Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 17:20

Πορεία και συναυλία από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας: “Να απαιτήσουμε δικαιοσύνη για το ναυάγιο της Πύλου” (βίντεο)

Πορεία και συναυλία από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας: “Να απαιτήσουμε δικαιοσύνη για το ναυάγιο της Πύλου” (βίντεο)

Πορεία στην πόλη και συναυλία στο πάρκο Λιμενικού οργανώνει η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας μεθαύριο Σάββατο 15 Ιουνίου, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ναυάγιο της Πύλου, “από το μεγαλύτερο κρατικό και ευρωπαϊκό ρατσιστικό έγκλημα στις θάλασσες της Μεσογείου μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με την προτροπή “...να μη συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα”, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί πορεία από την κεντρική πλατεία Καλαμάτας προς την παραλία και στις 8 συναυλία στο πάρκο Λιμενικού, στην οποία θα συμμετέχουν Υπόγεια Ρεύματα, Social Waste, Τσοπάνα Rave, Αργύρης Μπακιρτζής και Γιώργος Κωστογιώργης, Ήμαρτον και ANTIFonA.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα έσοδα θα δοθούν στην υπεράσπιση των 9 επιζώντων και στον αγώνα ενάντια στην συγκάλυψη των ευθυνών του λιμενικού.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Αντιφασιστικό Στέκι, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας:

Η Χρυσάνθη Καούνη παρατήρησε ότι το φοβερό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου “είναι κρατικό έγκλημα, προδιαγεγραμμένο να συμβεί. Δεν πρέπει να ξεχαστεί, πρέπει να απαιτήσουμε δικαιοσύνη”. Αναφέρθηκε στα γεγονότα που προκάλεσαν το ναυάγιο και την απώλεια εκατοντάδων ανθρώπων. Εκανε λόγο για στημένες κατηγορίες περί διακίνησης και πρόκλησης ναυαγίου κατά των 9 Αιγυπτίων επιβαινόντων που διασώθηκαν, οι οποίοι αθωώθηκαν στο δικαστήριο στην Καλαμάτα στις 21 Μαΐου, χαρακτηρίζοντας την αθώωσή τους νίκη που οφείλεται στο κίνημα αλληλεγγύης.

Ο Δονάτος Νίκου ανέφερε ότι “οι πολιτικές κλειστών συνόρων της ΕΕ, η αντιμεταναστευτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, οι παράνομες επαναπροωθήσεις του Λιμενικού και τα κέντρα κολαστήρια, όπως η Μόρια δημιουργούν όρους για τέτοιες τραγωδίες”. Εκτίμησε πως “αυτό το έγκλημα πρέπει να αποτελέσει ορόσημο στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της απάνθρωπης πολιτικής και σημείωσε ότι “κάθε φορά που κλείνουμε τα αυτά και τα μάτια μας σε κάποια επαναπροώθηση και ναυάγιο στο Αιγαίο, επιτρέπουμε να γίνει ένα τέτοιο έγκλημα”.

Ο Κώστας Παπαναστασίου επεσήμανε ότι “πρέπει να απαιτήσουμε να σταματήσει αυτή η δολοφονική συνοριακή βία. Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της δολοφονίας, ώστε να σταματήσουν στο μέλλον να είναι πρόθυμοι να εκτελούν διαταγές, αυτοί που βρίσκονται στις θέσεις που τα αντιμετωπίζουν, το Λιμενικό”. Προέτρεψε “να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές, ενάντια στην υποτίμηση της ζωής μας και παρατήρησε πως “οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εχθροί μας, είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη”.

Γ.Σ.