Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 21:50

Αυξημένη ετοιμότητα στα νοσοκομεία για γρίπη

Γράφτηκε από την
Αυξημένη ετοιμότητα στα νοσοκομεία για γρίπη

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας- λόγω της έξαρσης που επιδεικνύει η εποχική γρίπη, φαινόμενο το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών, αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση από την ερχόμενη εβδομάδα.
Από το υπουργείο Υγείας εντείνονται πάντως οι συστάσεις για εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου, ενώ αναζητούνται κενές θέσεις ΜΕΘ σε στρατιωτικά νοσοκομεία, ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές.
Μέχρι χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είχαν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας από τη γρίπη συνολικά 62 άνθρωποι, οι 14 εκ των οποίων από την προηγούμενη Παρασκευή έως χθες το μεσημέρι. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μέχρι χθες το μεσημέρι, νοσηλεύονταν πάνω από 200 άτομα.
Σε συνάντηση εργασίας που έγινε χθες στο υπουργείο Υγείας, γνωστοποιήθηκε ότι από τους ασθενείς του ιού της γρίπης Η1Ν1 που έχασαν τη ζωή τους κανένας δεν είχε εμβολιαστεί, αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Το υπουργείο ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι τα περιστατικά γρίπης φέτος είναι μεν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της περυσινής πανδημίας, ωστόσο είναι ψηλότερα από τα αντίστοιχα της ετήσιας επιδημίας γρίπης. Για το λόγο αυτό, επικρατεί προβληματισμός για τη λήψη επιπλέον μέτρων, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στην έκκληση για εμβολιασμό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 4 και 6 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.265 ατόμων έδειξε ότι μόλις το 5,9% από αυτά δήλωσε ότι έχει κάνει το φετινό εποχικό εμβόλιο.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER