Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 20:57

Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» έδωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» έδωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας

Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» έδωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, απευθυνόμενος στους Ελληνες ομογενείς. Τόνισε ότι η μητέρα πατρίδα πολλές φορές στηρίχτηκε κι ανέθεσε τις ελπίδες της στον Ελληνισμό της Αμερικής - συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη τους Ελληνες της διασποράς, οι οποίοι πρέπει να κοιτάξουν προς τα πίσω και, μέσα από τη διαδικασία αναπτυξιακών επενδύσεων, να βοηθήσουν στην ανάκαμψη από την κρίση.
Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ που έχει δημιουργήσει τριγμούς στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο της Ρωσίας και την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και εντός της Ιεραρχίας της Ελλάδος, με έναυσμα τη δημόσια διαφοροποίηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας λόγω απάντησής του στο ανακοινωθέν της Συνόδου της 12ης Ιανουαρίου, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Χρυσόστομος τόνισε σχετικά:
«Κατʼ αρχήν θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη απάντηση στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου δεν αποτελεί επίθεση ή αμφισβήτηση κανενός αδελφού αρχιερέως, ούτε του Μακαριοτάτου, ούτε και των προθέσεων των οποίων έχει ο καθένας αρχιερεύς και της στάσης του έναντι στο συγκεκριμένο θέμα της προφυλάκισης του αρχιμανδρίτου Εφραίμ. Θεωρώ όμως ότι η Ιερά Σύνοδος λανθασμένα εξέδωσε ένα ανακοινωθέν για μία υπόθεση που αφορά αποκλειστικώς και μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μάλιστα είναι υπόθεση ενός κληρικού που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και τέτοιου είδους υπερβάσεις ή παρεμβάσεις άλλων Εκκλησιών σε κανονικά δίκαια άλλων Εκκλησιών δημιουργούν προβλήματα παρά επιλύουν».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε πως «η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα πανορθοδόξως περνά μία μεγάλη κρίση και είναι η κρίση της ταυτότητάς της. Δυστυχώς με όχημα την παγκοσμιοποίηση, η οποία στηρίζεται κυρίως σε οικονομικά οφέλη, εμφανίζεται έντονα μια τάση εκκοσμίκευσης των θεσμών και της λειτουργίας των». Και συμπλήρωσε ότι «είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε εσωτερικά, με το να υπερβούμε κάποια σχήματα κοσμικά και να ξανακοιτάξουμε μέσα από τη λειτουργική και κανονική μας παράδοση να ξαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητά μας». Τόνισε πως η υιοθέτηση σχημάτων κοσμικών δεν σημαίνει εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας, «ούτε όμως ότι η Εκκλησία είναι αντίθετη στον εκσυγχρονισμό ο οποίος έρχεται μέσα από τη δυναμική κι όχι στατική λειτουργία της παραδόσεώς της, που σημαίνει ότι είναι ικανή να απαντήσει σε ερωτήματα κυρίως υπαρξιακά του ανθρώπου».


NEWSLETTER