Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 16:51

Φάρμακο χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ακοής σε επιζώντες καρκίνου

Φάρμακο χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ακοής σε επιζώντες καρκίνου

Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ακοής στους επιζώντες καρκίνου, σύμφωνα με διεπιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές των Πανεπιστημίων της Νότιας Φλόριντα και της Ιντιάνα στις ΗΠΑ.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Oncology», συμμετείχαν επιζώντες από καρκίνο των όρχεων που έλαβαν χημειοθεραπεία με σισπλατίνη για 14 χρόνια κατά μέσο όρο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 78% των ασθενών της μελέτης αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσκολίες με την ακοή τους, γεγονός που επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις των αισθητηριακών προβλημάτων των ασθενών στον πραγματικό κόσμο και αν μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό, τότε μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερες θεραπευτικές στρατηγικές και προληπτικά μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ποιότητας ζωής των επιζώντων από καρκίνο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φρισίνα, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα.

Η σισπλατίνη χορηγείται για την αντιμετώπιση διάφορων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του λαιμού και των όρχεων. Χορηγείται ενδοφλεβίως και επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος. Ωστόσο, τα αυτιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή έχουν μειωμένη ικανότητα απέκκρισης της σισπλατίνης. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο παγιδεύεται σε αυτά με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή που καταστρέφει τα αισθητήρια κύτταρα τα οποία είναι απαραίτητη για την ακοή.

Η επικεφαλής συγγραφέας Βικτόρια Σάντσεζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, δήλωσε ότι παρά τους γνωστούς κινδύνους, οι γιατροί εξακολουθούν να μην ελέγχουν την ακοή των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

«Οι περισσότεροι ασθενείς εξακολουθούν να μην εξετάζουν την ακοή τους πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη χημειοθεραπεία. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη για τακτικές αξιολογήσεις της ακοής για τη διαχείριση και τον μετριασμό των μακροπρόθεσμων βλαβών της ακοής» εξήγησε.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες δόσεις σισπλατίνης οδήγησαν σε πιο σοβαρή και εξελισσόμενη απώλεια ακοής, ιδίως σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και κακή καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτός από τη σισπλατίνη, υπάρχουν και άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας που πλήττουν την ακοή, όπως η καρβοπλατίνη, η οποία προκαλεί βλάβη στον κοχλία στο εσωτερικό του αυτιού και οδηγεί σε απώλεια ακοής. Ο κίνδυνος βλάβης είναι μεγαλύτερος για τους ασθενείς που λαμβάνουν με υψηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας.

Πηγή: ertnews.gr