Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 12:39

Μήπως έχετε έλλειψη πρωτεΐνης;

Γράφτηκε από την
Μήπως έχετε έλλειψη πρωτεΐνης;

  Από την έκρηξη της «Παλαιολιθικής δίαιτας» μέχρι την συνεχώς αυξανόμενη τάση για κατανάλωση«σμούθις», είναι σαφές ότι οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε μία εμμονή για την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Στην πραγματικότητα όμως, μόνο το 25% του συνόλου των ενηλίκων κοιτάζουν τις ετικέτες των τροφίμων για να δουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η εταιρεία NPD Group.

   Όπως όμως σημειώνουν οι επιστήμονες οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουν με βάση το σωματικό τους βάρος και τις δραστηριότητές τους. Κι ενώ φαίνεται ότι όλοι ασχολούνται με την πρόσληψη πρωτεΐνης τελικά συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχουν όμως μερικά σημάδια του σώματος, όπως αναφέρει το περιοδικό «Eat This» που δείχνουν αν η ποσότητα πρόσληψης πρωτεΐνης είναι αρκετή ή αν υπάρχει έλλειψη.

   Απώλεια μαλλιών

   Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο όλων των ανθρώπινων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αποτελούν τους θύλακες των τριχών. Όταν κάποιος δεν τρώει αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα του θα προσπαθήσει να κρατήσει πρωτεΐνες στις «αποθήκες» του κι έτσι να μειωθεί η αναγέννηση των τριχών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθεί απώλεια ή λέπτυνση των τριχών της κεφαλής, αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα σε κάποιους οργανισμούς, ενώ σε άλλους μετά από μήνες. Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα είναι όμως αναστρέψιμο, έτσι μόλις αρχίσετε να καταναλώνετε τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεΐνης τότε τα μαλλιά επανέρχονται κανονικά.

    Αρρωσταίνετε συχνά

   Σίγουρα, η πρωτεΐνη βοηθά στο «χτίσιμο» των μυών, αλλά το σημαντικό είναι ότι βοηθάει στο να παραμένουν υγιείς. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να κρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε λειτουργία. Αν δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης με τη διατροφή σας, τότε δεν θα μπορεί ο οργανισμό σας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τής καθημερινότητας και δεν θα είναι σε θέση να πολεμήσει τους «εισβολείς», όπως τα βακτήρια και τους ιούς. Η έλλειψη πρωτεϊνών καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα να επουλώσει τις πληγές και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, έτσι μπορεί να διαπιστώσετε ότι παθαίνετε πιο συχνά κρυολογήματα και γενικά είστε πιο ευάλωτος στις ασθένειες.

    Απώλεια μυών

   Αν δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα σας θα αναγκαστεί να καταναλώσει τις ποσότητες που βρίσκονται στους μύες για να μπορέσει να δημιουργήσει ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η μυϊκή σας μάζα, θα σημειωθεί επιβράδυνση στον μεταβολικό σας ρυθμό, ενώ θα μειωθεί και η παραγωγή πολλών σημαντικών ενζύμων όπως το κολλαγόνο και η αιμοσφαιρίνη με μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό.

   Όταν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα θα αρχίσει να «σπάει» τις αποθηκευμένες ποσότητες στους μύες και σε άλλους ιστούς. Αυτό εκτός του ότι θα μειώσει τη μυϊκή σας μάζα θα μειώσει και την δύναμή σας, κάνοντας τις καθημερινές δουλειές σας πιο δύσκολες.

   Για να μπορέσετε να διατηρήσετε την μυϊκότητα σας, αλλά και τη δύναμή σας θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER