Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 21:10

Νέες ζημιές στα καταπονημένα κτήρια από τις προχθεσινές σεισμικές δονήσεις στην Οιχαλία

Γράφτηκε από τον
Νέες ζημιές στα καταπονημένα κτήρια από τις προχθεσινές σεισμικές δονήσεις στην Οιχαλία

Νέες σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε πολλά κτήρια του Κατσαρού από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή. Τα ήδη καταπονημένα κτήρια από τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών άρχισαν πλέον να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Εχουν καταρρεύσει τοίχοι, έχουν πέσει σοφάδες και τμήματα σκεπών, ενώ υπάρχουν και πολλές ρωγμές. Ετσι οι κάτοικοι τα εγκαταλείπουν, αφού πλέον δεν μπορούν να μείνουν μέσα σε αυτά.
Οι ντόπιοι πλέον έχουν έντονη ανησυχία και το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης ξενύχτησαν στους δρόμους του χωριού έξω από τα σπίτια τους, καθώς η γη έτρεμε συνέχεια κάτω από τα πόδια τους. Πέρα από τους ισχυρούς σεισμούς λίγο μετά τις 10 το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα, γίνονταν και πολλοί ακόμη μικρότεροι σεισμοί που προκαλούσαν τον πανικό.
Χθες μηχανήματα καθάριζαν τους δρόμους του Κατσαρού από υλικά που είχαν πέσει απ' τα σπίτια. Σε κάποια άλλα χρειάστηκε να ρίξουν τμήματα των σοφάδων που κρέμονταν, όπως και ένα κομμάτι τοίχου από σπίτι κοντά στην πλατεία του χωριού. Οι κάτοικοι μετρούσαν τις ζημιές και κάποιοι από αυτούς ετοίμαζαν τα πράγματά τους για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φοβούμενοι για τη ζωή τους.
Την περιοχή επισκέφτηκε κλιμάκιο μηχανικών από τον ΟΑΣΠ με επικεφαλής τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος έκανε αυτοψία σε αρκετά κτήρια μαζί με μηχανικούς της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Επίσης στην περιοχή βρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Ανδρέας Πουλάς, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Αργυράκης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Καλαμάτας Βασίλης Καπέλιος και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά Βασίλης Τσιγαρίδης. Αργότερα την περιοχή επισκέφτηκε και κλιμάκιο της Μητρόπολης Μεσσηνίας.
Οι κάτοικοι για ακόμη μια φορά εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τους συνεχείς σεισμούς, σημειώνοντας ότι εδώ και 4 μήνες ζουν με το φόβο. Τόνισαν μάλιστα την επιβάρυνση που έχουν δεχτεί τα κτήρια από τη συνεχή αυτή δραστηριότητα, κάτι που άλλωστε είχε επισημάνει και ο κ. Παπαζάχος - λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα κτήρια έχουν μνήμη.
Εν τω μεταξύ χθες το μεσημέρι έφτασαν και τα πρώτα λυόμενα προκειμένου να στεγαστούν οικογένειες που τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα. Πάντως οι ανάγκες σε λυόμενα είναι αρκετά μεγαλύτερες.

"ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ"


