Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 20:42

Αθώος Ρουμάνος για εμπορία ανθρώπων στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Αθώος Ρουμάνος για εμπορία ανθρώπων στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας

Αθώος για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας ένας Ρουμάνος που διαμένει στα Φιλιατρά. Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο τον 42χρονο κατηγορούμενο, αφού οι μόνες καταγγελίες που υπήρχαν για εκμετάλλευση της εργασίας ομοεθνών του με ξύλο και απειλές ήταν από ένα ζευγάρι που οι μαρτυρίες τους θεωρήθηκαν αναξιόπιστες.
Επίσης, ο εισαγγελέας Δημήτρης Σταύρου πρότεινε απαλλαγή καθώς έκρινε πως δεν στοιχειοθετείται κατηγορία. Τόνισε επίσης ότι τα διαβατήρια και τα άλλα έγγραφα του ζευγαριού καθώς και άλλων ομοεθνών τους, που βρέθηκαν στην κρεβατοκάμαρα του κατηγορούμενου από την Αστυνομία, δεν επαρκούν για να καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων.
Το ζευγάρι των αλλοδαπών είχε φύγει από τα Φιλιατρά πέρυσι τον Οκτώβριο και περπάτησε 5 μέρες για να φτάσει στην Ασφάλεια Πατρών, όπου κατήγγειλε τον κατηγορούμενο ότι κρατούσε τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τους έβαζε να δουλεύουν στα θερμοκήπια ενός Φιλιατρινού με ξύλο κι απειλές ότι θα τους πατήσει με το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με τις καταθέσεις του ζευγαριού -οι οποίες διαβάστηκαν γιατί οι ίδιοι δεν εμφανίστηκαν χθες στο δικαστήριο- ο κατηγορούμενος τους είχε βρει στη Ρουμανία και τους είχε υποσχεθεί σίγουρη δουλειά στα Φιλιατρά, στέγη, φαγητό και μεροκάματο 50 ευρώ την ημέρα. Ομως, όπως κατήγγειλαν στους αστυνομικούς της Ασφαλείας στην Πάτρα, τους πήρε τα διαβατήρια και επί ενάμιση χρόνο τους είχε και δούλευαν στα θερμοκήπια, παρακρατώντας μάλιστα τα 15 από τα 20 ευρώ που έπαιρναν μεροκάματο, ενώ επιπλέον απαιτούσε κι έπαιρνε 300 ευρώ ενοίκιο το μήνα.

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ


Ο συνήγορος υπεράσπισης Παναγιώτης Μωράγιωργας κατέθεσε έγγραφα στο δικαστήριο ότι η γυναίκα που κατήγγειλε τον κατηγορούμενο είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική της Ρουμανίας, επειδή πάσχει από σχιζοφρένεια. Επίσης όπως προέκυψε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο καταγγέλλων και φερόμενος ως θύμα εκμετάλλευσης από τον κατηγορούμενο είχε κάνει φυλακή στη χώρα του για ζωοκλοπή.
Επιπρόσθετα, ένα ζευγάρι που έμενε στο σπίτι του κατηγορούμενου μαζί με το ζευγάρι που τον κατήγγειλε και άλλους ομοεθνείς τους, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το μόνο ποσό που έδιναν στον 42χρονο ήταν 25 ευρώ το μήνα για το ενοίκιο. Είπαν επίσης ότι ουδέποτε ο κατηγορούμενος τους υποχρέωσε να δουλέψουν για κάποιον ή τους κρατούσε χρήματα από το μεροκάματό τους.
Αναφορικά με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα καθώς και άλλα επίσημα χαρτιά που βρέθηκαν όλα μαζί σε μια τσάντα στην κρεβατοκάμαρα του κατηγορούμενου, είπαν ότι το σπίτι είχε μόνο δύο δωμάτια -το υπνοδωμάτιο του κατηγορούμενου όπου έμενε με τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά και μια κουζίνα που τη μοιράζονταν 4 ζευγάρια- οπότε κάπου έπρεπε να φυλάσσουν τα χαρτιά τους.
Οταν ρωτήθηκαν από την έδρα γιατί το ζευγάρι έφυγε από το σπίτι και κατήγγειλε τον κατηγορούμενο, απάντησαν ότι η γυναίκα είχε ερωτικές σχέσεις με τον κουνιάδο της κι όταν η αδελφή του καταγγέλλοντα το έμαθε έγινε μεγάλος καβγάς.

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙ ΤΟΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ


Στο δικαστήριο κατέθεσαν επίσης ο Φιλιατρινός που κατονόμασε το ζευγάρι ως εργοδότη τους στα θερμοκήπια και ο επιστάτης του, Ρουμάνος στην καταγωγή. Και οι δύο είπαν ότι ποτέ δεν συνεννοήθηκαν με τον κατηγορούμενο για να πάρουν το ζευγάρι στη δούλεψή τους, ούτε τον είδαν ποτέ να πηγαινοφέρνει άτομα στο θερμοκήπιο ή να πηγαίνει εκεί και να τους εποπτεύει την ώρα της εργασίας τους.
Οι μάρτυρες είπαν επίσης ότι η γυναίκα είχε δουλέψει ελάχιστα στα θερμοκήπια, κι αυτό γιατί φερόταν αλλόκοτα και εξαιτίας της συμπεριφοράς της δεν την ξαναπήραν για δουλειά. Οσο για τον άνδρα, ο Φιλιατρινός και ο επιστάτης του είπαν ότι ναι μεν είχε δουλέψει γι' αυτούς, όχι όμως το διάστημα του ενάμιση χρόνου που υποστήριξε στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια της Πάτρας.
Κατηγορηματικά αρνήθηκε στην απολογία του ο κατηγορούμενος ότι είχε πάρει ποτέ χρήματα ή ότι παρακράτησε τα χαρτιά του ζευγαριού. Αρνήθηκε επίσης ότι έβρισκε εργάτες στη Ρουμανία και τους έφερνε στα Φιλιατρά για να τους εκμεταλλεύεται, και ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι το είχε δει για πρώτη φορά στην πλατεία των Φιλιατρών όπου περίμεναν για δουλειά.
Υποστήριξε τέλος ότι ένα τετράδιο που η Αστυνομία βρήκε στο αυτοκίνητό του και μέσα ήταν γραμμένα ονόματα με ποσά σημειωμένα δίπλα, δεν ήταν δικό του.


NEWSLETTER