Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 10:04

Covid-19 και σχολεία: Χρήσιμες Οδηγίες

Γράφτηκε από την
Covid-19 και σχολεία: Χρήσιμες Οδηγίες

 

Πόσο πιθανό είναι να αρρωστήσει ένα παιδί με νόσο Κορωνοϊού 2019 (COVID-19);

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και την Ένωση Παιδιατρικών Νοσοκομείων, στις Ηνωμένες Πολιτείες τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 έως 14 ετών είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν με τον ιό που προκαλεί COVID-19 σε σύγκριση με άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω. Τα ποσοστά νοσηλείας για παιδιά είναι επίσης πολύ χαμηλότερα από ότι για τους ενήλικες. Ωστόσο, εάν τα παιδιά νοσηλευτούν, υποβάλλονται σε θεραπεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας τόσο συχνά όσο οι νοσοκομειακοί ενήλικες, σύμφωνα με έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Περίοδος Επώασης

Η περίοδος επώασης για τα παιδιά είναι ίδια με εκείνη των ενηλίκων. Ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στο COVID-19 και της έναρξης των συμπτωμάτων είναι συνήθως περίπου 5 έως 6 ημέρες και κυμαίνεται από 1 έως 14 ημέρες.

Παιδικά συμπτώματα COVID-19

Ενώ τα παιδιά και οι ενήλικες παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα του COVID-19, τα συμπτώματα των παιδιών τείνουν να είναι ήπια. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες. Πιθανά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο
  • Δύσπνοια
  • Κούραση
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Ναυτία ή έμετο
  • Διάρροια
  • Ανορεξία
  • Απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς
  • Πόνο στην κοιλιά
  • Επιπεφυκίτιδα 

Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία, εκτελείται τόσο η μοριακή ανίχνευση (PCR) του αντιγόνου του Κορονοϊού, όσο και η ανίχνευση αντισωμάτων του ιού (IgM,IgG)

Η μοριακή ανίχνευση (PCR)γίνεται με λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος, ενώ τα αντισώματα ανιχνεύονται με εξετάσεις αίματος.

Γιατί τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο COVID-19;

Η απάντηση δεν είναι ακόμα σαφής. Ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν ότι τα παιδιά μπορεί να μην επηρεάζονται σοβαρά από τον COVID-19 επειδή υπάρχουν και άλλοι κορονοϊοί που εξαπλώνονται στην κοινότητα και προκαλούν ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα. Δεδομένου ότι τα παιδιά συχνά κρυολογούν, το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να είναι έτοιμο να τους παρέχει κάποια προστασία έναντι του COVID-19 . Είναι επίσης πιθανό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αλληλεπιδρά με τον ιό διαφορετικά από το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων. Μερικοί ενήλικες αρρωσταίνουν επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα φαίνεται να αντιδρά υπερβολικά στον ιό, προκαλώντας περισσότερη βλάβη στο σώμα τους. Αυτό μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί σε παιδιά.

Πρέπει τα παιδιά με υποκείμενες καταστάσεις υγείας (άσθμα, διαβήτης, παχυσαρκία) να επιστρέψουν στο σχολείο;

Το εάν ένα παιδί πρέπει να πάει στο σχολείο εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του, την τρέχουσα μετάδοση του COVID-19 εντός της κοινότητάς του και τα προστατευτικά μέτρα που έχει λάβει το σχολείο και η κοινότητα για να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19. Αν και τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου για τα παιδιά είναι γενικά χαμηλότερος από ότι για τους ενήλικες, μπορούν να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης μεταξύ των παιδιών καθώς και η σκοπιμότητα της επιστροφής στο σχολείο.

Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα όπως η χρόνια αναπνευστική ασθένεια, το άσθμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή ο καρκίνος, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών  και θανάτου σε σχέση με εκείνα χωρίς άλλα σοβαρά νοσήματα, αλλά χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι κατά τη μεταφορά από και προς τα σχολεία

Τα ακόλουθα μέτρα στη μεταφορά από και προς το σχολείο πρέπει να εφαρμοστούν για να περιορίσουν την  έκθεση στον ιό των μαθητών καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

  • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, των φυσικών μέτρων απόστασης και της χρήσης μάσκας στις μεταφορές, όπως σχολικά λεωφορεία, σύμφωνα με την τοπική πολιτική.
  • Συμβουλές στα παιδιά για το πώς να μετακινούνται με ασφάλεια από και προς το σχολείο, συμπεριλαμβανομένων των  τρόπων χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών.
  • Ταχτοποίηση ενός μόνο παιδιού ανά θέση και διασφάλιση φυσικής απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ επιβατών σε σχολικά λεωφορεία, εάν είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να απαιτεί περισσότερα σχολικά λεωφορεία ανά σχολείο.
  • Εάν είναι δυνατόν και ασφαλές, διατήρηση ανοιχτών των παραθύρων των λεωφορείων, των φορτηγών και άλλων οχημάτων.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η υποψία λοίμωξης από κορoνοϊό απαιτεί άμεση διάγνωση. Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία μπορείτε  να λάβετε γρήγορα και αξιόπιστα  αποτελέσματα.  Καλέστε μας προκειμένου να κλείσουμε το δικό σας ραντεβού.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου 177 & Δράμας 2, Αγ. Δημήτριος 17343

Τηλέφωνο: 210 9763716

Website: https://biopathologia-clinic.gr/

Email: biopathologia.clinic@gmail.com

 


NEWSLETTER