Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 09:55

Καλαμάτα: Αγρύπνια για επέτειο Αλωσης της Πόλης στον Αγιο Νικόλαο

Καλαμάτα: Αγρύπνια για επέτειο Αλωσης της Πόλης στον Αγιο Νικόλαο

 

Με κατάνυξη και κατά την εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε το βράδυ της Τρίτης 28 Μαΐου, στον ιστορικό ιερό ναό Αγίου Νικολάου, στην Καλαμάτα, αγρυπνία, με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου “της αποφράδας ημέρας της Αλωσης της Πόλης”.

Της αγρυπνίας προέστη ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσσηνίας - αρχμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, συμπαραστατούμενος από τους πρωτοπρεσβυτέρους Χρυσόστομο Γιαννακά και Γεώργιο Γιαννόπουλο. Τους ύμνους της γιορτής της Μεσοπεντηκοστής και της Ακολουθίας “Εις ανωνύμους μάρτυρας της Αλώσεως της Πόλεως” ποιηθείσης υπό του μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ (Στεργιούλη), απέδωσαν μελωδικότατα τα μέλη του Βυζαντινού Χορού “Αινούντες”.

Πριν το τέλος της αγρυπνίας τελέσθηκε και μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης του ευσεβούς Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και πάντων των κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως πεσόντων.

Κηρύττοντας τον θείο λόγο ο πατήρ Φίλιππος αναφέρθηκε στην αποφράδα ημέρα της άλωσης και τόνισε χαρακτηριστικά πως “η Ελληνική Ιστορία έχει γράψει με χρυσά γράμματα τις λέξεις και τις έννοιες Επανάσταση, Ελευθερία και Δημοκρατία. Η γείτονα χώρα έχει διαλέξει να γράψει με μελανά γράμματα τις λέξεις και τις έννοιες  Άλωση, Γενοκτονία, Καταστροφή και

Εισβολή”.