Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 13:24

Ιερεμίας εναντίον Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας

Γράφτηκε από την


"Οι σημερινοί Ρωμαιοκαθολικοί... είναι κακόδοξοι, είναι αιρετικοί" υποστήριξε στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας
Την θέση ότι «οι Ρωμαιοκαθολικοί δεν αποτελούν Εκκλησία» διατύπωσε στο Κυριακάτικο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «οι σημερινοί Ρωμαιοκαθολικοί… είναι κακόδοξοι, είναι αιρετικοί». Στο κήρυγμα του, που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις, εντός και εκτός Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ιερεμίας τόνισε ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί «είναι απλώς μια κοσμική και πολιτική εξουσία, που αποβλέπει σε μία παγκόσμια κυριαρχία, όπως παλαιά οι Φράγκοι, από τους οποίους προήλθαν. Έτσι εξηγούνται οι επισκέψεις και οι διεισδύσεις του Πάπα στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στον χώρο της Ορθοδοξίας». Και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος εκτίμησε πως ο Πάπας «θέλει να μάς υποτάξει», αλλά διαβεβαίωσε του πιστούς πως «δεν θα του περάσει!».
Ακολουθεί το κήρυγμά του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας:
1. Το κήρυγμα, αδελφοί μου χριστιανοί, που ακούτε κάθε Κυριακή στην Θεία Λειτουργία, είναι μία ιερή διακονία. Οι άγιοι Απόστολοι και όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας μάς διδάσκουν ότι πρέπει να κηρύττουμε τον λόγο του Θεού, για να μαθαίνουν οι χριστιανοί τα ωραία της πίστεώς τους και να μπορούν να αντικρούουν τους αιρετικούς. Τούτη μάλιστα την εποχή που ζούμε, περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη εποχή, οι αιρέσεις έχουν πληθυνθεί και οι αιρετικοί έχουν θρασυνθεί και θέλουν να μάς επιβάλουν το ψέμα τους και να μας υποτάξουν. Γι’ αυτό και τα κηρύγματά μου θέλω να είναι κατά των αιρέσεων για στηριγμό της πίστης των χριστιανών του ποιμνίου μου.
2. Στο σημερινό μου κήρυγμα θέλω να σάς πω λίγα και γενικά περί της ιστορίας του Παπισμού και παρακαλώ να τα προσέξετε. Στην αρχή, αδελφοί μου χριστιανοί, ήμασταν όλοι ενωμένοι. Στην Δύση και στην Ανατολή ήμασταν όλοι Ορθόδοξοι. Οι Πάπες της Δύσης ήταν Ορθόδοξοι. Όλοι ξέρουμε από την ιστορία της Εκκλησίας μας πόσο η Παλαιά Ρώμη υποστήριξε τους αγώνες των αγίων Πατέρων και μάλιστα τους αγώνες του Μεγάλου Αθανασίου εναντίον των αιρέσεων. Και η παλαιά Ρώμη είχε κοινωνία και ενότητα με την νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, και με όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία.
3. Αλλά στο προσκήνιο εμφανίστηκαν οι Φράγκοι. Ποιοι ήταν αυτοί; Αυτοί ήταν ένας λαός βάρβαρος και απολίτιστος με ισχυρό στρατό και δύναμη και με καταστρωμένο σχέδιο κυριαρχίας. Ήθελαν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, ήθελαν να καταλάβουν τον Παπικό θρόνο και να ανασυστήσουν την Δυτική Αυτοκρατορία και έπειτα να εξοντώσουν την Ανατολική Αυτοκρατορία, την λεγομένη Ρωμηοσύνη. Οι Φράγκοι αυτοί ήταν ειδωλολάτρες πρώτα και έπειτα έγιναν χριστιανοί. Όμως, παρά το ότι έγιναν χριστιανοί και παρίσταναν τον Ορθόδοξο, δεν εγκατέλειψαν τις φράγκικες ειδωλολατρικές δεισιδαιμονίες τους και ήθελαν να αναμίξουν την Ορθοδοξία με αυτές. Σαν Ορθόδοξοι που παριστάνονταν είχαν δική τους ιεραρχία και μάλιστα ήθελαν να καταλάβουν τον Παπικό θρόνο και να επιβληθούν στην δυτική χριστιανοσύνη.
4. Για να δείτε, αδελφοί, αν αυτοί οι Φράγκοι είναι ή δεν είναι Ορθόδοξοι, σάς λέγω το εξής: Το έτος 794 μ.Χ. η ιεραρχία τους κατεδίκασε την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο, αυτήν την Σύνοδο που θέσπισε να τιμούμε τα άγια εικονίσματα. Και το έτος πάλι 809 μ.Χ. η ιεραρχία των Φράγκων πρόσθεσε το «Φιλιόκβε» στο «Πιστεύω», την αίρεση δηλαδή ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και από τον Υιό, όχι μόνο από τον Πατέρα, όπως μάς το είπε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός (Ιωάν. 15,26).
