Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 14:56

Πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλει ο ΙΣΑ

Γράφτηκε από την
Πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλει ο ΙΣΑ

Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία, ξεπερνά σταθερά τους δύο μήνες, ενώ σε κάποια νοσοκομεία φτάνει τους πέντε μήνες, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου».

Ενδεικτικά, αναφέρει την περίπτωση 55χρονου ασθενή, για τον οποίο εκκρεμεί αίτημα για έναρξη ακτινοθεραπείας από τον περασμένο Ιανουάριο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «ο τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας». Όπως επισημαίνει, με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα.

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την ζωή των ασθενών, με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα)» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER