Σάββατο, 14 Μαϊος 2016 14:42

Νέα έρευνα: Ποιοι λαοί κοιμούνται περισσότερο;

Γράφτηκε από την

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances δίνει αποτελέσματα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν τις 8 προβλεπόμενες ώρες ύπνου καθημερινά.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι υπάρχουν επαγγέλματα, όπως ο ψαράς, ή ο φούρναρης που πρέπει να ξυπνήσεις μέσα στη μέση της νύχτας, ή ακόμα και να μην κοιμηθείς καθόλου για να καταφέρεις να πετύχεις αυτά που απαιτεί το επάγγελμα. Τι γίνεται όμως αν αφήσουμε στην άκρη τα επαγγέλματα και ασχοληθούμε με τους λαούς; Ποιος κερδίζει το στερεότυπο του «υπναρά» και ποιος εκείνου με το «μάτι γαρίδα»;

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances δίνει αποτελέσματα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Για να εξαχθούν αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Enstrain για το κινητό και τελικά η σελίδα στατιστικών μελετών Statista δημοσίευσε τα ευρήματα.

Όπως φαίνεται, μπορεί ο Ντάισελμπλουμ να μένει άυπνος με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ελλάδας, όμως οι συμπατριώτες του κοιμούνται «του καλού καιρού», καθώς ξεπερνούν τις οκτώ προβλεπόμενες ώρες καθημερινά. Αυτοί και οι Νεοζηλανδοί φαίνεται πως κοιμούνται χωρίς έγνοιες.

Από την άλλη πλευρά όσοι μένουν σε Ιαπωνία και Σινγκαπούρη κοιμούνται 29 και 36 λεπτά λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Αυτό δεν φαίνεται και τόσο τραγικό, όμως η μελέτη υποδεικνύει ότι μια συστηματική απώλεια έστω και μισής ώρας ύπνου, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σε βάθος χρόνου.

Πηγή: protothema.gr