Τότε όλοι οι Ορθόδοξοι, και της Ανατολής και της Δύσεως, διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό. Μάλιστα ο τότε Ορθόδοξος Πάπας της Ρώμης Λέων Γ΄, για αντίδραση και διαμαρτυρία, χάραξε σε δύο αργυρές πλάκες το Σύμβολο της Πίστεως, χωρίς την προσθήκη του «Φιλιόκβε», και το τοποθέτησε στον ναό του Αγίου Πέτρου, «για φύλαξη της Ορθοδόξου πίστεως», όπως έγραψε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά κατά την Η΄ Οικουμενική Σύνοδο, το 879 μ.Χ. οι Ορθόδοξοι της Ανατολής, υπό την ηγεσία του αγίου Φωτίου, και οι Ορθόδοξοι της Δύσης, υπό την ηγεσία του Πάπα Ιωάννου του Η΄, καταδίκασαν την προσθήκη του «Φιλιόκβε» και αναθεμάτισαν τους Φράγκους, που τόλμησαν την προσθήκη αυτή. Φαίνεται καθαρά τώρα ότι οι Φράγκοι είναι ετερόδοξοι και αιρετικοί. Ώστε: Στην Δύση και την Ανατολή από την μια μεριά έχουμε τους Ορθοδόξους και από την άλλη μεριά, στην Δύση, έχουμε τους αιρετικούς Φράγκους.
5. Την εποχή αυτή που μιλάμε οι Φράγκοι επίσκοποι έκανα τρομερούς διωγμούς εναντίον των Ορθοδόξων επισκόπων, κατηγορώντας τους ότι έχουν πέσει σε λάθη και ότι δεν έχουν καλή θεολογία, ενώ η δική τους θεολογία, η φράγκικη, αυτή είναι η καλή και σωστή. Τελικά, χριστιανοί μου, για να μην τα πολυλέγω, το 1014 μ.Χ. οι Φράγκοι είχαν καταφέρει πια να επιβληθούν στον Ορθόδοξο Παπικό Θρόνο της Δύσης και να κάνουν δικό τους ιταλόφραγκο Πάπα, τον Βενέδικτο Η΄. Αυτός, σαν προερχόμενος από τους Φράγκους, έβαλε στο Σύμβολο της Πίστεως το «Φιλιόκβε» και έτσι, με την πράξη του αυτή, αποκόπηκε από τα ορθόδοξα Πατριαρχεία της Ανατολής. Ο Πάπας της Δύσεως δεν είναι Ορθόδοξος, όπως οι προηγούμενοί του, αλλά είναι αιρετικός Φραγκόπαπας. Κόπηκε από την Εκκλησία και αυτός και όλη η ιεραρχία του και όλοι οι Χριστιανοί της Δύσεως, οι ενωμένοι μαζί του. Πρόκειται για Σχίσμα, το οποίο έγινε οριστικό το 1054 μ.Χ., τότε που έχουμε και τα αναθέματα.
6. Από τα παραπάνω σύντομα που είπα, αδελφοί Χριστιανοί, φαίνεται πολύ καθαρά, πρώτον μεν, ότι οι σημερινοί Ρωμαιοκαθολικοί, όπως τους λέγουν, δεν είναι οι ίδιοι με τους παλαιούς Ορθόδοξους Χριστιανούς της Δύσης. Εκείνοι ήταν πραγματικά Ορθόδοξοι, αλλά τούτοι οι σημερινοί είναι κακόδοξοι, είναι αιρετικοί. Είναι Φράγκοι, γιατί Φράγκος Πάπας τούς κυριάρχησε και τούς νόθευσε το «Πιστεύω». Και αυτοί το δέχτηκαν και το δέχονται ακόμη. Και εμείς τούς λέμε και τούς παρακαλάμε να διώξουν τις φράγκικες αιρέσεις και να ενωθούμε πάλι ως Ορθόδοξοι, αλλά αυτοί μέχρι τώρα καμιά μετάνοια. Και όχι μόνο δεν μετανοούν οι Φράγκοι Πάπες, αλλά είναι θρασείς και κάνουν βήματα προς εμάς, επιδιώκοντες να κάνουν και εμάς να φραγκέψουμε, να δεχθούμε δηλαδή και εμείς τις πλάνες τους. Αυτό γι’ αυτούς σημαίνει «ένωση».
Το άλλο που φαίνεται από τα όσα σάς είπα παραπάνω είναι ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί δεν αποτελούν Εκκλησία. Η Εκκλησία, αδελφοί μου, είναι ΜΙΑ, όπως μία είναι η αλήθεια, ενώ τα ψέματα είναι πολλά. Οι Ρωμαιοκαθολικοί με τις φράγκικες αιρέσεις τους κόπηκαν από την Εκκλησία και αναθεματίστηκαν από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία. Δεν αποτελούν λοιπόν Εκκλησία, δεν βγάζουν αγίους. Είναι απλώς μια κοσμική και πολιτική εξουσία, που αποβλέπει σε μία παγκόσμια κυριαρχία, όπως παλαιά οι Φράγκοι, από τους οποίους προήλθαν. Έτσι εξηγούνται οι επισκέψεις και οι διεισδύσεις του Πάπα στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στον χώρο της Ορθοδοξίας. Θέλει να μάς υποτάξει. Δεν θα του περάσει!

Με πολλές ευχές
† Ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας
πηγή: amen.gr


NEWSLETTER