Η "Ε" επισκέφτηκε σπίτια του χωριού και μίλησε με κατοίκους. Ο Σταμάτης Σταματόπουλος αφού μας έδειξε τις σημαντικές ζημιές που έπαθε το σπίτι του σημείωσε: «Το σπίτι είναι ακατάλληλο, δεν μπορώ πια να μείνω μέσα. Αυτό μου είπε και ένα κλιμάκιο που πέρασε. Οι περισσότερες ζημιές έγιναν από το σεισμό τη Δευτέρα το πρωί, αλλά συνεχίστηκαν και με τους υπόλοιπους. Και συμπλήρωσε πως την ώρα του σεισμού ήταν μέσα στο σπίτι του.
Η Ιωάννα Σταματοπούλου μένει σε διπλανό σπίτι και δείχνοντάς το μας είπε: «Το βράδυ της Δευτέρας ήταν το πιο έντονο, τότε έγιναν αυτά τα πράγματα. Στο σπίτι εδώ είχα 2-3 μέρες να έρθω καθώς φοβόμουνα... και μόλις ήρθα είδα αυτές τις ζημιές». Σημείωσε ακόμα πως δεν μένουν πλέον στο σπίτι, αλλά σ' ένα στάβλο που έχουν.
Περιγράφοντας τη γενικότερη εικόνα στο χωριό ο πρόεδρος Ανδρέας Δημητρακόπουλος σημείωσε:
«Εδώ και 4-5 μήνες έχουμε αυτές τις δονήσεις οι οποίες επαναλαμβάνονται συνέχεια κι ο κόσμος είναι πολύ ανήσυχος. Από θέμα Πολιτείας, έχουμε κάνει πολλές ενέργειες αλλά από ό,τι βλέπουμε μας προστατεύει μέχρι την Τρίπολη, την Περιφέρεια. Από εκεί και πάνω σταματάνε όλα. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και ζητάμε επιτέλους η περιοχή μας να χαρακτηριστεί σεισμόπληκτη. Θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να γίνει αυτό; Σε ένα από τα μαγαζιά του χωριού έπεσε ντουβάρι από διπλανό οίκημα μέσα στην κουζίνα. Αν λειτουργούσε εκείνη την ώρα θα είχαμε θύματα.
Χθες υπήρχε πανικός μεγάλος. Ο κόσμος είχε βγει στην πλατεία και τους δρόμους. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά αφού είναι πολλές οι δονήσεις. Εχουν καταρρεύσει σπίτια, μάντρες, και όσα από τα παλιά σπίτια δεν έχουν πέσει... είναι έτοιμα. Με τον πρώτο σεισμό είχαμε καταγράψει 16 ακατοίκητα σπίτια - τώρα δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι, δεν έχουμε κάνει απολογισμό».

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ

ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ


Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι ήταν παρών και ο Κ. Παπαζάχος από τον ΟΑΣΠ, ενώ το απόγευμα αναμένονταν οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Θαν. Γκανάς για να ενημερώσουν τους κατοίκους και να τοποθετήσουν νέους σεισμογράφους. Σήμερα αναμένονται επίσης δύο κλιμάκια της ΥΑΣ προκειμένου να γίνει καταγραφή των λυόμενων που πρέπει να έρθουν στην περιοχή.
Η κ. Νικολάκου σημείωσε επίσης: «Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε κανέναν πανικό και πάνω από όλα δεν θα πρέπει να λειτουργούμε πρόχειρα. Από την πρώτη στιγμή η αιρετή Περιφέρεια προσπαθεί να κάνει συντονισμένες ενέργειες συζητώντας και μιλώντας με τεχνοκράτες και ειδικούς για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Σήμερα περιμένουμε τα πρώτα λυόμενα. Είναι σε γνώση του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών ότι θα ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία και ό,τι διοικητική πράξη απαιτείται θα γίνει μετά την παράδοση των λυόμενων».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος Οιχαλίας επιδιώκουν να μην υπάρχει ούτε μια οικογένεια, ούτε ένας πολίτης που δεν θα έχει πού να στεγαστεί το βράδυ. Απευθυνόμενη στους κατοίκους, είπε ότι αν δεν έχουν πού να φιλοξενηθούν, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία μέχρι να έρθουν τα πρώτα λυόμενα και η Περιφέρεια θα αναλάβει τα έξοδα. Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί για το φαινόμενο.
Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αυτό το φαινόμενο διαρκεί εδώ και 4 μήνες. Σημασία έχει ότι σήμερα έχουμε και ειδικούς ανθρώπους μαζί μας που θα ενημερώσουν τον κόσμο και θα καταγράψουν τις ζημιές. Εχουμε πάρει απόφαση, με τη συνδρομή και της κ. Νικολάκου, επειδή αργούν να έρθουν τα λυόμενα από την Αθήνα, να επιτάξουμε τα λυόμενα που υπάρχουν στην περιοχή μας και γενικότερα στο νομό από τις φωτιές του 2007 και παλαιότερους σεισμούς. Με δική μας ευθύνη θα τα πάρουμε.
Θα πρέπει να κηρυχθεί ο δήμος σεισμόπληκτος θα πρέπει να στηριχτούν αυτοί οι άνθρωποι και να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Εμείς ως δήμος είμαστε κοντά στους ανθρώπους, συμπαραστάτης μας είναι η Περιφέρεια». Τέλος σημείωσε ότι μέσα στην ημέρα αναμενόταν και το πρώτο λυόμενο στο Κατσαρού, και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα.
Από την πλευρά του ΟΑΣΠ ο Κώστας Παπαζάχος τόνισε πως «από ό,τι έχουμε δει, ζημιές έχουν κτήρια που είτε έχουν προβληματική κατασκευή είτε είναι τελείως ασυντήρητα».


NEWSLETTER