Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 21:36

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Πηγάδια

Γράφτηκε από την
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Πηγάδια

Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στα Πηγάδια Ταϋγέτου στη Δυτική Μάνη. Μέσα από υπεράνθρωπες προσπάθειες και μάχη όλη τη νύχτα με το πύρινο μέτωπο, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που τους βοηθούσαν κατάφεραν να γλυτώσουν το ελατοδάσος. Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα από το Πηγαδιώτικο γεφύρι και επεκτάθηκε στη ρεματιά κατακαίγοντας συνολικά 100 στρέμματα δασικής έκτασης στα ήδη καμένα από το 2007, καθώς και έλατα. Το έργο της πυρόσβεσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας των ανέμων αλλά και του δύσβατου της περιοχής, που δεν επέτρεπε να πλησιάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα, με επικεφαλής το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχο Βασίλη Καπέλιο. Αλλά και με το πρώτο φως της ημέρας όλο το βάρος της πυρόσβεσης έπεσε στις επίγειες δυνάμεις, καθώς τα Καναντέρ που ήρθαν έφυγαν χωρίς να καταφέρουν να κάνουν ρίψεις νερού λόγω των αναταράξεων. Ωστόσο, κάποιες ρίψεις νερού που έγιναν από αέρος ήταν από PZL. Μάλιστα, λόγω και της σοβαρότητας της κατάστασης, στην περιοχή βρέθηκε και συντόνισε τις προσπάθειες κατάσβεσης και ο περιφερειακός διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Θανάσης Ρούμπος.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Βασίλης Καπέλιος, μιλώντας στην "Ε" αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, καθώς και στη σημαντική συμβολή των πυροσβεστικών οχημάτων των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, αλλά και των εθελοντών. Είπε ακόμη πως λόγω του δύσβατου της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν σωλήνες σε μήκος 2 χιλιομέτρων. Είπε ακόμη ότι δάσος κάηκε σε ποσοστό περίπου 30%, στο σύνολο των καμένων στρεμμάτων.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν και εθελοντές από την ομάδα "Γαία", τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας, Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και εθελοντές από την Δασοπροστασία Μεσσηνίας (ΕΔΑΣΜΕ). Να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκονταν επίσης ο διευθυντής Δασών Καλαμάτας Γιώργος Σωτηρόπουλος και ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας, οι οποίοι είχαν αναλάβει το συντονισμό για την διάνοιξη δασικών δρόμων, για την διευκόλυνση της πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Στον τόπο της φωτιάς βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.
Εν τω μεταξύ, νωρίς το απόγευμα, φωτιά εκδηλώθηκε και στο Μεμί, κοντά στην Κορώνη, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Πριν κατασβεστεί πρόλαβε να κάψει αγροτική έκταση περίπου 3 στρεμμάτων και ελιές.

Ν.Κ.


NEWSLETTER