Παρασκευή, 20 Μαϊος 2016 08:46

Αρτηριακή πίεση: μάθετε να τη μετράτε σωστά!

Γράφτηκε από την
Αρτηριακή πίεση: μάθετε να τη μετράτε σωστά!

Η υπέρταση είναι η πρώτη αιτία νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος.

Πώς θα μάθετε αν έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση; Η μόνη μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης, είναι η μέτρησή της. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, αρκεί να γίνεται με σωστό τρόπο, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης (ΕΕΥ), Καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης Γιώργος Στεργίου.

    Εξηγεί ποια είναι τα σωστά βήματα για την μέτρηση της πίεσης στο σπίτι, πότε κάποιος θεωρείται υπερτασικός ποιοι πρέπει να μετρούν την πίεσή τους, τι κάνουμε το καλοκαίρι που λόγω θερμοκρασίας η πίεση μειώνεται και που οφείλεται το γεγονός ότι η πλειονότητα των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι ή αρρύθμιστοι.

   Πότε κάποιος θεωρείται υπερτασικός

   Όπως λέει ο κ. Στεργίου, σε μετρήσεις που γίνονται στο ιατρείο υπέρταση θεωρείται η αύξηση της συστολικής πίεσης (μεγάλης) πάνω από 140 mmHg και της διαστολικής (μικρής) πάνω από 90 mmHg. Τιμές πίεσης στο ιατρείο 130-140/85-90, θεωρούνται οριακές και κάτω από 130/85, φυσιολογικές. Άριστη πίεση στο ιατρείο είναι κάτω από 120/80.

   Η διάγνωση της υπέρτασης δεν τίθεται σε μια επίσκεψη στο ιατρείο, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 επισκέψεις, ώστε να επιβεβαιωθεί η αυξημένη πίεση.

   Για την αξιόπιστη διάγνωση της υπέρτασης η αυξημένη πίεση πρέπει να επιβεβαιωθεί με μετρήσεις εκτός ιατρείου (στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή).

   Σε μετρήσεις που γίνονται στο σπίτι υπέρταση θεωρείται η αύξηση της συστολικής πίεσης πάνω από 135 mmHg και της διαστολικής πάνω από 85 mmHg (μέσος όρος μετρήσεων μερικών ημερών). 

    Μέτρηση στο σπίτι 

   Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι, εξηγεί ο κ. Στεργίου, πρέπει να γίνεται με πιστοποιημένο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετράει στο μπράτσο. Πολλά από τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα που διατίθενται στη αγορά δεν είναι αξιόπιστα.

   Για την αξιολόγηση της πίεσης στο σπίτι χρειάζονται μετρήσεις 5-7 ημερών, πρωί και απόγευμα, σε καθιστή θέση μετά 5 λεπτά ανάπαυση και με διπλή μέτρηση κάθε φορά με μεσοδιάστημα 1 λεπτό. Αξιολογείται ο μέσος όρος όλων των μετρήσεων που πρέπει να είναι για τη συστολική πίεση κάτω από 135 mmHg και για τη διαστολική κάτω από 85 mmHg. Μεμονωμένες μετρήσεις δεν έχουν διαγνωστική αξία.

   Σε άτομα με υπέρταση υπό θεραπεία, παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι πρέπει να γίνεται το πολύ 1-2 φορές την εβδομάδα.

    Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά η μέτρηση της πίεσης

   Όλοι οι ενήλικες, οι έφηβοι και τα παιδιά πρέπει να μετρούν την πίεσή τους μια φορά το χρόνο.

   Άτομα με νόσο της καρδιάς, των νεφρών, εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρβαροι, ηλικιωμένοι και όσοι έχουν 2 συγγενείς πρώτου βαθμού με υπέρταση πρέπει να μετρούν κάθε 6 μήνες.

   Το καλοκαίρι τι πρέπει να προσέχει ο υπερτασικός

   Η πίεση το καλοκαίρι μειώνεται σχεδόν σε όλο τον πληθυσμό και στους υπερτασικούς, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας.

   Στις περισσότερες περιπτώσεις η πτώση είναι μικρή και δεν χρειάζεται μείωση της θεραπείας. Σε κάποιους υπερτασικούς η πτώση της πίεσης μπορεί να είναι μεγάλη (συστολική πίεση κάτω από 110 mmHg) και να προκαλεί συμπτώματα (αδυναμία, ζάλη σε όρθια θέση). Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν χρειάζεται μείωση της θεραπείας, για πόσο διάστημα και ποιά είναι η καταλληλότερη επιλογή.

   Που οφείλεται το γεγονός ότι η πλειονότητα των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι ή αρρύθμιστοι;

   Η αδιάγνωστη υπέρταση, αναφέρει ο κ. Στεργίου, προφανώς οφείλεται στη μη εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων διάγνωσης της υπέρτασης στον πληθυσμό. Η μέτρηση της πίεσης σε όλους μια φορά το χρόνο είναι η μόνη μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης.

   Επισημαίνει, επίσης, ότι η αρρύθμιστη πίεση σε υπερτασικούς υπό θεραπεία οφείλεται σε κακή συνεργασία μεταξύ ασθενούς και γιατρού. Χρειάζεται καλή ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών στη σημασία και τα οφέλη της άριστης ρύθμισης και τους κανόνες και τους στόχους της θεραπείας και τακτική παρακολούθηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER