Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 21:27

Ανησυχία στην Οιχαλία για τον νέο σεισμό 4,5 Ρίχτερ

Γράφτηκε από τον

Στους ρυθμούς των Ρίχτερ και της έντονης ανησυχίας κινούνται οι κάτοικοι της Οιχαλίας, και ιδιαίτερα του Κατσαρού, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των νέων σεισμικών δονήσεων. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης -όπως και όσες ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας- δεν προκάλεσε μόνο ανησυχία, αλλά και ζημιές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποια σπίτια στο χωριό πλέον είναι ακατάλληλα, ενώ στην κεντρική εκκλησία του χωριού, στον ναό των Αγίων Θεοδώρων, έπεσαν μεγάλα κομμάτια από σοφάδες στο εσωτερικό αλλά κι ο σταυρός πάνω από το τέμπλο, το οποίο έχει υποστεί πολλές μεγάλες ρωγμές. Επίσης έπεσαν τμήματα από σκεπές και τοίχους σε παλιά κυρίως σπίτια, ενώ σε πολύ περισσότερα έπεσαν σοφάδες και κεραμίδια κι έχουν δημιουργηθεί ρωγμές.
Η σεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην περιοχή - καθώς πέρα από τους μεγαλύτερους σεισμούς, γίνονται αισθητοί και πολλοί μικρότερης ισχύος, που το εστιακό τους βάθος είναι μικρό.
Οι τοπικές αρχές είναι σε ετοιμότητα και χθες βρέθηκαν στην περιοχή μηχανικοί των υπηρεσιών, κλιμάκιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, η δημοτική αρχή Οιχαλίας με επικεφαλής τον δήμαρχο Φίλιππο Μπάμη, αλλά και η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι είδαν από κοντά τις ζημιές και μίλησαν με τους κατοίκους. Οπως επισημάνθηκε μάλιστα, θα διοργανωθεί μια συνεδρίαση τις προσεχείς ημέρες με τη συμμετοχή ειδικών που θα μιλήσουν για το φαινόμενο αυτό.
Στους κατοίκους πάντως εξακολουθεί να είναι έντονη η ανησυχία, καθώς δεν είναι μόνο ο χθεσινός ισχυρός σεισμός και όσοι ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η συνεχής σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται εδώ και μήνες στην περιοχή τους και η οποία δεν λέει να σταματήσει - με αποτέλεσμα να ακούγονται διάφορα σενάρια.
Μιλώντας με κατοίκους της περιοχής ο Χρήστος Κυριακόπουλος μας είπε: «Δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς για το χωριό μας εδώ και τόσο καιρό που έχουμε σεισμούς, μόνο σήμερα ενδιαφέρθηκαν που υπήρχαν ζημιές στην εκκλησία. Τόσο καιρό ενδιαφέρθηκε κανείς να έρθει να κάνει έλεγχο; Εδώ για το Κατσαρού κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί. Δεν είναι μόνο ο σεισμός που γίνεται, αλλά ακούγεται και η βροντή του βουνού που κόβεται και πάει κάτω, καθώς στα 5 χιλιόμετρα έχουμε πετρέλαιο! Εδώ υπάρχουν και 2 ηφαίστεια παλιά από κάτω».
Ο Νίκος Πανταγιάς τόνισε: «Ξένος είμαι στην περιοχή αλλά θα σηκωθώ να φύγω με τους σεισμούς που γίνονται, δεν μπορούμε να ησυχάσουμε. Σήμερα όχι απλώς τον αισθανθήκαμε, αλλά κουνηθήκαμε για τα καλά και πεταχτήκαμε έξω. Ομως δεν ήταν μόνο ο πρωινός σεισμός, αφού σεισμοί γίνονται συνέχεια, κάθε λίγο και λιγάκι».
Οι σεισμοί είναι συνεχείς μας είπε και ο Πέτρος Κυριακουλόπουλος που επισήμανε: «Συνέχεια κουνάει, όλη μέρα από το πρωί μέχρι και τώρα. Υπάρχει φόβος στο χωριό και στον κόσμο, αφού γίνονται συνέχεια σεισμοί και δεν ξέρουμε τι θα γίνει».
Ο Βαγγέλης Κυριακόπουλος είπε ότι «εδώ και 4 μήνες κουνάει συνέχεια και δεν μπορεί να ξέρεις τι θα γίνει. Σήμερα το πρωί που έκανε το δυνατό σεισμό όλοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους. Ηταν έντονος πολύ, ακούστηκε δυνατά».
Τον Πέτρο Αλεξανδράκη τον ακολουθούν οι σεισμοί... καθώς όπως μας είπε: «Εφυγα το 1986 από την Καλαμάτα από τους σεισμούς και έπεσα σε άλλους σεισμούς εδώ, καθώς είναι η μάνα μου από εδώ. Υπάρχει μεγάλος πανικός στον κόσμο και αρκετοί τα βράδια κοιμούνται έξω. Το θέμα είναι ότι υπάρχει φόβος στον κόσμο αφού δεν υπάρχει μια ενημέρωση, δεν έχει γίνει κάτι. Βέβαια είναι μια δύσκολη περίπτωση, αφού αν ήξεραν κι αυτοί κάτι θα το έλεγαν στον κόσμο. Ομως, κάτι με την Καλαμάτα πριν από 25 χρόνια, κάτι τώρα με τους συνεχείς σεισμούς, υπάρχει φόβος».

