Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 15:58

"Δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να υποκαθιστά την αμνιοπαρακέντηση"

Γράφτηκε από την
"Δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να υποκαθιστά την αμνιοπαρακέντηση"

Δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να υποκαθιστά την αμνιοπαρακέντηση, δηλώνει κατηγορηματικά, η καθηγήτρια εμβρυολογίας- ιστολογίας του ΑΠΘ Κοκκώνα Κουζή Κολλιάκου, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου.

Όπως αναφέρει η κ Κολλιάκου, «μπορεί η εξέταση αίματος να έχει ελαττώσει τον αριθμό των μητέρων που θα παραπεμφθούν για αμνειοπαρακέντηση κατά 87%, ωστόσο ανιχνεύει μόνο αριθμητικές βλάβες στα χρωμοσώματα, σε αντίθεση με την αμνιοπαρακέντηση που ανιχνεύει και τις ποιοτικές. (Οι αριθμητικές βλάβες οι λεγόμενες τρισωμίες, ή μονοσωμίες, δείχνουν πολύ σοβαρές παθολογικές βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού του εμβρύου).

Ο λόγος που η εξέταση αίματος, δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να υποκαταστήσει την αμνιοπαρακέντηση, όπως εξηγεί η κ. Κολλιάκου, είναι ότι ακόμη δεν έχει γίνει εφικτός ο διαχωρισμός του DNA του παιδιού, από αυτό της μητέρας. «Μόνον όταν γίνει αυτό, θα μπορούν οι ειδικοί να κάνουν μέσω του αίματος, όλες τις εξετάσεις που σήμερα διενεργούνται με την αμνιοπαρακέντηση».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Υπάρχει εξέταση αίματος που να υποκαθιστά την αμνιοπαρακέντηση, αυτή την εξέταση που δεν πάνε πολύ ευχάριστα να την κάνουν οι γυναίκες, ωστόσο κάποιες υποχρεούνται;

Όχι δηλώνω κατηγορηματικά ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέταση που να υποκαθιστά την αμνειοπαρακέντηση. Η αμνειοπαρακέντηση δίνει την τελική λύση και την τελική διάγνωση

 

Πότε γίνεται η εξέταση αίματος και πότε η αμνιοπαρακέντηση;

Η λήψη αίματος από την μαμά για το πρώιμο αυτό τεστ για τρισωμίες, για το σύνδρομο Down συγκεκριμένα, γίνεται από τη δέκατη εβδομάδα της κύησης. Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται την 20η εβδομάδα, αν και οι γυναικολόγοι τελευταία την κάνουν και λίγο νωρίτερα. Είναι θέμα χρονικό να ανιχνεύσουμε κάτι, το οποίο θα δώσει όμως την απάντηση την βέβαιη, για να γίνει μία διακοπή κύησης. Αυτό είναι που επιζητεί πάντα η ιατρική, ότι αν θα πρέπει να γίνει διακοπή κύησης, να γίνει σε πρώιμο στάδιο και όχι στο μέσον της κύησης.

Ωστόσο με την αμνιοπαρακέντηση τίθεται ένα ζήτημα ηθικό, ως προς την διακοπή της κύησης, σχεδόν στο μέσον της.

Και βεβαίως η διακοπή κύησης στην 20 εβδομάδα, αποτελεί πάντα ένα ηθικό ζήτημα, αλλά και ιατρικό, καθότι και η αμνοιοπαρακέντηση δεν είναι άμοιρη κινδύνων.

Πόσο τις εκατό πιθανότητες αποβολής υπάρχουν;

Οι πιθανότητες επιπλοκών λένε ότι είναι γύρω στο 1% είτε πρόκειται για αποβολή, είτε λοίμωξη και μεταφορά κάποιου μικροβίου. Και παρά το γεγονός ότι είναι μικρό το ποσοστό, όταν έχουμε μία γυναίκα 40 ετών, μετά από μία εξωσωματική, αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και θα δείτε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, οι υποψήφιες μητέρες δεν θέλουν να κάνουν την αμνιοπαρακέντηση και προσπαθούν να βρουν έναν άλλο πιο ανώδυνο τρόπο, για να μην διακινδυνεύσουν να χάσουν ότι για καιρό προσπαθούσαν να πετύχουν.

Ωστόσο η εγκυμοσύνη σε ηλικία άνω των 40 είναι υψηλού κινδύνου.

