Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 20:40

Οι δικηγόροι δεν θέλουν να μεταφερθεί δικαστηριακή ύλη στους συμβολαιογράφους

Γράφτηκε από την
Οι δικηγόροι δεν θέλουν να μεταφερθεί δικαστηριακή ύλη στους συμβολαιογράφους

Δεν δέχονται οι δικηγόροι τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους συμβολαιογράφους. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που απέχουν χθες και σήμερα από τα καθήκοντά τους, ενώ αντίθετοι είναι και με τις προωθούμενες προτάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για "επιτάχυνση της δίκης". Χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση και ο πρόεδρός του Κώστας Μαργέλης ενημέρωσε τα μέλη για τις αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και την αντίθεση «στη διαρκή και άνευ προηγουμένου προσβολή του πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών με τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα».
Εν τω μεταξύ ο Αντώνης Κατσάς, μέλος του ΔΣ του συλλόγου,  παρενέβη στο ξεκίνημα της συνέλευσης και πρότεινε την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας υπέρ της διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Πρόταση που ωστόσο βρήκε αντίθετο τον Κ. Μαργέλη, ο οποίος τόνισε ότι ο σύλλογος δεν έχει τη θεσμική αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο και πως αυτό είναι υπόθεση του βουλευτικού σώματος.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δικηγόρων έστρεψε τα πυρά του στους συμβολαιογράφους και χαρακτήρισε το επάγγελμά τους ως το πιο κλειστό επάγγελμα. Σημείωσε επίσης ότι η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους συμβολαιογράφους, όπως π.χ. τα συναινετικά διαζύγια, σημαίνει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη ο οποίος θα καλείται να πληρώνει πλέον την απόφαση.
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πρωτοβουλία για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, τόνισε ότι δεν είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις των κυριότερων κωδίκων, αλλά με επαρκή στελέχωση των δικαστηρίων με δικαστές και γραμματείς, με βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και με αλλαγή της νοοτροπίας όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων. Είπε επίσης ότι είναι αναγκαία μια ουσιαστική αναμόρφωση της δικαιοσύνης ως θεσμού, ενώ σημείωσε ότι το δικηγορικό σώμα θέλει και επιδιώκει «η ορθώς νοούμενη αλλαγή νοοτροπίας αλλά και ουσίας να προέλθει μέσα από διάλογο και σεβασμό του συμφέροντος του πολίτη, αλλά και του θεσμικού μας ρόλου, και όχι μέσα από βεβιασμένες και πρόχειρες αλλαγές της εκάστοτε κυβέρνησης, που παραβιάζουν το Σύνταγμά μας, υποβαθμίζουν τον νομικό μας πολιτισμό, περιθωριοποιούν το θεσμό της δικηγορίας και είναι, αν όχι βέβαιο, τουλάχιστον πολύ αμφίβολο κατά πόσο θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης που οι κυβερνήσεις επιδιώκουν».


NEWSLETTER