Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 09:27

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για το "Σωματίδιο του Θεού": "Η Εκκλησία δεν δαιμονοποιεί την επιστημονική έρευνα"

Γράφτηκε από την
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για το "Σωματίδιο του Θεού": "Η Εκκλησία δεν δαιμονοποιεί     την επιστημονική έρευνα"

"Κανένας δεν έχει δικαίωμα να δαιμονοποιεί τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας". Αυτό τόνισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μιλώντας για το σωματίδιο του Higgs στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα MEGA". Με αυτή τη φράση του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας διαχώρισε τη θέση του από τους δεσποτάδες που βλέπουν… δαιμόνια πίσω από τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Παράλληλα επεσήμανε: "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αλλοίωσης της διδασκαλίας της Εκκλησίας περί της δημιουργίας του κόσμου".

Αναλυτικά η συζήτηση του κ. Χρυσόστομου με τους δημοσιογράφους για το σωματίδιο του Θεού όπως ονομάζεται αλλιώς το σωματίδιο του Higgs:

- Σεβασμιώτατε, έτσι πρέπει να είναι, ότι δεν μπορεί να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, γιατί όμως μερικοί δικοί σας έχουν ανεβεί στα κάγκελα και ανησυχούνε τόσο πολύ;

«Κύριε Οικονομέα νομίζω ότι έχει ξεκινήσει από ένα ερμηνευτικό λάθος όλη αυτή η αντίδραση. Ο καθηγητής Αστροφυσικής που εξέδωσε το βιβλίο και που χαρακτήρισε το σωματίδιο του Higgs σωματίδιο Θεού, Θεός».

 

- Σωματίδιο Θεός το είπε, δηλαδή με την έννοια ότι είναι ο πατέρας όλων ας πούμε.

«Ναι, είναι ένας πολύ καλός εμπορικός τίτλος, αλλά όπως ξέρουν καλά και οι αστροφυσικοί και οι καθηγητές της Φυσικής δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μπορεί να εκφράζει στα ελληνικά ο τίτλος αυτός, η έκφραση αυτή».

 

- Εντάξει, σύμφωνοι.

«Πολλώ μάλλον όταν στην αγγλική έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου δεν υπάρχει ακριβώς η ίδια έκφραση, αλλά υπάρχει η πραγματικότητα που ήθελε να πει ο συγγραφέας, ότι ήταν ένα σωματίδιο το οποίο ήταν θα λέγαμε μέσα σε εισαγωγικά κρυμμένο, και το οποίο για πολλά χρόνια ταλαιπωρούσε τον επιστημονικό χώρο και που τελικά αυτό, αυτό το λεγόμενο σωματίδιο του Higgs κατάφεραν να το προσδιορίσουν».

 

- Σύμφωνοι σεβασμιώτατε, συμφωνούμε απολύτως. Γιατί ορισμένοι από την Εκκλησία ανησυχούνε τόσο πολύ και μιλάνε για δαιμόνια και για ότι κατεχόμεθα από δαιμόνια;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανησυχία από μέρους της επίσημης Εκκλησίας. Μάλιστα όταν υπάρχει ένας διεπιστημονικός διάλογος κανένας δεν έχει δικαίωμα να δαιμονοποιεί τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας -μάλιστα πολυετούς- και κάτω από τόσες επιστημονικές και ερευνητικές προσπάθειες ετών και καταξιωμένων ερευνητών. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να δαιμονοποιεί αυτά τα αποτελέσματα. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να σεβαστούμε αυτό το οποίο απεκαλύφθη μέσα από τα 2 πειράματα του CERN και του ATLAS. Θεωρώ εγώ ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αλλοίωσης της διδασκαλίας της Εκκλησίας περί της δημιουργίας του κόσμου, ίσα ίσα νομίζω ότι μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη μελέτη αυτής της ανακάλυψης επιβεβαιώνει πολλά άλλα πράγματα που λέει η Εκκλησία για τη δημιουργία του κόσμου».

 

- Να σας πω σεβασμιώτατε, για να το πω απλά, εγώ ας πούμε που δεν είμαι θεολόγος ότι όποιος πιστεύει δεν τον εμποδίζει κανείς να λέει ότι το μποζόνιο το έβαλε ο Θεός εκεί πέρα για να φτιάξει το σύμπαν.

«Δεν είναι μόνο θέμα πίστεως με την έννοια της ιδεολογίας. Είναι και θέμα το πώς κανείς αντιλαμβάνεται το ρόλο του και την παρουσία του μέσα σε αυτό το δημιουργημένο περιβάλλον».

 

- Σύμφωνοι αλλά το μποζόνιο δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού ας πούμε;

«Οχι, όχι, μα δεν είναι είπε κανείς κάτι τέτοιο».

 

- Ε, τι λένε άλλοι δεσποτάδες το πρόσωπο του δαιμονισμού, μόνο δαιμόνια και κατεχόμενοι από αυτά...

