Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 04:50

Κάμπινγκ τσιγγάνων σε πάρκα - παραλίες

Γράφτηκε από την

Κατάληψη σε πάρκα και παραλίες της Καλαμάτας κάνουν τσιγγάνοι και περιφερόμενοι αλλοδαποί τα μεσημέρια, απολαμβάνοντας τη σιέστα, το φαγητό, το μπάνιο τους αλλά και… κάθε ανάγκη τους, με συνέπεια να εξοργίζουν τους περιοίκους που αναγκάζονται να μαζεύουν τα σκουπίδια τους.
Η κατάσταση έχει παραγίνει ακόμα και μέσα στο κέντρο της Καλαμάτας.
Για παράδειγμα μια οικογένεια τσιγγάνων έχει βρει κατάλυμα στη σκιά του δέντρου στη συμβολή της Αριστομένους με την οδό Ξενοφώντος, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Ο πατέρας κοιμάται σε ένα σεντόνι και η μάνα παίζει με το παιδί, έχοντας δίπλα της μια κατσαρόλα με φαγητό, ένα καρβέλι ψωμί και κρύο νερό. Και όσο και αν η συγκεκριμένη οικογένεια δεν ενοχλεί, πολλά είναι τα παράπονα από το λιμάνι, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Αίολου και του ΝΟΚ, όπου πολλοί περιφερόμενοι στρώνουν… τραπέζι για να φάνε και σεντόνια για να κοιμηθούν κάτω από τ΄ αρμυρίκια. Εκεί περνούν όλο το μεσημέρι και όπως είναι φυσικό η παρατεταμένη παραμονή τους σημαίνει και συνέπειες για την περιοχή, αφού δεν είναι μόνο τα αποφάγια και τα σκουπίδια, αλλά και οι… ανθρώπινες ακαθαρσίες μικρών και μεγάλων. Μας περιγράφουν μάλιστα εξοργισμένοι από τις γειτονικές εγκαταστάσεις πως δεν είναι λίγες οι φορές που τα τσιγγανόπαιδα παίζουν με τον αθλητικό εξοπλισμό και τις υποδομές, με κίνδυνο να προκαλέσουν κάποια ζημιά ή ατύχημα. Χαμός επικρατεί και στο πάρκινγκ πίσω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου παρκάρουν κάθε μεσημέρι πολλά φορτηγάκια από διάφορες περιοχές.
Τα δέντρα στις εκβολές του Νέδοντα προσφέρουν κατάλυμα σε αρκετές οικογένειες τσιγγάνων από νωρίς το μεσημέρι. Είναι μάλιστα καλά εξοπλισμένοι, με ξαπλώστρες και καρεκλίτσες για τους μεγάλους που ξεκουράζονται, όσο οι μικροί κολυμπούν στη θάλασσα.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο γήπεδο του Κορδία. Κάθε μεσημέρι βανάκια παρκάρουν στο δυτικό τμήμα των εγκαταστάσεων για να ξαποστάσουν οι επιβάτες του. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που στρώνουν τραπέζι για να φάνε και χρησιμοποιούν για αποχωρητήριο το δρομάκι που περνά νότια από το γήπεδο, κοντά στα βράχια.
Κάτω από τις εγκαταστάσεις καυσίμων δυτικά του Κορδία η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ανεξέλεγκτη. Στρώνουν κρεβάτια στη σκιά, ενώ πολλοί κοιμούνται στις καρότσες των φορτηγών τους με… θέα το μεσσηνιακό. Και στη συγκεκριμένη περιοχή τα πιτσιρίκια απολαμβάνουν τη θάλασσα όσο οι μεγάλοι ξαποσταίνουν...