Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 20:41

Στροφή του αναγνωστικού κοινού σε οικονομικά και πολιτικά βιβλία με στόχο να κατανοήσει την ύφεση και τις συνέπειές της

Γράφτηκε από την
Η Αννα Παπαχρήστου δείχνει τα πιο ευπώλητα οικονομικά δοκίμια

Η Αννα Παπαχρήστου δείχνει τα πιο ευπώλητα οικονομικά δοκίμια

 

Μια θέση στη βιβλιοθήκη μας κερδίζει το οικονομικοπολιτικό δοκίμιο, που ανεβαίνει συνεχώς στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Μέσα από βιβλία διακεκριμένων πανεπιστημιακών και οικονομολόγων, το αναγνωστικό κοινό προσπαθεί να κατανοήσει τις ανατροπές που γεννιούνται από την κρίση, να συγκρίνει καταστάσεις με παλαιότερες ιστορικές περιόδους, καθώς και να αναζητήσει απαντήσεις για το τι θα ακολουθήσει. Αλλωστε όπως τόνισαν στην "Ε" βιβλιοπώλες της Καλαμάτας, η στροφή στο οικονομικό και πολιτικό βιβλίο είναι ενδεικτική της ανησυχίας και της αβεβαιότητας που υπάρχει στην κοινωνία, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.
Η Αννα Παπαχρήστου από το βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου είπε στην "Ε" ότι τις μεγαλύτερες πωλήσεις τις κάνουν τα οικονομικοπολιτικά βιβλία και αποδίδει την προτίμηση αυτή του αναγνωστικού κοινού "στην οικονομική κρίση που έχει ανεβάσει τις πωλήσεις σε αυτή την κατηγορία βιβλίων". Ομως, "δεν σημαίνει ότι ο άλλος που θέλει να διαβάσει ένα ιστορικό βιβλίο ή ένα κοινωνικό, δεν θα το αγοράσει", σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι τα κοινωνικά μυθιστορήματα συνεχίζουν να αποτελούν μέσο διαφυγής και ξεκούρασης για μεγάλη μερίδα κοινού. Από τους δημοφιλέστερους τίτλους οικονομικοπολιτικού δοκιμίου, όπως μας είπε, είναι "Το δόγμα του σοκ" της Ναόμι Κλάιν, "Η Ελλάδα που αγάπησα, η Ελλάδα της χρεοκοπίας" του πανεπιστημιακού Κώστα Μπέη και "Το μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος - Πειραματόζωον η Ελλάς" του Νότη Μαριά.
"Ο κόσμος ανησυχεί και θέλει να ενημερωθεί μήπως βρει διέξοδο στην κρίση", σημείωσε η κ. Παπαχρήστου καταλήγοντας.
Η Δήμητρα Δημοπούλου από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο είπε ότι οι αναγνώστες είναι προβληματισμένοι, "έχουν επηρεαστεί από την κρίση κι έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί στο τι θα αγοράσουν". Ψηλά στις προτιμήσεις τους, όπως τόνισε, είναι τα πολιτικοοικονομικά δοκίμια και τα ιστορικά βιβλία. "Από ιστορικά επιλέγουν ιδιαίτερα αυτά που αναφέρονται στον περασμένο αιώνα και στις περιόδους οικονομικής κρίσης - θέλουν να δουν τι συνέβαινε τότε για να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει", μας είπε. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει και μια τάση "στα οικονομικά βιβλία που έχουν γίνει μόδα τον τελευταίο χρόνο, μετά την έκδοση του 'Ενας κόσμος χωρίς τη Wall Street' και... συνεχίζουν". Αλλοι τίτλοι που οι αναγνώστες προτιμούν είναι "Η μεγαλειώδης απάτη του ευρώ" του Κωνσταντίνου Κόλμερ -"από τα πρώτα που γράφτηκαν, το 2005" όπως ανέφερε η κ. Δημοπούλου-, "Η Ελλάδα που αγάπησα, η Ελλάδα της χρεοκοπίας" του πανεπιστημιακού Κώστα Μπέη, και το "Περί δημοκρατίας: σάτιρα ηθών και θεσμών" του Νίκου Κουνενή. "Ο κόσμος ανησυχεί πολύ για την κατάσταση και έχει την ανάγκη να το συζητά και να το ψάχνει", παρατήρησε και πρόσθεσε ότι μπορεί "να μην ξέρουν τι είναι αυτό που έρχεται αλλά πιστεύουν ότι είναι κάτι το προκαθορισμένο".
