκίνη, "τα ηλικιακά χαρακτηριστικά της πρόσφατης ώσης διατηρούνται, με την ομάδα των 19-40 να διατηρεί αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο της πανμίξης. Με απλά λόγια οι νέοι αυτής της ηλικίας μολύνονται δυο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση, από κάποιες από τι άλλες ηλικιακές ομάδες κι έτσι οι συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται καθόλη την προηγούμενη εβδομάδα".

Γι΄αυτό συνέστησε προσοχή στους νέους και συνεχή χρήση της μάσκας. Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού κατά της γρίπης επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν συνταγογραφηθεί πάνω από 2.300.000 εμβόλια. Παράλληλα, έχουν εκτελεστεί πάνω από 1.700.000 εμβόλια. Ο αριθμός που αφορά τα άτομα άνω των 60 είναι πάνω από 1 εκατομμύριο.

Πηγή: news247.gr