Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 20:00

Προσκλητήριο του Κώστα Μαργέλη: Δυναμική παρουσία για φυλακές και Πανεπιστήμιο

Γράφτηκε από τον

Τους βουλευτές, αλλά και φορείς της Μεσσηνίας να παλέψουν το αρκαδικό λόμπι, Τατούλη και Ρέππα, για το θέμα των φυλακών που διεκδικεί και η Τρίπολη, κάλεσε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης. «Θα είναι μια ευκαιρία να δείξουμε αν η Μεσσηνία έχει πολιτική δύναμη και αν οι βουλευτές εκπροσωπούν πραγματικά το νομό μας», τόνισε ο κ. Μαργέλης. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ζήτησε ακόμα την ενίσχυση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας. Επεσήμανε ότι «είναι θέμα πολιτικής βούλησης η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης» το πού θα δημιουργηθούν οι νέες φυλακές και σημείωσε: «Θα πρέπει να παλέψουμε το αρκαδικό λόμπι. Εδώ θα φανεί αν οι βουλευτές της Μεσσηνίας είναι άξιοι εκπρόσωποι του νομού και αν μπορούν να υποστηρίξουν τα θέματά του. Αν δεν μπορέσουν και μπορέσει ο κ. Τατούλης και ο κ. Ρέππας και οι φορείς της Τρίπολης που ζητούν ακόμα και το αεροδρόμιο να το πάρουν από τη Μεσσηνία και επικρατήσουν εκείνοι, χαλάλι τους».
Ο κ. Μαργέλης χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αμφειας για τη δημιουργία φυλακών στην περιοχή, που ελήφθη προχθές. Ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τη στρατηγική που χαράχθηκε στη σύσκεψη του Δήμου Καλαμάτας, θα ακολουθήσουν αποφάσεις και από τα άλλα τοπικά συμβούλια που επιθυμούν τη δημιουργία των φυλακών στα όρια των χωριών τους, όπως ο Αρις και το Πλατύ και η Τοπογραφική Υπηρεσία του Δήμου θα χαρτογραφήσει τις περιοχές και θα σταλεί ο φάκελος στο υπουργείο, που θα εξετάσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
«Είναι παμμεσσηνιακό αίτημα, αλλά λείπουν κάποιες φωνές ακόμα», παρατήρησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και διευκρίνισε ότι οι φυλακές είναι για το Εφετείο Καλαμάτας και όχι για το Εφετείο Ναυπλίου.
Για το ίδιο θέμα πληροφόρησε ότι «στην Αμφεια ο προτεινόμενος χώρος είναι δασική έκταση, όχι δάσος, όπου ο αποχαρακτηρισμός είναι μια εύκολη υπόθεση». Αποκάλυψε, επίσης, πως ένας ιδιώτης έχει προσφέρει 60 στρέμματα, δωρεάν,  στην ευρύτερη περιοχή στο νομό, αλλά δε θέλησε να πει ακόμα το όνομά του, για να γίνει σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα.
Παραδέχθηκε ότι «αν μπει και θέμα απαλλοτρίωσης για την αγορά χώρου για φυλακές, μεγαλώνει η δαπάνη και αυτή η λύση δε θα προκριθεί. Πρέπει να βρούμε δημόσια έκταση».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Ο κ. Μαργέλης ζήτησε την ενίσχυση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών της Καλαμάτας. Αφού ανέφερε ότι έχει πάνω από 900 φοιτητές, πολύ καλά προγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία, πως διοργανώνει διεθνή συνέδρια και θερινά σχολεία για Μεσσήνιους ομογενείς, εκτίμησε ότι για το Δικηγορικό Σύλλογο πρόκειται για πρωτοποριακή σχολή, μία από τις καλύτερες Σχολές Ανθρωπιστικών Επιστημών που έχει η Ελλάδα.
Παρατήρησε ότι είναι «άδικο και απαράδεκτο να διατυπωθεί και η οποιαδήποτε παραμικρή σκέψη για συγχώνευση αυτής της σχολής με άλλες σχολές της χώρας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού "Καλλικράτη", όπως ακούγεται». Εξέφρασε την πίστη πως «πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η λειτουργία της σχολής αυτής και να συμβάλουν όλοι στην οριστική ανακαίνιση του Φιλοσοφικού Κέντρου στη Μεσσήνη, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το δήμο, υπό τον όρο να λειτουργήσει ως Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών» και πρόσθεσε: «Απαιτούνται λίγα χρήματα για την ανακαίνιση του κτηρίου και για την αρχή της λειτουργίας του το φθινόπωρο. Αν δε συμβεί αυτό ο Δήμος Μεσσήνης προειδοποιεί ότι θα το πάρει πίσω με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Θεωρούμε απαράδεκτο να συμβεί αυτό, γιατί θα πλήξει σοβαρά τις υποδομές της σχολής και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας της».

ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ο πρόεδρος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το ότι δε λειτουργεί ο κλιματισμός στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δικηγόροι και πολίτες. Προειδοποίησε ότι οι δικηγόροι θα αντιδράσουν, αν δεν αποκατασταθεί σύντομα το πρόβλημα, καθώς δεν μπορούν να εργάζονται σ’ αυτές τις απαράδεκτες και πρωτόγονες συνθήκες.