Δευτέρα, 23 Μαϊος 2011 13:19

Στο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης η ΕΟΔ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Στο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης η ΕΟΔ Μεσσηνίας

Στα πλαίσια της συνεχούς εκπαίδευσης και αύξησης της επιχειρησιακής ικανότητας του, το παράρτημα Μεσσηνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, συμμετείχε γι' ακόμη μια χρονιά στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης καθώς και στο πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Τμήματος Σκύλων Έρευνας της Ε.Ο.Δ.
Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 13- 15 Μαΐου στην Πύλη Τρικάλων και το παρακολούθησαν 18 παραρτήματα της Ε.Ο.Δ, άλλες εθελοντικές ομάδες, η Γενική Γραμματεία  Πολιτικής Προστασίας, η Πολεμική Αεροπορία , η Πυροσβεστική υπηρεσία και διάφοροι  φορείς της πόλης, καθώς επίσης και  διασωστικές ομάδες από την Κύπρο την Σερβία και την Κροατία.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν θέματα ορεινής διάσωσης, όπως οργάνωση και συντονισμός επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, κανόνες ασφαλείας στο βουνό, τεχνικές αεροδιάσωσης, πρώτες βοήθειες,  τηλεπικοινωνίες  με πτητικά μέσα κ.α. Το πρακτικό μέρος του συνεδρίου περιλάμβανε, τεχνικές ανέλκυσης φορείου με πολυτραυματία από ορθοπλαγιά, ασκήσεις αεροδιάσωσης αναρριχητών από τους βράχους του αναρριχητικού πεδίου της Πύλης και τεχνικές καταρρίχησης (rappel) από ελικόπτερο, με τη συμμετοχή τριών ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας, Αεροπορίας Στρατού καθώς και της  ιδιωτικής εταιρίας  ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ. Το Παράρτημα της Μεσσηνίας παρακολούθησε και συμμετείχε στο συνέδριο με 11 μέλη της, αφήνοντας  τις καλύτερες εντυπώσεις για την κατάρτιση και τις τεχνικές που γνωρίζει  σαν τμήμα.
Το 1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Τμήματος Σκύλων Έρευνας της Ε.Ο.Δ. πραγματοποιήθηκε στις 16, 17 και 18 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της 206 ΠΑΥ της Πολεμικής Αεροπορίας, και συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Σκύλων Έρευνας και Διάσωσης της ΚΟΜΑΚ (Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) της Π.Α.  Κατά τη διάρκειά του αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο:
•         Προληπτική και επείγουσα κτηνιατρική υποστήριξη
•         Συμπεριφορά σκύλων
•         Έρευνα θυμάτων σε ερείπια
•         Έρευνα αγνοουμένου σε ανοιχτή περιοχή
•         Έρευνα αγνοουμένου με ιχνηλασία
Το σεμινάριο παρακολούθησαν 10 από τα μέλη του Τμήματος Σκύλων Έρευνας της ΕΟΔ από όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή και του παρ. Μεσσηνίας.

Από την ΕΟΔ Μεσσηνίας


NEWSLETTER