Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 22:30

Τα Φιλιατρά γιόρτασαν τον Αγιο Χαράλαμπο

Γράφτηκε από την
Τα Φιλιατρά γιόρτασαν τον Αγιο Χαράλαμπο

Παρουσία πλήθους πιστών που είχαν καταφτάσει από διάφορες περιοχές, τα Φιλιατρά γιόρτασαν χθες με κάθε λαμπρότητα τον πολιούχο και προστάτη τους Αγιο Χαράλαμπο, βοηθούσης και της καλοκαιρίας.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από το απόγευμα της Τετάρτης, με την επίσημη υποδοχή των 5 προσκεκλημένων μητροπολιτών (Ξάνθης και Περιθωρίου Παντελεήμων, Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφάνιος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, Παροναξίας Καλλίνικος, Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος) στον
Χθες το πρωί τελέστηκε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος απηύθυνε κήρυγμα προς τους προσκυνητές.
Μετά το πέρας της λειτουργίας έγινε λιτάνευση των τιμίων λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους και της εικόνας του, συνοδεία αγήματος της Αεροπορίας, της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, των Δημοτικών Φιλαρμονικών Κυπαρισσίας και Μεσσήνης, αντιπροσωπείας μαθητών από τα σχολεία της πόλης, του κλήρου και εκπροσώπων πολιτικών και τοπικών αρχών,  ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.
Η πομπή, διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών, κατέληξε στην κεντρική πλατεία όπου αναπέμφθηκε δέηση. Εκεί ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος ευχαρίστησε όλους τους ιεράρχες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και λάμπρυναν με την παρουσία τους τη γιορτή. «Μας θρέψατε με τα λόγιας σας», είπε χαρακτηριστικά, «γιατί και οι ψυχές πεινούν - και πλέον νιώθουμε πιο κραταιοί και δυνατοί». Επίσης ευχαρίστησε τους επισήμους για την παρουσία τους, όπως και όλο τον κόσμο και ειδικά τη νεολαία και τους μαθητές της περιοχής. Παρακάλεσε επίσης τον άγιο, όπως εθεράπευσε την πανώλη, έτσι και η πανώλη της αμαρτίας σε αυτή την πόλη να μην ανθεί, να μην βρίσκεται. Εδώ, είπε, να ανθούν οι αρετές, η μαρτυρία και το μαρτύριο του αγίου, για να συνεχίσει να μας προστατεύει και να μας ευλογεί.
Τις ευχαριστίες εκ μέρους και των υπόλοιπων ιεραρχών εξέφρασε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθωρίου Παντελεήμων.
Στην συνέχεια η πομπή κατευθύνθηκε και πάλι προς τον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου έγινε η απόλυση.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, οι βουλευτές Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης και Επικρατείας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης, οι δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Δράκος, ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Τριφυλίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος και ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας ταξίαρχος Νικόλαος Μπάστας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς σημείωσε χθες από τα Φιλιατρά ότι «δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε και αυτή η περιοχή και η Μεσσηνία να βρεθεί στο επίκεντρο της ανάπτυξης».
«Η παράδοση αποτελεί δύναμη για το λαό, και αυτό δίνει ελπίδα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Τέλος, τις ευχές του αλλά και τις ευχαριστίες του σε όσους παραβρέθηκαν στη γιορτή εξέφρασε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER