Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 21:23

Πλήθος κόσμου στη γιορτή του Σταυρού στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον
Πλήθος κόσμου στη γιορτή του Σταυρού στην Κυπαρισσία

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών τόσο την παραμονή στον πανηγυρικό εσπερινό, όσο και χθες εορτάστηκε στην Κυπαρισσία η Υψωση του Τιμίου Σταυρού με προσκυνητές να φθάνουν από πολλά μέρη για να προσευχηθούν και να πάρουν ένα κλαδί βασιλικό ως ευλογία από τον Τίμιο Σταυρό.
Στην πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία που τελέστηκε στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος και ακολούθησε δοξολογία μετά το πέρας της όποιας έγινε η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους γύρω από το ναό, όπου τις μέρες αυτές φιλοξενείται και πραγματοποιείται η μεγάλη εμποροπανήγυρη. Τον Τίμιο Σταυρό που στολίζεται εξ ολοκλήρου με βασιλικό, συνόδευαν η Φιλαρμονική του Δήμου Τριφυλίας, ο ιερός κλήρος, οι αρχές και το πλήθος των πιστών. Επιστρέφοντας στον ιερό ναό ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε σε όλους να βρίσκονται κάτω από την σκιά και προστασία του Τιμίου Σταυρού. Ακολούθως οι πιστοί με απόλυτη σειρά -για πρώτη φορά φέτος- μπήκαν στον ιερό ναό όπου πήραν ένα κλωνάρι βασιλικό από τον μητροπολίτη.
Σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της ημέρας ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης που βρέθηκε στην Κυπαρισσία, τόνισε: «Η σημερινή εορτή είναι εορτή με παγκόσμια εμβέλεια και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί βρίσκομαι σε πολύ όμορφο μέρος, ένα μέρος που είναι ελπιδοφόρο για την Πελοπόννησο. Η Κυπαρισσία είναι από τα σημαντικά μέρη που μας ενδιαφέρουν και εκεί θα στρέψουμε όλη μας την προσοχή».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σημείωσε: «Η γιορτή της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας γιατί καταγράφει την μεγάλη αξία επί της ουσίας και του συμβολισμού του Σταυρού. Είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στην τριφυλιακή πρωτεύουσα αρκετά στελέχη της αυτοδιοίκησης. Αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία ότι πέρα από την παρακολούθηση των εορταστικών εκδηλώσεων μέσα από την κουβέντα που είχαμε, θα υπάρχουν και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Θέλω να τονίσω την σημασία που έχει για την Τριφυλία και την ευρύτερη περιοχή η εμποροπανήγυρη. Είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Είναι ένα μεγάλο πανηγύρι, ένα ζωντανό πανηγύρι. Τονώνει την τοπική αγορά και την τοπική κοινωνία. Προσπαθούμε χρόνο με το χρόνο να το αναβαθμίσουμε, καθώς τα πανηγύρια δεν είναι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Αντίθετα την τονώνουν την τοπική αγορά περισσότερο και εμείς έχουμε αναλάβει μια δέσμευση ότι μέσα από τα έσοδα του πανηγυριού θα υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για το εμπορικό κέντρο της πόλης».
Να σημειώσουμε ότι στις εκδηλώσεις επίσης παραβρέθηκαν η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Παναγιώτης Αλευράς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο αντιπρόεδρος Αγγελος Κωτσιόπουλος, οι δήμαρχοι Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης και Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο αστυνομικός διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας Γιώργος Λάνος, ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας Λεωνίδας Κουκούτσης κ.ά.


NEWSLETTER