Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 22:24

Μεσσηνία: Ζημιές από την κακοκαιρία σε Πύλο και Μεθώνη (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Ζημιές από την κακοκαιρία σε Πύλο και Μεθώνη (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Ζημιές, καταστροφές και πολύ δύσκολες καταστάσεις στα λιμάνια και τις παραλιακές περιοχές της Πύλου και της Μεθώνης, σημειώθηκαν χθες από τους ισχυρούς ανέμους και τα κύματα που έφεραν τη θάλασσα στη στεριά.

Στην Πύλο οι επαγγελματίες που καταστράφηκαν, ζητούν να γίνουν, επιτέλους, τα έργα που πρέπει για την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής και καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να πάρουν θέση.

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας τόνισε ότι “τα υπουργεία και μεις πρέπει να συνεργαστούμε και να δώσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ιστορία του τόπου. Πρέπει να γίνουν έργα, δεν μπορεί να μη γίνεται τίποτα, δεν πάει άλλο”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής μίλησε για “αδιαφορία δεκαετιών όλων των ενδιαφερομένων και των αρμοδίων της Πολιτείας” που “δεν μπόρεσαν να φτιάξουν μια ολοκληρωμένη μελέτη με προστατευτικά έργα”. Υπενθύμισε πως στην καταστροφή του “Ζορμπά “έγινε μερική παρέμβαση, κάποιες μελέτες που βρίσκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αλλά καμία πρακτική και ουσιαστική παρέμβαση”.

Μας ενημέρωσε ότι “από αύριο θα συστήσουμε μια επιτροπή και θα καλέσουμε όλους τους αρμόδιους να πάρουν θέση, γιατί δεν είναι δυνατόν κάθε τρεις και λιγάκι να αποκαθίστανται οι ζημιές από τα πολύ μικρά έσοδα των επιχειρήσεων, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον τουρισμό”.

Ανέφερε πως “είναι θέμα ασφάλεια της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών” και σημείωσε ότι “αν υπάρχει στοιχειώδης ευαισθησία και υπευθυνότητα, θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και μη, όσους έχουν θέση και σχέση με το αντικείμενο”.

Ο επιχειρηματίας Βασίλης Βρεττάκος, αφού αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως ναυτικός πράκτορας, παρατήρησε: “Δεν υπάρχουν λιμενικές υποδομές. Εχω κληθεί 3 - 4 φορές από την προηγούμενη δημοτική αρχή να καταθέσω την εμπειρία μου. Με παρέμβασή μου και με παρέμβαση του κ. Καραλή, κινήθηκε μια ολόκληρη διαδικασία από το 2016 έως το 2018, κατέβηκε συνεργείο μηχανικών της ΤΕΜΕΣ και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Το 60% αυτών που είχαμε εμείς πει, επισφραγίστηκαν από τις μελέτες των επιστημόνων και πρόσθεσαν και κάποια άλλα που βοηθούσαν. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα, κανένας δεν ακούει την εμπειρία και τη γνώση και σχεδιάζουν σε ένα χαρτί”.

Υπενθύμισε ότι “ο «Ζορμπάς» έγινε τον Σεπτέμβριο που η Πύλος και όλη η περιοχή είναι γεμάτη και παρατήρησε πως “δεν μπορούμε να ζούμε με αυτή την ανασφάλεια για να παρέχουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορεί να είμαστε έρμαιοι”.

