Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011 21:04

ΚΑΚά μαντάτα για τους εργαζόμενους στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας - Ενταση στο Δ.Σ. για μειώσεις μισθών

Γράφτηκε από την
ΚΑΚά μαντάτα για τους εργαζόμενους στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας - Ενταση στο Δ.Σ. για μειώσεις μισθών

ΚΑΚά μαντάτα φαίνεται ότι έρχονται για τους εργαζόμενους στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας... αφού οι μέχρι πρότινος φήμες περί μειώσεων των αποδοχών τους επιβεβαιώθηκαν εμμέσως από τη δημοτική αρχή. Το θέμα απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από την πρόσφατη παρέμβαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
“Δεν περνούν πλέον οι αγριάδες. Η εποχή των φέουδων και της κουμπούρας έχει τελειώσει”, είπε χαρακτηριστικά σε έντονο ύφος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος προχώρησε σε επισημάνσεις σχετικά με την απώλεια του βιβλίου πρακτικών για την περίοδο 2001-2003, αλλά και για τα... δανεικά κι αγύριστα της ΚΑΚ Α.Ε. προς τη ΔΕΠΑΚ, ύψους 44.000 ευρώ.
Ο κ. Μπρεδήμας στη συνέχεια άφησε σαφή υπονοούμενα για περίπτωση καλοπληρωμένου αργόμισθου, αλλά και για τις μετοχές 73.500 ευρώ της ΑΝΕΝ που αγοράστηκαν στο όνομα της εταιρείας και φυσικά... βυθίστηκαν μαζί με όλο το τότε εγχείρημα. “Σας μάρανε να κόψετε κανένα δεκάρικο από τους εργαζόμενους. Αυτά δεν τα βλέπετε;” κατέληξε ο κ. Μπρεδήμας.
“Οι περικοπές της κυβέρνησης δεν είναι καλές, ενώ οι δικές σας... είναι” σημείωσε ειρωνικά ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Ο κ. Διασάκος όχι μόνο κάλεσε τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει σε περικοπές, αλλά ζήτησε και την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.
Στην απουσία εισήγησης από το φάκελο με τα θέματα της συνεδρίασης, ως ένδειξη της σημασίας που δίνει η δημοτική αρχή στο πρόβλημα, στάθηκε αρχικά ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης. Εκανε έπειτα λόγο για τεράστιες ευθύνες σε διοικητικό επίπεδο και για έλλειψη αναπτυξιακής τροχιάς. “Κόβετε από τους εργαζόμενους για να τα δίνετε σε ψηφοθηρικούς μηχανισμούς”, κατέληξε ο κ. Μπεχράκης.
“Αναρωτιέμαι αν μιλάμε για την ΚΑΚ με όρους αναπτυξιακούς ή ψηφοθηρικούς” τόνισε ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας και αναφέρθηκε στο μη ελκυστικό περιβάλλον της Αγοράς. Σημείωσε ότι “ανάπτυξη δεν είναι μόνο το ψυγείο που προμηθεύτηκε η ΚΑΚ” και κατέληξε λέγοντας ότι “δεν πρέπει να ξεσπάτε στους εργαζόμενους”.
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΚΑΚ Α.Ε. Γιάννης Αναζίκος, ο οποίος είπε ότι προηγουμένως ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες και παρέθεσε ορισμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η εταιρεία έχει υπόλοιπο ζημιών 854.000 ευρώ. Οσον αφορά τα έσοδα είπε ότι υπάρχουν 298.000 ευρώ από ενοίκια, 210.000 ευρώ από τη Λαϊκή Αγορά και το ενοίκιο των σφαγείων, καθώς και 5.000 ευρώ από επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Αναφέρθηκε σε κέρδη ύψους 179.000 ευρώ, καθώς και σε δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές προς τη ΔΕΥΑΚ ύψους 333.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Αναζίκο, οι μισθοί -οι οποίοι απορροφούν το 70% των εσόδων της επιχείρησης- ανέρχονται σε 312.000 ευρώ ετησίως.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκα επεσήμανε ότι οι τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες βαρύνουν τον ίδιο, καθώς έχει διορίσει το Δ.Σ. “Την αγαπώ την ΚΑΚ κι εδώ και πολλά χρόνια ψωνίζω από συνείδηση και ιδεολογία και παρακολουθώ από κοντά τα προβλήματά της” υπογράμμισε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: “Γιατί να μη θέλουμε κι εμείς αυτά που θέλετε εσείς;”.
Στη συνέχεια ο κ. Νίκας, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε αιχμές κατά παλαιότερων δημοτικών αρχών αναφερόμενος σε παράλογες και αναίτιες αυξήσεις με προεκλογικό φόντο. Για μία ακόμα φορά επανέλαβε τη δέσμευσή του για καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους της ΚΑΚ Α.Ε. πριμ παραγωγικότητας, εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι της εταιρείας. Κλείνοντας, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα - γεγονός που θεωρήθηκε ως απειλή από τον κ. Μπρεδήμα, ο οποίος αναφώνησε: “Δεν φοβόμαστε ούτε τον εισαγγελέα ούτε εσένα, στον ενικό!”.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση της εκπροσώπου των εργαζομένων της ΚΑΚ Α.Ε. Αναστασίας Χανδρινού, η οποία αναφέρθηκε στην απασχόλησή της από το 1985 σε πολλαπλά αντικείμενα αν και προσελήφθη ως γραμματέας-δακτυλογράφος, λέγοντας ότι σήμερα έχει φτάσει να διαχειρίζεται μέχρι και το ταμείο. “Δεχόμαστε έντονη ψυχολογική πίεση για τη μείωση των μισθών”, είπε μεταξύ άλλων η κ. Χανδρινού.

Δ.Πλ.


NEWSLETTER