Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012 04:51

Υποψίες για εμπρησμό σε Τζάνε και Ριζόμυλο

Γράφτηκε από την
Υποψίες για εμπρησμό σε Τζάνε και Ριζόμυλο

Έργο εμπρηστών υποψιάζονται οι Αρχές πως ήταν οι χθεσινές τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά στο Ριζόμυλο και στις εκβολές του ποταμού Τζάνες στο Πεταλίδι. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της "Ε" έγινε και μια προσαγωγή Αλβανού ως ύποπτου για εμπρησμό, αρχικά στο Τμήμα του Πεταλιδίου και στη συνέχεια στην Ασφάλεια Καλαμάτας για ανάκριση. Χθες, αργά το βράδυ οι δύο φωτιές, η δεύτερη που ξέσπασε κοντά στο Ριζόμυλο και η άλλη στις εκβολές του ποταμού Τζάνες, βρίσκονταν σε ύφεση. Η πρώτη που εκδηλώθηκε μετά τη 1.30 το μεσημέρι δίπλα στην εθνική προς Πύλο, σε κοντινή απόσταση από το Ριζόμυλο, είχε τεθεί από νωρίς το απόγευμα υπό έλεγχο. Στο σημείο της πρώτης πυρκαγιάς έφτασαν γρήγορα οι εθελοντές της ομάδας «Αγια Σωτήρα» και 4 πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Μεσσήνης, καθώς και δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Με τη βοήθεια 2 PZL και 2 καναντέρ που ήρθαν στη συνέχεια η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν τις 4 το μεσημέρι. Τότε, προς έκπληξη όλων, μια νέα εστία ξεπετάχτηκε στα 500 μέτρα από την αρχική εστία της πυρκαγιάς, κι ενώ τα καναντέρ είχαν ήδη αποχωρήσει. Οι δυνατοί άνεμοι είχαν λοιπόν σαν αποτέλεσμα η νέα εστία να πάρει διαστάσεις και να κατευθυνθεί προς το χωριό Δάφνη. Την ίδια περίπου ώρα ξέσπασε φωτιά και κοντά στις εκβολές του ποταμού Τζάνες, στο Πεταλίδι. Οι δύο αυτές φωτιές ανησύχησαν τη δημοτική αρχή Μεσσήνης και την Πυροσβεστική, για το ενδεχόμενο να καούν περιουσίες και να κινδυνεύσουν άνθρωποι. Ωστόσο η έγκαιρη επέμβαση και κατοίκων της περιοχής οι οποίοι έσπευσαν με τα τρακτέρ τους για να βοηθήσουν, αλλά και η ενίσχυση από αέρος με ένα ελικόπτερο, 2 καναντέρ και 3 PZL, βοήθησαν αποτελεσματικά την κατάσταση. 
Πάντως και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος μαζί με τον αντιδήμαρχο Νίκο Φύκιρη βρέθηκαν στο τόπο της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή, υποψιάζονται εμπρησμό. «Οι εστίες της πυρκαγιάς ξεπήδησαν σε διαφορετικές μεριές την ίδια ώρα κι αυτό μας βάζει σε υποψίες για εμπρησμό», τόνισε ο Στάθης Αναστασόπουλος μιλώντας στην "Ε". «Ως δήμαρχος Μεσσήνης θεωρώ ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν το θέμα και να τιμωρήσουν τους τυχόν υπεύθυνους», είπε στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Ριζόμυλο έκαψε 15 στρέμματα δασική έκταση. Η δεύτερη που ξεκίνησε σε κοντινή απόσταση μέχρι αργά χθες είχε κάψει 20 στρέμματα αγροτοδασική έκταση και η τρίτη στις εκβολές του ποταμού Τζάνες 10 στρέμματα καλάμια και ξερά χόρτα.
Επικεφαλής του έργου της κατάσβεσης ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Βασίλης Καπέλιος. Στην περιοχή επιχειρούσαν 20 οχήματα με 40 πυροσβέστες και 15 ακόμη άνδρες ομάδας πεζοπόρου, 1 ελικόπτερο, 3 PZL και 2 καναντέρ.


Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη


NEWSLETTER