Η Λίτσα Δημητριάδη από το βιβλιοπωλείο Δημητριάδη έχει επίσης παρατηρήσει "μια μεγάλη στροφή από το καλοκαίρι στο οικονομικό δοκίμιο - και στο πολιτικό βέβαια, αλλά μικρότερη". Εξάλλου όπως είπε το βιβλιοπωλείο είναι ένας χώρος "που εμπνέει συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων για κοινωνικούς προβληματισμούς" και η κρίση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Από τα πρώτα σε πωλήσεις βιβλία όπου οι αναγνώστες αναζητούν απόψεις είναι "Το δόγμα του σοκ" της Ναόμι Κλάιν, "Ενας κόσμος χωρίς τη Wall Street" του Φρανσουά Μορέν, "Μετά την κρίση" του Αλέν Τουρέν και "Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!" του Νίκου Μπογιόπουλου.
Η Αντα Νικάκη, υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, είπε ότι "η στροφή στο πολιτικοοικονομικό δοκίμιο είναι αρκετά μεγάλη", και πλέον "είναι στις πρώτες επιλογές των αναγνωστών". Εξάλλου όπως διαπιστώνει και από την επαφή της με το αναγνωστικό κοινό, η κρίση έχει επηρεάσει τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του καθένα. "Εδώ και 1-2 μήνες η συμπεριφορά του κόσμου είναι εντελώς διαφορετική στο τι θα επιλέξει. Εκεί που τέτοιου είδους βιβλία τα προτιμούσαν άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, πλέον τα ζητάνε γυναίκες και νεαρότερες ηλικίες, έστω και για να τα ξεφυλλίσουν". Παρατήρησε επίσης ότι πέρα από το ότι ο κόσμος είναι προβληματισμένος και ενημερώνεται για το τι κυκλοφορεί γύρω από αυτού του είδους τα θέματα, υπάρχει και αξιοσημείωτη συγγραφική δραστηριότητα: "Ενώ πριν κυκλοφορούσαν ένας ή δύο τίτλοι, τώρα βδομάδα παρά βδομάδα τυπώνεται κι ένας νέος τίτλος στο ίδιο θέμα", σημείωσε. Πρόσθεσε ότι πρώτο σε επιλογές και πωλήσεις έρχεται το βιβλίο "Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!" του Νίκου Μπογιόπουλου. Μετά, το νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν "Φράχτες και παράθυρα", ενώ το βιβλίο του Κώστα Μπέη "Η Ελλάδα που αγάπησα, η Ελλάδα της χρεοκοπίας" έγινε ανάρπαστο με το που βγήκε.
Η Κατερίνα Κονταργύρη από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο παρατήρησε αντίθετα ότι βλέπει μια αύξηση των πωλήσεων σε βιβλία που ασχολούνται με τη διατροφή και την υγεία, με βότανα και φυσικές θεραπείες - ενώ υπάρχει αξιοσημείωτη στροφή και σε βιβλία ψυχολογίας. Οπως μας είπε, "ψάχνουν απαντήσεις για μια καλύτερη φυσική ζωή ή πως να κόψουν το τσιγάρο".

 

View the embedded image gallery online at:
https://eleftheriaonline.gr/local/koinonia/item/12106-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId30f98cde30


NEWSLETTER