«Κοίταξε, ο καθένας στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης του έχει δικαίωμα να ερμηνεύει και να δίνει τις δικές του ερμηνείες. Το θέμα είναι το τι λέει η επίσημη ερευνητική και επιστημονική κοινότητα και το πώς η Εκκλησία θα αποφανθεί -εάν αποφανθεί- κάποτε για τέτοιου είδους ζητήματα. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε σε μεσαιωνικές αντιλήψεις και μεθόδους αντιμετώπισης ενός διεπιστημονικού διαλόγου και επιπλέον αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς ως πνευματικός κόσμος είναι αυτό που είπε ο κ. Γαζής, αν θυμάμαι καλά το όνομα του καθηγητού της Αστροφυσικής, ότι να νοηματοδοτήσουμε και να προσανατολίσουμε ώστε τα αποτελέσματα αυτά να είναι προς όφελος και του ανθρώπου και της ανθρώπινης κοινωνίας».

 

- Καλά τα λέτε σεβασμιώτατε. Τα βλέπετε δηλαδή με ανοιχτό μυαλό, είναι ενδιαφέρον αυτό ξέρετε. Διότι καμιά φορά υπάρχει ο κίνδυνος να στραφεί ο κόσμος ας πούμε εναντίον της επιστημονικής έρευνας και ανακάλυψης διότι σου λέει αυτοί μας υπονομεύουν, μας κάνουν, ενώ είναι λάθος αυτό. Ουδέποτε η επιστήμη, δηλαδή αυτά που ανακαλύπτουμε τώρα και μας φαίνονται φοβερά και τρομερά, πριν 2 αιώνες τους φαινόντουσαν φοβερά και τρομερά πράγματα, που σήμερα, τα θεωρούμε...

«Οταν ο Γαλιλαίος ανεκάλυψε το ηλιακό σύστημα, το ηλιοκεντρικό, νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε την ιστορία τι έγινε».

 

- Μα, τι λέτε τώρα, τον κρεμάσανε. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τα έκανε αυτά;

«Ποτέ, ποτέ».

 

- Η αλήθεια είναι αυτή.

«Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμά μας. Οτι η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ορθόδοξη Θεολογία μπορεί να συμμετάσχει εποικοδομητικά και ουσιαστικά σε ένα διεπιστημονικό διάλογο».

 

- Ας ήταν ο Σεραφείμ εκείνη την εποχή και θα σου έλεγα αν τα έκανε ή δεν τα έκανε. Η επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν απέναντι σε αυτού του είδους τα θέματα πιο ανεκτική και με πιο ανοιχτό πνεύμα. Η αλήθεια είναι αυτή.

«Ας διαβάσουν όλοι τα συγγράμματα των διαφωτιστών της περιόδου της τουρκοκρατίας στην Ελλάδα για να δουν αν αποδέχονταν ή απέρριπταν την θεωρία του Γαλιλαίου ή τη θεωρία του Κοπέρνικου».

 

- Αρα να ησυχάσει και ο κόσμος, η επίσημη Εκκλησία ούτε έχει πάρει θέση ούτε παίρνει θέση εύκολα σε τέτοια πράγματα και γρήγορα. Γιατί εγώ τρόμαξα χθες που διάβασα...

«Νομίζω ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να εισέλθουμε σε μια τέτοια μορφή διάλογου από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε και νομίζω ότι ούτε και οι επιστήμονες ακόμα γνωρίζουν το τι θα ακολουθήσει μετά από αυτή την ανακάλυψη όταν ξέρετε καλά και έχει δηλωθεί από όλους ότι μόνο το 4% από την όλη έρευνα…».

 

- Από το Σύμπαν, βέβαια.

«Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα 96%, δεν είναι 96% είναι 60%, το οποίο είναι ακόμα ως μαύρη τρύπα σε αυτό το χώρο».

 

- Και πάντως δεν εμποδίζεται ο χριστιανός σεβασμιώτατε όπως είπα και προηγουμένως να πει ότι το μποζόνιο αυτό το έβαλε ο Θεός εκεί πέρα. Ναι αλλά σου λέει ότι δεν είναι θέμα ότι το πιστεύω τυφλά. Πίστευε και μη ερεύνα και ερευνάτε τας γραφάς. Να μην μπούμε σε αυτό το διάλογο. Και πρέπει το δεσπότη να τον έχουμε από κοντά. Βλέπεις ένα άλλο κοινό σημείο που έχουμε οι δυο μας. Πόσους καλούς δεσποτάδες έχετε στην Κρήτη εσείς και πόσους έχουμε εμείς. Αλήθεια. Παρότι δεν είναι στα δικά μου τα χωριά, εκεί είναι ο Γυθείου και πάσης Μάνης, εν πάση περιπτώσει τον θεωρούμε δικό μας γιατί είναι Μεσσηνία. Φωτισμένος ιεράρχης. Να ’στε καλά σεβασμιώτατε.

«Να ’στε καλά, καλημέρα σας».

- Ευχαριστούμε πολύ.


NEWSLETTER