Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2011 21:19

Το βάρος της τουρμπίνας "λύγισε" την προβλήτα

Γράφτηκε από την
Το βάρος της τουρμπίνας "λύγισε" την προβλήτα

Μικροκαθίζηση υπέστη χθες η προβλήτα του λιμανιού της Καλαμάτας, στο σημείο όπου τοποθετήθηκε η δεύτερη μεγάλη τουρμπίνα που προορίζεται για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη. Οι υπεύθυνοι της εκφόρτωσης και μεταφοράς αντιλήφθηκαν άμεσα τη μικρή κλίση που πήρε το τεράστιο εξάρτημα από τη μικρή υποχώρηση του εδάφους, στο ασφαλτοστρωμένο κομμάτι του λιμανιού - και μέσα σε ελάχιστο χρόνο αντιμετώπισαν το πρόβλημα με την τοποθέτηση μιας υδραυλικής νταλίκας κάτω από την τουρμπίνα βάρους 300 τόννων.
Ωστόσο η γεννήτρια που επρόκειτο να εκφορτωθεί χθες, παρέμεινε στο φορτηγό πλοίο εν αναμονή άλλης ανάλογης νταλίκας, όπως πληροφορηθήκαμε. Μάλιστα η γεννήτρια ήταν έτοιμη να φορτωθεί στην νταλίκα όταν επέστρεψε τελικά στο πλοίο.
Να σημειώσουμε ότι πέρα από τις 2 τουρμπίνες που ήδη βρίσκονται στο λιμάνι, αλλά και τη γεννήτρια που θα εκφορτωθεί σήμερα ή αύριο, αναμένονται ακόμα 5 τεράστια μηχανήματα ανάλογου βάρους (2 γεννήτριες και 3 μετασχηματιστές). Η μεταφορά των πρώτων γιγάντιων εξαρτημάτων στο οικόπεδο - αποθήκη της εταιρείας στη Νέα Είσοδο αναμένεται να γίνει νυχτερινές ώρες στις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να ελευθερωθούν οι χώροι του λιμανιού.
Η μεταφορά τους στη Μεγαλόπολη προβλέπεται να ξεκινήσει σε περίπου 25 ημέρες. Εκτιμάται μάλιστα πως το ταξίδι όλων των εξαρτημάτων από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεγαλόπολη μπορεί να πάρει μια ολόκληρη εβδομάδα, κάτι που θα καθοριστεί ανάλογα με το τι θα προκύψει από την πρώτη μεταφορά. Στις στροφές της Τσακώνας, 3 με 5 τράκτορες θα τραβούν την νταλίκα που θα μεταφέρει το καθένα απ' τα τεράστια εξαρτήματα, ενώ ένας ακόμα τράκτορας θα σπρώχνει το τεράστιο όχημα.


NEWSLETTER