Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2011 19:57

Ζητούν να κηρυχθεί σεισμόπληκτη η Οιχαλία

Γράφτηκε από τον

Να κηρυχθεί η σεισμόπληκτη η περιοχή ώστε οι κάτοικοι να κάνουν χρήση των σχετικών ευκολιών, να δοθούν άμεσα λυόμενα σε όσους έχουν ανάγκη -οι οποίοι είναι περίπου 20 ακόμη- και να απαλλαγούν οι πληγέντες από το ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στα ακίνητα: Αυτά ήταν τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν και υποστηρίχτηκαν από όλους στην ανοιχτή συζήτηση-συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Κατσαρού του Δήμου Οιχαλίας. Για για να διεκδικηθούν και επιταχυνθούν όλα αυτά αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή διεκδίκησης και αγώνα.
Οπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς που συμμετείχε, υπάρχει ένα σχέδιο απόφασης που έχει εισηγηθεί η προϊσταμένη της ΥΑΣ ώστε η ζώνη που θα κηρυχθεί σεισμόπληκτη να περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Μελιγαλά και Οιχαλίας, την περιοχή της Λάμπαινας και αυτή της Βρωμόβρυσης.
Ολοι όσοι πήραν τον λόγο επισήμαναν την μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην αντίδραση της Πολιτείας όσον αφορά την παροχή βοήθειας για τις ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Σημειώθηκε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός δράσεων, ενώ έγινε αναφορά και στην καθησυχαστική στάση των επιστημόνων για την εκδήλωση του συγκεκριμένου φαινομένου.
Η συνέλευση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του χωριού Ανδρέα Δημητρακόπουλο που αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εκκλησία του χωριού και στις ανάγκες για λυόμενα που είναι πολλές - για τα οποία μάλιστα είπε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει το κόστος σύνδεσης με ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση και αποχέτευση. Ζήτησε ακόμη την ολοκλήρωση της καταγραφής αλλά και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων καθώς όπως είπε ήδη αρκετοί έχουν ξεκινήσει την αποκατάσταση των ζημιών.
Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης σημείωσε ότι περιοχές που πλήττονται από σεισμούς άνω των 4,6 Ρίχτερ χαρακτηρίζονται σεισμόπληκτες και εδώ δεν έχει γίνει τίποτα. Αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να γίνει κάτι. Εχουν γίνει 1.200 σεισμικές δονήσεις και υπάρχουν 400 αιτήσεις δημοτών που έχουν προβλήματα, είπε. Περιμένουμε τους ανθρώπους του ΤΑΣ, τόνισε, αλλά μάθαμε ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν καθώς δεν έχουν οδηγούς - πράγμα το οποίο χαρακτήρισε ντροπή. «Με δική μας πρωτοβουλία φέραμε το πρώτα λυόμενα από αυτά που υπήρχαν στην περιοχή, χθες ήρθαν κι άλλα αλλά δεν αρκούν» είπε. Αναφέρθηκε ακόμη στις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος προς τους αρμόδιους φορείς. Οπως είπε «αυτό που ζητάμε είναι η αποστολή λυόμενων στην περιοχή. Χρειάζονται 20 και μάλιστα πρέπει να είναι καινούργια. Πρέπει να κηρυχθεί ο δήμος σεισμόπληκτος, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει, όπως και να εξαιρεθεί η περιοχή από το τέλος ακινήτων που έχει επιβληθεί».
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς καταρχήν τόνισε ότι οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί με το φαινόμενο, ενώ είπε ότι για το θέμα αυτό έχουν γίνει κι άλλες συσκέψεις. «Το πρώτο ζήτημα που είχε να κάνει με την ενημέρωση το καλύψαμε», είπε. Οσον αφορά το κομμάτι της ανταπόκρισης της Πολιτείας αναγνώρισε ότι υπάρχει αδράνεια του υπουργείου Υποδομών που δεν έστειλε λυόμενα - ενώ και στην έκκληση προς τους ήδη κατέχοντες λυόμενα στην ευρύτερη περιοχή, είπε πως ελάχιστοι έδειξαν υπευθυνότητα.
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες είπε ότι έχουν έρθει στην περιοχή και μάλιστα έχουν διατεθεί οχήματα και οδηγοί από την Περιφέρεια για το ΤΑΣ. Ενημέρωσε ότι από τις 491 αιτήσεις έχουν ελεγχθεί 253 σπίτια και 22 ακόμη για τα οποία δεν είχαν γίνει αιτήσεις, ενώ 39 έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα. «Αμεσα πρέπει να δοθούν λυόμενα και την Δευτέρα θα έρθουν κι άλλα. Οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν αιτήσεις οι οποίες και θα αξιολογηθούν», είπε και ανέφερε ότι υπάρχει εισήγηση της προϊσταμένης της ΥΑΣ, η ζώνη που θα χαρακτηριστεί ως σεισμόπληκτη να είναι οι ΔΕ Οιχαλίας, Μελιγαλά, η περιοχή της Λάμπαινας και της Βρωμόβρυσης, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να πάρουν δάνεια 50% χαριστικά και 50% άτοκα.
Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ασκώντας κριτική στην Πολιτεία και το κράτος. Είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έκανε ό,τι μπορούσε, ενώ από την πολιτεία δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά στην κατάσταση που είναι. Και σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να χαρακτηριστεί η περιοχή σεισμόπληκτη για να πάρουν οι κάτοικοι τα δάνεια.
Ακολούθησε παρέμβαση από τον κάτοικο Θανάση Πουλόπουλο που επέμενε να παρέμβει για το γεγονός ότι η περιοχή δεν έχει χαρακτηριστεί επίσης ως παγόπληκτη ώστε να πάρει αποζημιώσεις για τον παγετό του 2008.
Συνεχίζοντας στο θέμα των σεισμών ο Ιωάννης Τράγος σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό είχε επαναληφθεί πριν από 95 χρόνια. Παρατήρησε ότι κανένα λυόμενο δεν είναι καινούργιο, όλα είναι μεταχειρισμένα, και ζήτησε από τους αιρετούς του δήμου να διαθέσουν τους μισθούς τους ενός μηνός από το δήμο για τη σεισμόπληκτη περιοχή.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι δυστυχώς η Πολιτεία όχι μόνο είναι απούσα, αλλά η κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη στην περιοχή. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να στείλει άμεσα στην περιοχή 20 λυόμενα, είπε, και αυτό είναι πρωτόγνωρο. Ζήτησε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή σεισμόπληκτη, να εξαιρεθεί από το χαράτσι στα ακίνητα, αλλά και να βγει ένα διεκδικητικό ψήφισμα. Τέλος ανέφερε ότι καλές οι ευχαριστίες της δημοτικής αρχής προς τα υπερκείμενα Οργανα, αλλά καλό θα ήταν να είχαμε και αποτελέσματα από αυτά.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη σημείωσε ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, καθώς πέρα από τις ζημιές στα κτήρια πρέπει να δούμε την οικονομική ζημιά που έχει γίνει, την κοινωνική ηρεμία και την ασφάλεια που λείπει. Η αποκατάσταση των ζημιών δεν μπορεί να γίνει από τους κατοίκους, είπε, καθώς η περιοχή είναι φτωχή και τα εισοδήματα είναι χαμηλά. Και τόνισε ότι άκουσε για οριοθέτηση σεισμόπληκτης περιοχής χωρίς να έχει γίνει κάτι τέτοιο με τη συνεργασία του δήμου. Γι' αυτό πρότεινε την συγκρότηση μια επιτροπής διαχείρισης της κατάστασης με τη συμμετοχή του δήμου, της Περιφέρειας, του προέδρου της ΠΕΔ και κατοίκων.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Αριστείδης Σταθόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό των σεισμών και στις συνέπειές τους στην Καλαμάτα και ζήτησε να προβλεφθούν στην ΚΥΑ ρυθμίσεις για τις οφειλές σε ΙΚΑ και Εφορεία.
Την επίσκεψη του ΤΑΣ στο Σιάμου ζήτησε ο πρόεδρος του χωριού Αρης Καρούτας, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Αδαμόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να εστιάσουν στο τι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, ενώ σημείωσε ότι δε στέλνουν λυόμενα στην περιοχή για να μην ενεργοποιηθεί ο κωδικός ΣΑΕ 069, καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος για να χαρακτηριστεί σεισμόπληκτη.
Την πλήρη συμπαράσταση του δήμου Πύλου-Νέστορος και του δημάρχου Δημήτρης Καφαντάρη μετέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ Παναγιώτης Πετρόπουλος.
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο «και 1'» και πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα στις διεκδικήσεις. Να πάει η επιτροπή είπε στο υπουργείο και να μην φύγει μέχρι να πάρει την απόφαση για να κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη, είπε - και πρόσθεσε ότι ο πολιτικός του χώρος θα φέρει το θέμα και στη Βουλή.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Αγγελος Κωτσιόπουλος ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη και είπε ότι ίσως χρειαστεί να κάνουν ακόμη και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Κ.Μπ.