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου που βρέθηκε χθες στην περιοχή σημείωσε:
«Δυστυχώς με τη θλιβερή επέτειο των σεισμών του 1986 ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε, στην περιοχή της Οιχαλίας. Η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών. Βεβαίως εμείς οι Μεσσήνιοι ξέρουμε να ζούμε με τους σεισμούς, αλλά χρειάζεται σίγουρα ενίσχυση από την Πολιτεία. Κάνουμε αγώνα να ενταχθεί η περιοχή στις σεισμόπληκτες περιοχές και για να βοηθήσουμε τις οικογένειες που τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να κατοικηθούν».
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, που επισκέφτηκε το Κατσαρού συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτη Αλευρά και Ντίνα Νικολάκου, περιφερειακούς συμβούλους και μηχανικούς, επισήμανε:
«Αναμφίβολα υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Με όλους τους αρμόδιους φορείς είδαμε από πολύ κοντά τις βλάβες που έχει προκαλέσει η τελευταία σεισμική δόνηση. Είναι ένα φαινόμενο που η Περιφέρεια το παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή. Δόθηκε εντολή στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας την επόμενη εβδομάδα ή στις αρχές της μεθεπόμενης να κάνουμε μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς και τους ειδικούς σεισμολόγους. Κρίνω, με την ενημέρωση που έχω από τους αρμόδιους φορείς, ότι τα πράγματα δεν θα πρέπει να τους ανησυχούν τόσο πολύ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα».
Στη συνέχεια τόνισε ότι δόθηκε η εντολή η εκκλησία του χωριού να μην είναι πλέον επισκέψιμη, ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να πειθαρχούν στις αποφάσεις των θεσμικών φορέων. Είπε επίσης ότι οι υπηρεσίες είναι εδώ για να προσεγγίσουν το θέμα και πολύ σύντομα να στείλουν τις παρατηρήσεις για να δουν σε τι επίπεδο στατικότητας είναι τα κτήρια. Τέλος ανέφερε ότι ήδη γίνεται ένας προγραμματισμός για το πώς θα καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των κατοίκων.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης τόνισε: «Επικοινώνησα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο καθώς είχαμε μια ισχυρή δόνηση που το εστιακό βάθος της ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα και το στίγμα του ήταν 9 χιλιόμετρα νότια της Οιχαλίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε από τον Ιούνιο αυτές τις συνεχείς δονήσεις. Υπάρχει έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών. Αλλά καλύτερο είναι να προλάβουμε ορισμένες καταστάσεις, γι' αυτό και ήρθαν όλοι εδώ.
Πρώτο μέλημά μας από το πρωί ήταν να δούμε τα σχολικά μας κτήρια - και ευτυχώς όλα είναι εντάξει, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση, δεν πρέπει να ησυχάζουμε. Γιατί φοβάμαι μήπως την επόμενη φορά αυτό που θα γίνει αποτελειώσει κτήρια που έχουν ταλαιπωρηθεί».
Ο κ. Μπάμης ανέφερε ότι όσοι πολίτες έχουν πρόβλημα μπορούν να κάνουν μια αίτηση στα ΚΕΠ ή στο δήμο για να καταγραφούν οι ζημιές. Υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 200 αιτήσεις και εκτίμησε ότι μετά και τον χθεσινό σεισμό θα ξεπεράσουν τις 300 - γι' αυτό είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια ώστε η περιοχή να χαρακτηριστεί από την Πολιτεία σεισμόπληκτη. Κλείνοντας, σημείωσε ότι έχει ζητήσει κάποια λυόμενα, καθώς τα σπίτια κάποιων λίγων οικογενειών είναι ακατάλληλα.