Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 21:27

33χρονος Αλβανός δράστης 8 ληστειών στη Μεσσηνία - Είχε πυροβολήσει αστυνομικούς στο Αλμυρό

Γράφτηκε από την
33χρονος Αλβανός δράστης 8 ληστειών στη Μεσσηνία - Είχε πυροβολήσει αστυνομικούς στο Αλμυρό

Ο ίδιος 33χρονος Αλβανός που λήστευε ταχυδρομικούς διανομείς είχε κάνει όλες σχεδόν τις ληστείες του 2010 και του 2011 στη Μεσσηνία. Ζούσε κι εργαζόταν για χρόνια στην περιοχή μας και παράλληλα οργάνωνε ληστείες μαζί με 2 τουλάχιστον άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς. Σε βάρος του έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και καταζητείται από τις Αρχές.
Πρόκειται για μια ακόμα σημαντική επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας που αφορά στην εξιχνίαση συνολικά 9 υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της ληστείας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του αργυροχρυσοχόου Γιάννη Κουβελάκη στην Αρχαία Μεσσήνη, της απόπειρας ληστείας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας του ταχυδρομικού διανομέα στη Στούπα, καθώς και της επίθεσης με πυροβολισμούς εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο Αλμυρό.
Αλλες υποθέσεις στις οποίες το DNA και άλλα στοιχεία αποδεικνύουν τη συμμετοχή του, είναι η ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα στην οδό Σφακτηρίας στην Καλαμάτα, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεοχωρίου στη Στούπα και στο  σούπερ μάρκετ "Lidl", στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας.
Η ταυτοποίηση του DNA οδήγησε τις Αρχές στον ίδιο αυτό δράστη, σε βάρος του οποίου έχουν ήδη εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τις τρεις ληστείες ταχυδρομικών διανομέων στα Κρεμμύδια, την Ασπροπουλιά καθώς και στο Οίτυλο Λακωνίας. Η εξιχνίαση των τριών αυτών υποθέσεων ανακοινώθηκε από την Αστυνομία μέσα στον Ιανουάριο.
Η εξιχνίαση όλων των υποθέσεων δικαιώνει την επιμονή και τις προσπάθειες των αξιωματικών της Ασφάλειας Καλαμάτας, καθώς όλο αυτό το διάστημα συσχέτιζαν τις υποθέσεις, αναμένοντας τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA. Και είναι η πρώτη φορά που εξιχνιάζεται τέτοιος αριθμός ληστειών με τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Καθοριστική στην ταυτοποίηση των δειγμάτων ήταν η συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΓΑΔΑ καθώς και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Α.Δ. Μεσσηνίας που συνέλεξε ευρήματα και ταυτοποίησε τα αποτυπώματα που εντόπισε στα κλεμμένα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες που χρησιμοποίησαν οι ληστές.
Η επίθεση εναντίον των αστυνομικών της ΔΙΑΣ και της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Κουβελάκη συσχετίστηκαν από τους κάλυκες που περισυλλέχτηκαν και προέρχονταν από το ίδιο όπλο. Επίσης, το ίδιο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δράστες όταν επιτέθηκαν οι ληστές στους αστυνομικούς, κατευθυνόμενοι από Στούπα προς Καλαμάτα, ήταν το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα ληστείας και ανθρωποκτονίας του ταχυδρομικού διανομέα μεταξύ Στούπας και Καρδαμύλης.
Σημαντικά ευρήματα περισυνελέγησαν από το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα που χρησιμοποίησαν οι δράστες στη ληστεία της Εμπορικής Τράπεζας Καλαμάτας, οπότε είχαν καταδιωχθεί από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στο παραλιακό τμήμα της πόλης. Τα ίχνη τους όμως άφησαν και στο αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν έξω από την Αρχαία Μεσσήνη μετά τους πυροβολισμούς εναντίον του Γ. Κουβελάκη. Ο γενετικός τύπος του Αλβανού βρέθηκε ακόμα και στο… τσιγάρο που κάπνισε, περιμένοντας προφανώς συνεργό με άλλο αυτοκίνητο για να τους φυγαδεύσει.

