Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 16:10

Φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης... και ποια έχουν τις λιγότερες θερμίδες!

Γράφτηκε από την
Φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης... και ποια έχουν τις λιγότερες θερμίδες!

Η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι εθιστική και η υπερβολική κατανάλωση της εκτός του ότι δημιουργεί τερηδόνα στα δόντια, μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιακά νοσήματα.

Την ίδια στιγμή έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν τεχνητά υποκατάστατα της ζάχαρης (γλυκαντικές ουσίες) καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες συνολικά.

Υπάρχουν όμως και οι φυσικές λύσεις που δίνουν τη γλυκιά γεύση χωρίς τις βλαβερές επιπτώσεις της ζάχαρης. Οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις εξάγονται σχεδόν από τα πάντα, από τα φρούτα μέχρι το ρύζι. Η στέβια δεν έχει καθόλου θερμίδες και υδατάνθρακες και είναι 100% φυτική.

Δείτε όμως μερικά έξυπνα και απόλυτα υγιεινά υποκατάστατα ζάχαρης που δίνουν όλη τη γλυκιά γεύση αλλά χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες:

Μέλι

Παράγεται από τις μέλισσες χρησιμοποιώντας το νέκταρ των λουλουδιών, το μέλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά και χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό εδώ και αιώνες.

Στην Ελλάδα βρίσκουμε πολλές ποικιλίες μελιού, ενώ τα οφέλη για τον οργανισμό είναι πολλαπλά καθώς περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, ενώ παράλληλα έχει αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση.

Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας - 22 θερμίδες

Σιρόπι από σφένδαμο

Ο χυμός που λαμβάνεται από τα δέντρα σφενδάμου επεξεργάζεται θερμικά με αποτέλεσμα να εξατμιστεί το νερό που περιέχει και μείνει ένα κολλώδης σιρόπι. Είναι πολύ λιγότερο γλυκό από το μέλι, διατηρεί τη γεύση του ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανικό γλυκαντικό μέσο για τη ζαχαροπλαστική.

Το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ίδια αναλογία με τη ζάχαρη και στην καθαρή του μορφή περιέχει πάνω από 54 αντιοξειδωτικά.

Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας - 50 θερμίδες

Στέβια

Η Στέβια, που παράγεται από το ομώνυμο φυτό, έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από χίλια χρόνια στη Νότια Αμερική ως γλυκαντική ουσία σε μορφή σκόνης όπως και η λευκή ζάχαρη. Είναι 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, δεν έχει θερμίδες, ούτε υδατάνθρακες και δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με μελέτες η στέβια βοηθάει στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Θερμίδες: 0

Ζάχαρη καρύδας

Η ζάχαρη παράγεται από θερμική κατεργασία του χυμού από τα μπουμπούκια της καρύδας. Κυκλοφορεί σε όλες τις μορφές, αλλά προτιμάται η χρήση σε μορφή κόκκων, καθώς μοιάζει με την μορφή της κανονικής ζάχαρης.

Σε αντίθεση με την κανονική ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας - 45 θερμίδες

Μελάσα

Γνωστή ως μαύρη μελάσα, το παχύ σκούρο σιρόπι είναι ένα υποπροϊόν που παρασκευάζεται από το ζαχαροκάλαμο κατά την επεξεργασία της ραφιναρισμένης ζάχαρης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα στην παρασκευή ψωμιών, κέικ, μπισκότων κ.α.

Σύμφωνα με μελέτες, η μελάσα βοηθάει στα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως, της παχυσαρκίας, του διαβήτη ακόμη και της ακμής.

Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας - 47 θερμίδες

Νέκταρ Αγάβης

Το νέκταρ αγάβης παράγεται από το φυτό από το οποίο παρασκευάζεται και η τεκίλα και έχει ευχάριστη γεύση. Είναι πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, που επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του ήπατος και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα παχυσαρκίας.

Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας - 60 θερμίδες

Φρουκτόζη

Η φρουκτόζη είναι γεμάτη από βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και αποτελεί ως εναλλακτική λύση της λευκής ζάχαρης και συνιστάται η κατανάλωση μέχρι πέντε φορές την ημέρα. Μοιάζει στη μορφή με την λευκή ζάχαρη, αλλά είναι πιο γλυκιά.

Θερμιδικά είναι παρόμοια με την ζάχαρη, αλλά έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας - 24 θερμίδες

Σιρόπι βύνης

Πρόκειται για μία σκούρα καφέ, κολλώδη και παχύρευστη γλυκαντική ουσία που παράγεται από το κριθάρι. Στο εμπόριο κυκλοφορεί και με την μορφή κόκκων. Δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη και πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας - 60 θερμίδες

Σιρόπι από καστανό ρύζι

Το σιρόπι βγαίνει από τους κόκκους του καστανού ρυζιού, το οποίο προηγουμένως έχει υποστεί επεξεργασία με ένζυμα, ενώ η γεύση του μοιάζει με αυτήν του μελιού.

Επειδή είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας είναι πιο κοντά στη γεύση της ζάχαρης από όλες τις άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ακόμα και συγκρινόμενο με την επεξεργασμένη κρυσταλλική ζάχαρη, καθώς και περισσότερες θερμίδες.

Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας - 55 θερμίδες

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER