Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 19:20

Σε κορύφωση το κύμα της γρίπης - Απροετοίμαστο το ΕΣΥ

Γράφτηκε από την
Σε κορύφωση το κύμα της γρίπης - Απροετοίμαστο το ΕΣΥ

Κανένα πρόβλημα δεν εντοπίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην διαχείριση των περιστατικών γρίπης, την ώρα που δεκάδες ασθενείς που νοσούν βαριά περιμένουν καθημερινά στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). 

 

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο για την αντιμετώπιση του κύματος της γρίπης, που φέτος είναι ιδιαίτερα δυνατό. 

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η λίστα των θυμάτων ανέρχεται στους 34 νεκρούς, ενώ από την αρχή Ιανουαρίου έως και σήμερα τουλάχιστον 180 ασθενείς με σοβαρές περιπλοκές έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. 

Ωστόσο, το ΕΣΥ πιάστηκε απροετοίμαστο, εξ’ αιτίας των κλειστών κρεβατιών στις Μονάδες. Το αποτέλεσμα είναι καθημερινά να στοιβάζονται στη λίστα αναμονής δεκάδες ασθενείς – εκ των οποίων εκτιμάται ότι οι μισοί είναι βαριά περιστατικά λόγω γρίπης -, αναζητώντας ένα κρεβάτι ΜΕΘ. 

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας 97 ασθενείς της γρίπης βρίσκονταν διασωληνομένοι σε μονάδες όλης της χώρας, ενώ άλλα 71 βαριά περιστατικά – ασθενείς με γρίπη, βαριά εγκεφαλικά, τραυματίες τροχαίων κτλ. – νοσηλεύονταν σε απλούς θαλάμους έως ότου βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής φροντίδας. 

Παρά ταύτα, μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα». 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις ΜΕΘ ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) «που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού». 

Εμβολιασμοί 

Ανησυχητικά χαμηλό παραμένει το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας δεν ξεπερνά το 10%. 

Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα νοσοκομεία στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών. 

Επιπλέον, στην ίδια εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. 

Παράλληλα, σε μία προσπάθεια αντιμετώπιση του ιού της γρίπης, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιϊκών φαρμάκων tamiflu και relenza από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Πηγή: tanea.gr

 


NEWSLETTER