Αφού παραπονέθηκε για “δύο μέτρα και δύο σταθμά” από την ΕΠΑΕ, πρότεινε: “Να κάτσουμε κάτω και να πούμε τι θέλει η Πύλος. Πρέπει να διορθωθούν πράγματα με συζήτηση άμεσα, τώρα. Και ο καθένας που μιλάει, πρέπει να ακούει το διπλανό του. Αυτόν που έχει εμπειρία και γνώσεις και όλοι μαζί συντεταγμένα να δώσουμε αυτό που πρέπει στον τόπο μας”.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Ο δήμαρχος Π. Καρβέλας ανέφερε ότι “είμαστε με τις υποδομές που έγιναν πριν 50 χρόνια” και υπενθύμισε “πως 3 χρόνια πριν με τον «Ζορμπά» ξεκίνησε διαδικασία να γίνουν οι ύφαλοι, ώστε να μειωθεί ο κυματισμός. Είχε προβλήματα η μελέτη. Βρισκόμαστε στον επανασχεδιασμό της μελέτης, ώστε να γίνουν πιο σωστά και πιο γερά τα έργα για να δώσουν προστασία στην παραλία”.

Μας ενημέρωσε για χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Φλόδημος” για μελέτες, “για να διαμορφώσουμε την κατάσταση που πρέπει να υπάρξει στην Πύλο για τα επόμενα 50 χρόνια” και σημείωσε: “Δεν είναι δυνατόν η Πύλος με αυτή την ανάπτυξη να παραμένει με αυτές τις υποδομές. Σήμερα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα για να προστατευτεί αυτός ο τόπος και ταυτόχρονα να πάρει τον ορίζοντα ανάπτυξης που πρέπει να πάρει, γιατί το αξίζει. Πρέπει να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες που έπαθαν ζημιές. Να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν επιτυχώς τον αγώνα που δίνουν. Δεν μπορεί κάποιος χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας να ανταπεξέλθει”.

Εκτίμησε ότι οι μελέτες θα προβλέψουν αρκετά έργα και τόνισε: “Θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, Ναυτιλίας, ΥΠΕΚΑ. Και για την Πύλο και για τη Μεθώνη και την Κορώνη, επειδή είναι ιστορικά μέρη, βαρύνοντα λόγο έχει και το υπουργείο Πολιτισμού. Τα υπουργεία και μεις πρέπει να συνεργαστούμε και να δώσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ιστορία του τόπου. Πρέπει να γίνουν έργα, δεν μπορεί να μη γίνεται τίποτα, δεν πάει άλλο”.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ

Ο ξενοδόχος Γιώργος Ζεργιώτης μας είπε ότι “είναι μία από τις χειρότερες κακοκαιρίες που έχουν περάσει. Εχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο. Ο δρόμος προς το κάμπινγκ δεν υφίσταται, δεν μπορείς να περάσεις”. Εξέφρασε αμφιβολία για το “αν θα μπορεί να αποκατασταθεί αυτός ο δρόμος” και παρατήρησε: “Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Οι αρμόδιοι να κρίνουν ποιες πρέπει να γίνουν. Υπήρχε μια μελέτη, δεν ξέρω αν μπορούν να γίνουν λιμενοβραχίονες”.

Επεσήμανε ότι “υπάρχει θέμα και στο καταφύγιο των ψαράδων. Πρέπει να γίνει παρέμβαση, για ασφάλεια για την περιουσία τους”. Επίσης, είπε πως “και το κάστρο κινδυνεύει. Πιο άμεσα πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις και πιο αποτελεσματικά”.

Ο δήμαρχος Π. Καρβέλας επεσήμανε ότι “η Μεθώνη είναι κυριολεκτικά βομβαρδισμένη” και σημείωσε: “Το λιμάνι που υπάρχει, είναι το λιμάνι που έφτιαξε ο Τρικούπης. Εχουν βυθιστεί δύο αλιευτικά σκάφη, ο παραλιακός δρόμος έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, το δίκτυο αποχέτευσης κινδυνεύει. Δίνουμε μάχη για να το κρατήσουμε και το δίκτυο ύδρευσης έχει καταστραφεί, όπως και η παιδική χαρά της παραλίας”.

Εκανε λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα και ζήτησε τη βοήθεια της Πολιτείας, λέγοντας: “Θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας και πρέπει η Πολιτεία να σταθεί αρωγός και όλοι μαζί να μπορέσουμε να πετύχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, τη διασφάλιση υποδομών για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής”.


NEWSLETTER