Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 17:25

Διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο τα χρέη του Δημοσίου για το φάρμακο

Γράφτηκε από την
Διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο τα χρέη του Δημοσίου για το φάρμακο

"Κόκκινο” έχουν χτυπήσει τα χρέη του δημοσίου (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) για το φάρμακο, με τις οφειλές προς τις εταιρείες του κλάδου να έχουν εκτοξευτεί σχεδόν στο διπλάσιο μόλις μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Όπως αναφέρει το capital.gr, στελέχη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σημειώνουν ότι από 790 εκατ. ευρώ που ήταν τα οφειλόμενα προς τις εταιρείες το 2014, την χρονιά που πέρασε ο "λογαριασμός” ξεπερνά πλέον συνολικά το 1,3 δισ. ευρώ, με την πρόβλεψη για πληρωμές να βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, τα χρέη μόνο του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες του κλάδου έχουν αγγίξει τα 760 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν στον ορίζοντα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. 

Οι φαρμακευτικές διαμηνύουν προς το υπουργείο Υγείας και σε κάθε κατεύθυνση πως έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση και πως αντιμετωπίζουνσοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με απρόβλεπτες επιπτώσεις τόσο για την απασχόληση στον κλάδο, τόσο για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα. Όπως τονίζουν, το γεγονός πως οι φαρμακευτικές βρίσκονται ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν ενάμιση χρόνο πίσω στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τους υπόλοιπους παρόχους Υγείας, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στις εταιρίες, ενώ το απρόβλεπτο και εχθρικό ισχύον πλαίσιο αποθαρρύνει τις επενδύσεις, "φρενάρει" τις κλινικές μελέτες και δυσχεραίνει κάθε προγραμματισμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στελέχη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η εφαρμογή του μέτρου για claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής) από την αρχή του χρόνου στα σκευάσματα που χορηγούνται από τα νοσοκομεία, έρχεται να προστεθεί στις ήδη θεσπισμένες υποχρεωτικές επιστροφές και ρήτρες υπέρβασης, ζητώντας από τον κλάδο να χρηματοδοτήσει το 30% της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ποσοστό που μεταφράζεται σε 800 εκατ. ευρώ, στα 2.5 δισ. ευρώ μικτής δαπάνης.  Ειδικά για τα νοσοκομειακά φάρμακα, η δαπάνη που προβλέπεται για φέτος είναι κατά 130 εκατ. λιγότερη από αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2015, αν αθροιστούν οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμακείων που είναι 507 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του προϋπολογισμού, και άνω των 250 εκατ. που αφορούν στη δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων του Ν. 3816 1Α που διακινούν τα φαρμακεία του  ΕΟΠΥΥ  μετά από βεβαίωση "ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ" των δημοσίων νοσοκομείων.

Συμπληρώνουν ακόμη πως δεν είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της δαπάνης, κυρίως εκείνης που πραγματικά καταναλώθηκε και όχι μόνο αυτής που παραγγέλθηκε, συνεπώς το όριο της δαπάνης δύναται πολύ εύκολα να ξεπερασθεί κατά αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων πριν ακόμη γίνει αντιληπτή η υπέρβαση.

Οι εταιρείες, μόνο για το προηγούμενο έτος,  λόγω των παραπάνω επιστροφών θα "χάσουν” πάνω από 700 εκατ. ευρώ από τον τζίρο τους, χωρίς ακόμη να υπάρχει βιώσιμο σχέδιο από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για συγκράτηση του όγκου των συνταγών που αναπόφευκτα οδηγεί στην έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Αντί αυτού, γίνονται οριζόντιες περικοπές ώστε ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ να μείνει στο προβλεπόμενο ύψος (φέτος και για την επόμενη διετία στα 1,94 εκατ. ευρώ).

Ζήτημα αύξησης του προϋπολογισμού για το φάρμακο και από τον ΕΟΠΥΥ και από τα νοσοκομεία δεν υπάρχει τουλάχιστον για την παρούσα χρονιά, όπως ξεκαθάρισαν οι δανειστές προς τις φαρμακευτικές, οι οποίες για ακόμη μια φορά θα πρέπει να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους σε συνθήκες λιτότητας των δημόσιων κονδυλίων.

Πηγή: topontiki.gr


NEWSLETTER