Βεβαίως και επιβάλλεται και το τεστ αίματος και η αμνιοπαρακέντηση σε μητέρες μεγάλης ηλικίας κι επιβάλλονται και σε οικογένειες που έχουν ένα ιστορικό με τρισωμίες, με σύνδρομο Down για παράδειγμα.

 

Τι ανιχνεύει η εξέταση αίματος τι ανιχνεύει η αμνιοπαρακέντηση;

Η εξέταση αίματος δείχνει αριθμητικές βλάβες στα χρωμοσώματα, οι λεγόμενες τρισωμίες, η μονοσωμίες, δηλαδή όταν υπάρχουν επιπλέον ή λιγότερα χρωμοσώματα. (Οι αριθμητικές βλάβες δείχνουν πολύ σοβαρές παθολογικές βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού του εμβρύου). Η αμνειοπαρακέντηση δείχνει και τις αριθμητικές, αλλά και τις ποιοτικές βλάβες. Π.χ όταν θέλουμε να εξετάσουμε την κυστική ίνωση δεν θα κάνουμε το τεστ του αίματος. Ή αν ένα παιδί έχει μεσογειακή αναιμία, δε θα το δείξει το τεστ του αίματος. Αυτά τα δείχνει η αμνειοπαρακέντηση. 'Αρα λοιπόν όταν θέλουμε να βρούμε μεταλλάξεις, κληρονομικές ασθένειες, ακόμα και μεταθέσεις στα χρωμοσώματα, θα πρέπει να πάμε πάντα στην αμνειοπαρακέντηση. Για το τεστ αίματος θα πάμε μόνο για τις τρισωμίες, δηλαδή μεγάλες αριθμητικές βλάβες στα χρωμοσώματα. Για το σύνδρομο Down η συγκεκριμένη εξέταση δίνει ακρίβεια σχεδόν 100%. Υπάρχουν βέβαια και άλλες τρισωμίες η 18 και η 13 για παράδειγμα, οι οποίες έχουν 87% ευαισθησία έως και 97%. Και οφείλουμε να πούμε ότι έχει ελαττώσει τον αριθμό των μητέρων που θα παραπεμφθούν για αμνειοπαρακέντηση κατά 87%. Παράδειγμα όταν η πιθανότητα συνδρόμου Down είναι ένα προς 250, από κει και κάτω, όλες οι μητέρες θα πρέπει να παραπέμπονται για αυτό το τεστ. Ή αν αυτό το τεστ βγει θετικό στο σύνδρομο Down, η μητέρα δεν χρειάζεται να κάνει την αμνιοπαρακέντηση.

 

Παρόλα αυτά αυτή η εξέταση αίματος δεν θεωρείται ακόμα εξέταση αναφοράς.

Όχι ακόμα.

 

Στην Αμερική γίνεται αυτή η εξέταση τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα πόσο καιρό εφαρμόζεται;

Στην Αμερική γίνεται τρία χρόνια. Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο, μόνον ιδιωτικά. Και εδώ να πούμε ότι αυτό το τεστ ξεκίνησε προς άλλη κατεύθυνση, προς την πραγματική κατεύθυνση και τώρα πάει αλλού.

 

Τι εννοείτε ;

Θα πρέπει στο αίμα της μητέρας να ξεχωρίσεις σε μπουκαλάκια για να το πω απλά, το DNA του παιδιού κι εφόσον ξεχωρίσεις το DNA του παιδιού, τότε μπορείς να κάνεις όλες τις εξετάσεις που κάνει σήμερα η αμνιοπαρακέντηση. Επί του παρόντος όμως, δεν διαχωρίζεται το DNA του παιδιού και της μαμάς και γίνεται απλά μια στατιστική να το πω, μια εκτεταμένη σάρωση του γενετικού υλικού, που είναι μίγμα του DNA της μητέρας και του παιδιού.

 

Τελικά ποιες γυναίκες μπορούν να κάνουν αυτή την εξέταση και να είναι ήσυχες, χωρίς να προβούν στη συνέχεια σε αμνιοπαρακέντηση;

Μία υποψήφια μητέρα που έχει για παράδειγμα πιθανότητα 1 προς 1000 προς δύο χιλιάδες προς πέντε χιλιάδες, δεν έχει ένδειξη να κάνει ούτε τη μία εξέταση ούτε την άλλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER