Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011 21:48

Τα αγριογούρουνα καταστρέφουν τις καλλιέργειες στο Κοπανάκι

Γράφτηκε από τον
Τα αγριογούρουνα καταστρέφουν τις καλλιέργειες στο Κοπανάκι

Στο έλεος των αγριογούρουνων είναι η ευρύτερη περιοχή του Κοπανακίου, καθώς οι επιδρομές είναι πλέον συχνές και καταστροφικές για τις καλλιέργειές τους. Οι ζημιές που διαπιστώνουν καθημερινά στα κτήματά τους είναι πολλές και πλέον υπάρχει έντονος φόβος για το τι θα γίνει όταν ξεκινήσει η ελαιοσυγκομιδή και στα κτήματα θα υπάρχουν τα σακιά με τις ελιές.
Το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων έχει ενταθεί από πέρυσι και πλέον έχει γίνει μάστιγα, όπως μας είπαν παραγωγοί της περιοχής. Το καλοκαίρι που μας πέρασε στο χωριό Πολυθέα έντονο πρόβλημα είχαν οι συκοπαραγωγοί, οι οποίοι  αναγκάστηκαν να βάλουν κανονάκια για να τα εκφοβίζουν, ενώ την περίοδο αυτή ζημιές έχουν σημειωθεί σχεδόν σε όλα τα αμπέλια της περιοχής -μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο μεγάλες που παραγωγοί δεν πήγαν καν να τρυγήσουν. Η δράση τους όμως δεν σταματά εδώ, καθώς δεν έχουν γλυτώσει κήποι και χωράφια με κηπευτικά, ακόμη και τριφύλλια, αφού οι επιδρομές γίνονται από αγέλες 15 ως και 40 αγριογούρουνων. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι πρέπει να γίνει κάτι γρήγορα αφού δεν μπορούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειες και το εισόδημά τους.
Επισκεφθήκαμε την περιοχή του Κοπανακίου, όπου ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος επισήμανε: «Σε μένα το πρόβλημα είναι ότι τα αγριογούρουνα μπήκαν 2-3 φορές μέσα στο αμπέλι, έσπασαν αρκετά κλήματα, έφαγαν αρκετά σταφύλια, ενώ τσαλαπάτησαν πολλά ακόμη. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν παράπονα από όλο τον κόσμο, ειδικά στο Κάτω Κοπανάκι, όπου έχουν βάλει κηπευτικά. Δεν έχει μείνει τίποτα, κάνουν μεγάλες ζημιές, σκάβουν όλο τον κήπο για να βρουν βολβούς να φάνε. Από όσο ξέρω στην Πολυθέα βάλανε κανονάκια για να γλυτώσουν την παραγωγή σύκων. Το θέμα  με τα αγριογούρουνα έχει προκύψει εδώ και 3-4 χρόνια αλλά πέρυσι και φέτος έχει ενταθεί πολύ. Από ό,τι φαίνεται έχουν κατέβει από άλλες περιοχές που είχε φωτιές, έχουν πολλαπλασιαστεί και πλέον κυκλοφορούν κατά αγέλες. Αυτό που ζητάμε είτε από το Δασαρχείο είτε από την Περιφέρεια είναι να πάρουν κάποια μέτρα, αφού τα περιβόλια δεν είναι περιφραγμένα και δημιουργούν μεγάλες ζημιές. Ειδικά οι ελιές δεν είναι περιφραγμένες και όταν αρχίσει το μάζεμα φοβόμαστε μην μπαίνουν στα κτήματα και καταστρέφουν τον καρπό. Κάτι πρέπει να γίνει».
Ο Διονύσιος Αναγνωστόπουλος σημείωσε: «Αμπέλια, κήπους, τριφύλλια, μας τα έχουν ρημάξει όλα. Είναι κοπάδια που μπαίνουν στα κτήματά μας και κάνουν ζημιές. Πέρυσι και φέτος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, στα αμπέλια δεν έμεινε τίποτα, άλλα τρώνε και άλλα τα πατάνε, ενώ στα τριφύλλια πάνε και σκάβουν όλο το χωράφι όπως και στους κήπους. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε όλη την γύρω περιοχή μας. Ας δώσουν άδεια να τα σκοτώνουν όλο τον καιρό, κάτι πρέπει να κάνουν καθώς έχει παραγίνει το κακό».
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Λούμπαρδης μας είπε: «Εχω ένα αμπέλι 4 στρέμματα και έβγαζα 2 τόνους, πέρυσι έβγαλα μόλις 400 κιλά αφού το σπάσανε όλο και φέτος δεν έφαγα ούτε σταφύλι. Επίσης ένα στρέμμα τριφύλλι το φάγανε όλο και το οργώσανε, όπως και ένα 1 στρέμμα με πρασινάδα που είχα, δεν έχουν αφήσει τίποτα. Το πρόβλημα υπήρχε από πέρυσι αλλά φέτος είναι ακόμη πιο μεγάλο. Κάτι θα πρέπει να γίνει, εγώ έχω 50 στρέμματα εκεί,  πού να τα περιφράξω όλα. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει παντού, είναι γενικό στην περιοχή μας».
Πρόσφατα το πρόβλημα αυτό κοινοποίησε και στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης ζητώντας να ληφθούν κάποια μέτρα. Ερωτηθείς για το ζήτημα αυτό μας είπε:  «Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Δημοτική Ενότητα Αετού. Αγριογούρουνα υπάρχουν πάρα πολλά, κινούνται κατά αγέλες και όπου πέσουν προκαλούν καταστροφή. Κίνδυνος πλέον θα υπάρχει και με την ελαιοσυγκομιδή αφού οι παραγωγοί αφήνουν τον καρπό σε σακιά στα χωράφια τους οπότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει. Απευθυνθήκαμε στο Δασαρχείο και στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ώστε να προκληθεί μια σύσκεψη, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που είναι σοβαρό. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από τότε που κάηκε το Μαίναλο, τα αγριογούρουνα αυτά κατέβηκαν όλα προς τα κάτω  και έχουν πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο».


NEWSLETTER