Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011 20:57

Παιδιά από την Αγ. Πετρούπολη στο μητροπολίτη Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Παιδιά από την Αγ. Πετρούπολη στο μητροπολίτη Μεσσηνίας

- Ανοίγονται δρόμοι για συνεργασία με τη Ρωσία


Η φιλοξενία των παιδιών του Πρότυπου Ορφανοτροφείου της Αγίας Πετρούπολης από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας ανοίγει δρόμους συνεργασίας του τόπου με τη Ρωσία. Η συνεργασία αυτή ξεκινά από τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την ιστορία. Στο πλαίσιό της επιδιώκεται η διοργάνωση ενός ιστορικού συνεδρίου με αφετηρία τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου - ενώ οι κύριοι στόχοι της αφορούν την οικονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό.
Αυτά τονίστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Επισκοπείο, όπου βρέθηκαν τα παιδιά από τη Ρωσία και συναντήθηκαν με το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Στη συνάντηση παρέστησαν οι επικεφαλής του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, ο πρόεδρος Νίκος Κρημνανιώτης και ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Σκαλαίος - τέως δήμαρχος Θουρίας, καθώς και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος.
Ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τη χαρά του για τη φιλοξενία των 26 παιδιών από το Πρότυπο Ορφανοτροφείο της φίλης Αγίας Πετρούπολης και παρατήρησε πως η κοινωνική δράση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και όχι μονομερούς πρωτοβουλίας. Ανέφερε ότι πρωτοστάτησαν δήμοι και δήμαρχοι με το συντονισμό του Γιώργου Σκαλαίου και επεσήμανε πως «έτσι τα παιδιά μπόρεσαν να ζήσουν τις χαρές των καλοκαιρινών διακοπών, να γνωρίσουν τον τόπο μας, τα μνημεία και την ιστορία μας». Σημείωσε ότι «οι δύο λαοί έχουν κοινή ιστορία αγώνων, συνεργασίας, κοινό υπόβαθρο πίστης και πολιτισμού. Οι δύο λαοί είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, τους ενώνει η πίστη στην Ορθοδοξία και οι κοινοί αγώνες απέναντι σε κοινούς εχθρούς».
Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την άποψη ότι η φετινή επίσκεψη θα αποτελέσει την απαρχή και για άλλες μορφές συνεργασίας, σε πολιτιστικό, θρησκευτικό, οικονομικό, εμπορικό και κυρίως τουριστικό επίπεδο. Ευχαρίστησε τον κ. Σκαλαίο, τους δημάρχους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος, το Ν. Κρημνανιώτη και τους υπαλλήλους της Μητρόπολης. Τέλος, ευχήθηκε «η Μεσσηνία να αποτελέσει έναν ακόμα τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό των φίλων μας της Αγίας Πετρούπολης».
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια σύσφιγξης σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης με τη Μεσσηνία. Παρατήρησε ότι «πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή και να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα» και δήλωσε πως στηρίζει τα επόμενα βήματα και τη διεκδίκηση προγραμμάτων μέσω του αυτοδιοικητικού σχήματος συνεργασίας της "Εύξεινης Πόλης".
Ο Ν. Κρημνανιώτης ευχαρίστησε το μητροπολίτη γιατί συνέβαλε με τις ιδέες του στην επίτευξη της συνεργασίας της Μεσσηνίας με την Αγία Πετρούπολη και παρατήρησε ότι πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μέχρι τώρα προσπάθεια και να επιτευχθεί μόνιμη συνεργασία. Ευχαρίστησε, επίσης, τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Λαμπρινάκο, που ήταν πέρσι στη μεσσηνιακή αποστολή στη Ρωσία και προσκάλεσε τα παιδιά στη Μεσσηνία.
Ο Γ. Σκαλαίος ανέφερε ότι η Μητρόπολη έκανε το πρώτο βήμα της ελληνορωσικής συνεργασίας, που πρέπει να συνεχιστεί με τη συμβολή της αυτοδιοίκησης για ουσιαστική ανταλλαγή για εμπορικούς, θρησκευτικούς και τουριστικούς λόγους. Ενημέρωσε ότι η περιοχή της Αγίας Πετρούπολης έχει δείξει ενδιαφέρον για να υλοποιηθούν τα επόμενα πλάνα της συνεργασίας. Στάθηκε στην οργάνωση ενός ιστορικού συνεδρίου με αφετηρία τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και σημείωσε ότι στη συνέχεια «πρέπει να έρθουν επιχειρηματίες για τουρισμό και εμπόριο, καθώς η οικονομική συναλλαγή δένει τη συνεργασία». Ευχαρίστησε την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών που πρόσφερε δώρα στα παιδιά, καθώς επίσης τις διευθύνσεις της Costa Navarino και του "Elite" για τη φιλοξενία, αλλά και το προσωπικό της Μητρόπολης. «Τα παιδιά πρώτη φορά είδαν βουνά και θάλασσα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Θουρίας.


NEWSLETTER