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ
Αναλυτικά η δράση των ληστών από τις αρχές του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2011, οπότε ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ τους οποίους πυροβόλησαν, έχει ως εξής:
- 5 Ιανουαρίου 2010: Ληστεία στην Ασπροπουλιά σε βάρος ταχυδρομικού διανομέα με τζιπ που είχαν κλέψει στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 από τον Αγιο Δημήτριο Αττικής. Απειλώντας τον με όπλα του άρπαξαν τον ταχυδρομικό σάκο που περιείχε χρήματα κι ένα κινητό τηλέφωνο.
- 4 Φεβρουαρίου 2010: Ληστεία σε βάρος ταχυδρομικού διανομέα στα Κρεμμύδια, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο που είχε κλαπεί στις 20 Δεκεμβρίου 2009 από την Κόρινθο. Ακινητοποίησαν τον 45χρονο ταχυδρομικό πράκτορα, τον οποίο επίσης απείλησαν με όπλα και του άρπαξαν μια τσάντα με χρήματα. Να θυμίσουμε πως ακολούθησε καταδίωξη από την ΟΠΚΕ και όταν οι ληστές εγκλωβίστηκαν στο Μάνεση πυροβόλησαν σε βάρος των αστυνομικών, εγκατέλειψαν το κλεμμένο αυτοκίνητο και το σάκο με τα χρήματα και χάθηκαν μέσα στα χωράφια, όπου στάθηκε αδύνατο να εντοπιστούν, παρά τη μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση.
- 13 Μαρτίου 2010: Ληστεία σε βάρος διανομέα Τύπου στο Νέο Οίτυλο Λακωνίας με αυτοκίνητο που είχαν κλέψει από τα Φιλιατρά στις 4 Φεβρουαρίου (την ίδια μέρα με τη ληστεία στα Κρεμμύδια). Είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και ακινητοποίησαν 60χρονο υπάλληλο εταιρείας διανομής εφημερίδων από τον οποίο αφαίρεσαν χρήματα απειλώντας τον με όπλα και ασκώντας του σωματική βία. Το αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στις Θαλάμες Μεσσηνίας.
- 29 Μαΐου 2010: Ληστεία στο σούπερ μάρκετ "Lidl". Ο εν λόγω δράστης μαζί με ένα ακόμα άτομο πραγματοποίησαν ληστεία στο σούπερ μάρκετ "Lidl" στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας, απέναντι από την Αστυνομία, μπαίνοντας στο κατάστημα από τη… στέγη. Διέφυγαν με αυτοκίνητο που είχε κλαπεί την 1η Μαΐου 2010 από τη Θουρία.
- 8 Ιουνίου  2010: Ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα Καλαμάτας, στην οδό Σφακτηρίας, απ' όπου διέφυγαν με μοτοσυκλέτα που είχε κλαπεί στις 15 Οκτωβρίου 2009 από τη Νέα Ιωνία Αττικής. Οι δράστες, που καταδιώχθηκαν, εγκατέλειψαν τη μοτοσυκλέτα και στη συνέχεια το επίσης κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν.
- 30 Μαρτίου 2011: Ο Αλβανός με δύο ακόμα άτομα λήστεψαν, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν με Καλάσνικοφ το Γιάννη Κουβελάκη μέσα στο εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας του στην Αρχαία Μεσσήνη. Το αγροτικό, το οποίο είχε κλαπεί από τη Μικρά Μαντίνεια, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο λίγο έξω από το χωριό.
- 4 Απριλίου 2011: Απόπειρα ληστείας σε βάρος ταχυδρόμου στο δρόμο Καρδαμύλη - Στούπα. Οι ληστές πυροβόλησαν εναντίον του ταχυδρόμου που κατάφερε να τους ξεφύγει. Διέφυγαν με μοτοσυκλέτα που είχε κλαπεί νωρίτερα από την Καλαμάτα.
- 8 Απριλίου 2011 (πρωί): Εβαλαν στόχο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεοχωρίου στη Στούπα, αδειάζοντας με την απειλή όπλου το ταμείο, την ώρα που στο χώρο βρίσκονταν οι 2 υπάλληλοι κι ένας αγρότης. Διέφυγαν με αυτοκίνητο που είχε κλαπεί τη νύχτα 5 προς 6 Απριλίου από την Καλαμάτα.
- 8 Απριλίου 2011 (βράδυ): Επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, όταν επιχείρησαν να σταματήσουν στο Αλμυρό ύποπτη μοτοσυκλέτα. Οι δράστες διέφυγαν πεζή, εγκαταλείποντας τη μοτοσυκλέτα.
Εκτοτε η δράση τους φαίνεται να έχει σταματήσει, ενώ ο συγκεκριμένος Αλβανός προφανώς έχει εγκαταλείψει την περιοχή. Η Αστυνομία πάντως συνεχίζει τις έρευνες τόσο για τον εντοπισμό των συνεργών του όσο και για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις.


NEWSLETTER