Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 19:14

Υπό κράτηση στο λιμάνι Kαλαμάτας το ρυμουλκό “Ledra Ena”

Γράφτηκε από την

Το ρυμουλκό “Ledra Ena” παραμένει από την προηγούμενη εβδομάδα υπό κράτηση στο λιμάνι της Καλαμάτας, μετά από επιθεώρηση που διενήργησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο και βρήκε ελλείψεις στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του σκάφους και τα διπλώματα του 6μελούς πληρώματος.

Το σημαντικότερο, ο εξοπλισμός του ρυμουλκού δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις από τις διεθνείς συνθήκες για να αποτρέψει το ενδεχόμενο θαλάσσιας ρύπανσης.

Tο συγκεκριμένο σκάφος, σημαίας Κύπρου, κατέπλευσε από τη Μεγαλόνησο στις 20 Ιανουαρίου για να αλλάξει σημαία και να εξυπηρετεί πλοία τα οποία κάνουν μετάγγιση πετρελαίου στα διεθνή ύδατα. Ελλείψεις και παρατηρήσεις κατέγραψε ο επιθεωρητής του Γραφείου Επιθεώρησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας και στην τροφοδοσία του πληρώματος.

Ο αρμόδιος επιθεωρητής κατέγραψε συνολικά 30 παρατηρήσεις, μεταξύ αυτών όπως αναφέρθηκε και για θέματα εξοπλισμού που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο αύξησε από πέρυσι αυτού του είδους τους ελέγχους στα καταπλέοντα πλοία στο λιμάνι της Καλαμάτας.

 

ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οπως εξηγεί στην “Ε” ο υπολιμενάρχης Καλαμάτας αντιπλοίαρχος Νίκος Γιαννουλάτος, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι (σχετικά με την προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος) αφορούν τρεις κατηγορίες: α) Τον έλεγχο του εξοπλισμού με τον οποίο είναι εφοδιασμένο το πλοίο ή το σκάφος και αν αυτός είναι σύμφωνος με τις απαιτήσεις της διεθνούς νομοθεσίας, β) την καταμέτρηση των πετρελαιοειδών καταλοίπων, που παραμένουν στο πλοίο (κάτι το οποίο ναι μεν επιτρέπεται αλλά πρέπει να τα διαχειρίζεται), και γ) τον έλεγχο περιεκτικότητας σε θείο στα ναυτιλιακά καύσιμα, σε όλα τα καταπλέοντα πλοία, που ξεκίνησε να γίνεται από πέρυσι και δεν υπήρχε πιο πριν. Μάλιστα αυτού του είδους οι έλεγχοι γίνονται από εξουσιοδοτημένο στο αντικείμενο επιθεωρητή του Γραφείου Επιθεώρησης του Λιμεναρχείου, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Καλαμάτας, του Γενικού Χημείου του Κράτους.

 

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Οσον αφορά μόνο τα καταπλέοντα πλοία αλλά και τους φορείς διαχείρισης λιμένων, το Λιμεναρχείο Καλαμάτας τον προηγούμενο χρόνο βεβαίωσε 3 παραβάσεις που αφορούν καθαρά την προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα πρόστιμα που επέβαλε ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ. Επίσης, βεβαιώθηκαν 38 παραβάσεις του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (ασφάλεια ναυσιπλοΐας) σε πλοία και σκάφη και επιβλήθηκαν πρόστιμα πάνω από 17.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ συνέβαλε σημαντικά στη μείωση παραβάσεων που επιβάλλονταν τα προηγούμενα έτη σε ό,τι αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η έγκριση πέρυσι στις 9 Νοεμβρίου του σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, καταλοίπων και απορριμμάτων των πλοίων του λιμένα Καλαμάτας, το οποίο επιτέλους εκπόνησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, που είναι και ο φορέας διαχείρισης του λιμανιού.

Ν.Κ.